Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ναυτικές τραγωδίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Οι ναυτικές τραγωδίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Το ναυτικό δυστύχημα στο Πόρτο Χέλι, «ξυπνά» μνήμες άλλων θαλάσσιων τραγωδιών

Το βράδυ της Παρασκευής σημειώθηκε τρομακτική σύγκρουση ανάμεσα σε φουσκωτό που μετέφερε 10 τουρίστες και σε πολυεστερικό πεντάμετρο αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν 3 Έλληνες ψαράδες, στο Πόρτο Χέλι.

Το ναυτικό αυτό δυστύχημα, στο οποίο τραυματίστηκαν θανάσιμα οι δύο άνδρες του αλιευτικού σκάφους ενώ σοβαρά τραυματισμένη είναι και η γυναίκα, «ξυπνά» μνήμες άλλων αντίστοιχων ναυτικών τραγωδιών.

13 Ιουλίου 1999: Τέσσερις νεκροί από βύθιση πλοιάριου

Στις 3 Ιουλίου του 1999 το ταξιδιωτικό πλοιάριο «Ιάσων», που μεταφέρει γκρούπ τουριστών στην παραλία του «Ναυαγίου» αλλά και στις Σπηλιές, στη Ζάκυνθο, βυθίζεται και «κόβει» το νήμα της ζωής για τέσσερις ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίος και ένα μικρό κοριτσάκι, μόλις τεσσάρων ετών.

Οι επιβάτες του πλοιάριου, κατήγγειλαν ότι ο καπετάνιος, ο οποίος διασώθηκε, αγνόησε τις διαμαρτυρίες τους αναφορικά με τους μεγάλους κυματισμούς και τους ισχυρούς ανέμους, καθώς και την υπόδειξή τους να μην ξεκινήσουν την περιήγησή τους.

2 Απριλίου 2002: Σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να αποβιβαστεί

Ο 32χρονος Ισραηλινός υπήκοος RUSSO AMIR, άτομο με ειδικές ανάγκες, στην προσπάθειά του να αποβιβασθεί από το φουσκωτό σκάφος που επέβαινε, χάνει την ισορροπία του και πέφτει στην θάλασσα, μεταξύ πρύμνης και προβλήτας λιμένα Πόρου και χτυπά το κεφάλι του στον μόλο.

Ο τραυματίας μεταφέρεται με ασθενοφόρο στο θεραπευτήριο του Κέντρου Υγείας Πόρου, όπου διαπιστώνεται και ο θάνατός του.

24 Ιουνίου 2006: Άδικος χαμός 25χρονης

Η τραγική σύγκρουση ταχύπλοου σκάφους επιχειρηματία, μήκους 20 μέτρων, με ιστιοπλοϊκό, σε απόσταση μόλις 1,5 μιλίου από τις ακτές της Βούλας, στις 24 Ιουνίου του 2006, «έκοψε» απότομα το νήμα της ζωής μίας 25χρονης κοπέλας.

8 Δεκεμβρίου 2008: Θανάσιμος τραυματισμός κυβερνήτη αλιευτικού

Ναυτικό δυστύχημα σημειώθηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 2008, στην θαλάσσια περιοχή της νότιας εισόδου λιμένα Πόρου, ανοιχτά από τη θέση «ΣΤΑΥΡΟΣ», όταν το ταχύπλοο σκάφος «ΠΟΠΗ», με δύο επιβαίνοντες και τον 49χρονο κυβερνήτη, συγκρούστηκε με το επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος «ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΙΑ», στο οποίο επέβαιναν τέσσερα  άτομα.

Από την σύγκρουση τραυματίστηκε θανάσιμα  ο 56χρονος κυβερνήτης του αλιευτικού.

8 Αυγούστου 2014: Ακρωτηριάστηκε 34χρονος Ιταλός

Στις 8 Αυγούστου του 2014, 34χρονος Ιταλός κολυμπά κοντά στο νησάκι της Παναγιάς όταν παρασύρεται από ταχύπλοο σκάφος στους Παξούς.

Ο λουόμενος τραυματίζεται από τις περιστροφές της προπέλας του σκάφους, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί το χέρι του και να προκληθούν σοβαρές βλάβες στις νευρικές απολήξεις και τα αγγεία του.

16 Αυγούστου 2016:  Τραγωδία στην Αίγινα

Τέσσερις νεκροί και συνολικά 17 τραυματίες ήταν ο τραγικός απολογισμός της σύγκρουσης ταχύπλοου σκάφους με τουριστικό επιβατηγό, που σημειώθηκε το μεσημέρι της 16ης Αυγούστου του 2016.

Ανάμεσα στους νεκρούς ένα μικρό κοριτσάκι πέντε ετών αλλά και ο πατέρας του. Ο τέταρτος νεκρός εντοπίζεται δύο μίλια μακριά από το σημείο του δυστυχήματος. Το τουριστικό σκάφος μετέφερε περίπου 20 παραθεριστές από την Πέρδικα στο νησάκι της Μονής, όταν έπεσε πάνω του με μεγάλη ταχύτητα το ταχύπλοο, το έκοψε στη μέση και το ανέτρεψε.

Πέντε από τους τραυματίες μεταφέρονται στην Αθήνα.

Μία 29χρονη Ουκρανή υπέστη μερικό ακρωτηριασμό στην αριστερή κάτω κνήμη και μεταφέρεται στο ΚΑΤ για να εκτιμηθεί από την μικροχειρουργική κλινική η βιωσιμότητα του ποδιού της. Τελικά καταφέρνει να σώσει το πόδι της.

Ο 75χρονος χειριστής του ταχύπλοου συλλαμβάνεται ενώ επικαλείται πρόβλημα υγείας. Για αρκετό διάστημα αιωρούνταν το ποιος ήταν πραγματικά ο οδηγός του ταχύπλοου και αν ο ηλικιωμένος, που ανέλαβε την ευθύνη, έλεγε την αλήθεια.

Ακόμα και σήμερα συγκλονίζει η μαρτυρία της μητέρας που έχασε τον σύζυγό της αλλά και την πεντάχρονη κόρη της: «Ο γιος μου ήταν από πίσω μου και με κράτησε και μετά μου φωνάζει “μαμά, μαμά η Σέβη πέθανε” η κόρη μου.

Κι εγώ γύρισα το κεφάλι και ο άντρας μου και η κόρη μου ήταν από εκεί από πίσω γυρισμένοι στο νερό. Εγώ ούτε τις νύχτες κοιμάμαι, ούτε το πρωί ξυπνώ, είναι σαν να ζω όνειρο.

Ακόμα εμείς δεν έχουμε συνέλθει από όλα αυτά, ούτε εγώ ούτε ο γιος μου. Ο γιος μου φοβάται, τις νύχτες πρέπει να κρατάω το χέρι του. Μόνος του δεν κάθεται ούτε ένα λεπτό στο σπίτι».

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024