Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μυστικός δείπνος με... αμερικανό σεφ και μενού τις επενδύσεις

Μυστικός δείπνος με… αμερικανό σεφ και μενού τις επενδύσεις

O υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που βρέθηκε στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, τόνισε τα θετικά μηνύματα που φτάνουν στην επενδυτική κοινότητα των ΗΠΑ από την αποφασιστικότητα που δείχνει η νέα κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδυτών

Μεσημέρι της περασμένης Τρίτης 6 Αύγουστου. Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον υποδέχεται έντεκα εκπροσώπους ελληνικών και αμερικανικών εταιρειών αλλά και οικονομικών φορέων σε ένα μυστικό γεύμα με… μενού τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά ενέργειας αλλά και τις ευκαιρίες επενδύσεων.

Οι πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ» αναφέρουν ότι το γεύμα έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στην Πλατεία Συντάγματος, και ο Φάνον, ο οποίος βρέθηκε για δύο μέρες στην Ελλάδα στο πλαίσιο της πρώτης Ενεργειακής Υπουργικής Διάσκεψης, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για 1 ώρα και 45 λεπτά με τα στελέχη της ελληνικής αγοράς ενέργειας. Το γεύμα διοργάνωσε η Επιτροπή Ενέργειας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και ήταν κλειστό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση διοργανώθηκε ενόψει της προετοιμασίας της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ελλάδα Μάικ Πομπέο. Κάποιες πηγές μάλιστα θέλουν ο ισχυρός πολιτικός να έρχεται γύρω στον Οκτώβριο.

Συνδαιτυμόνες του Φάνον από την πλευρά των οικοδεσποτών ήταν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νίκος Μπακατσέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Κώστας Ανδρεουσόπουλος και ο γενικός διευθυντής Ηλίας Σπιρτούνιας.

Οι υπόλοιποι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ήταν μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης, ο διευθυντής Ρυθμιστικών Θεμάτων της Mytilineos Ιωάννης Δεσύπρης, στελέχη του ομίλου Κοπελούζου και των αμερικανικών εταιρειών General Electric και Invenergy, ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς, ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) Στέφανος Οκταποδάς και εκπρόσωπος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Τα θετικά μηνύματα

Οπως αναφέρουν στα «ΝΕΑ» πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν την ατζέντα των συζητήσεων του μεσημεριανού γεύματος, ο Φάνον φέρεται να τόνισε τα θετικά μηνύματα που φτάνουν στην επενδυτική κοινότητα των ΗΠΑ από την αποφασιστικότητα που δείχνει η νέα κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδυτών και συγκεκριμένα μέσα από τις ανακοινώσεις της για τα μέτρα διευκόλυνσης εισροής ξένων κεφαλαίων.
Οι εκπρόσωποι των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως περιγράφουν κύκλοι, αφού μίλησαν συνοπτικά για τις δραστηριότητες των εταιρειών τους έδωσαν έμφαση στις business που αναπτύσσουν με τις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, ο Δεσύπρης της Mytilineos, λένε πηγές, μίλησε για τις εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) καθώς και για την επένδυση της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 826 Μεγαβάτ, η οποία θα κατασκευαστεί με μηχανολογικό εξοπλισμό της General Electric.

Στις ευκαιρίες που ανοίγονται για το αμερικανικό LNG μέσω της επένδυσης του πλωτού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) ανοικτά της Αλεξανδρούπολης στάθηκε το στέλεχος του ομίλου Κοπελούζου.

Ο Μπασιάς μίλησε για τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, θέμα για το οποίο ο υφυπουργός Εξωτερικών έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σημειώνουν πηγές. Οι ίδιοι κύκλοι θέλουν τον πρόεδρο της ΕΔΕΥ, απευθυνόμενο προς τον Φάνον, να προσκαλεί την αμερικανική εταιρεία ExxonMobil να διεκδικήσει και τις υπόλοιπες θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης για τη διεξαγωγή ερευνών.

Το βάρος του υφυπουργού Εξωτερικών όπως και των εκπροσώπων του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στη διάρκεια των συζητήσεων έπεσε στις δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν αμερικανικά funds καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό το χρηματοδοτικό κενό των ελληνικών εταιρειών σε επενδύσεις.

Από το μενού των συζητήσεων δεν έλειψαν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ τονίστηκε πως για τα επόμενα χρόνια ο ενεργειακός τομέας μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις της τάξης των 10 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ενεργειακές υποδομές, δίκτυα και έργα ΑΠΕ.

Στη διάρκεια του γεύματος ο Φάνον υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της εντός της Οικονομικής Ζώνης.

Οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Μπακατσέλος, Ανδρεουσόπουλος και Σπιρτούνιας επισήμαναν τον ρόλο που παίζει και τις δυνατότητες που έχει για την παροχή υποστήριξης στις επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας παράλληλα τους στόχους που είναι οι επενδύσεις και η εξωστρέφεια του ενεργειακού τομέα.

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024