Το Ιράν προέτρεψε χθες Τρίτη τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να παρέμβει προκειμένου να ανακληθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, διαβλέποντας στα αμερικανικά μέτρα «επικίνδυνο προηγούμενο».

«Ξεδιάντροπη παραβίαση»

Σε επιστολή που απευθύνει στον Γκουτέρες, ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι προχώρησε σε «ξεδιάντροπη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου» και προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τη συμπεριφορά των ΗΠΑ.

«Ο εξαναγκασμός εθνών να συμμορφώνονται προς τις παράνομες απαιτήσεις των ΗΠΑ απειλεί την πολυμερή συνεργασία ως θεμέλιο των διεθνών σχέσεων και δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο, ανοίγει τον δρόμο σε όσους θέλουν να διχάσουν μάλλον, παρά να ενώσουν, τα έθνη», υπογραμμίζει ο ιρανός διπλωμάτης.

Ο Ραβανσί ζητεί από τον Γκουτέρες να διαδραματίσει «ενεργό ρόλο», ως οφείλει, για «την προάσπιση της ακεραιότητας των Ηνωμένων Εθνών» εντός των ορίων της «ευθύνης του να αντιμετωπίσει την τρέχουσα επικίνδυνη τάση». Δεν είναι πάντως σαφές τι θα μπορούσε να κάνει ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Ουδέν σχόλιο

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ απέφυγε να σχολιάσει την επιστολή.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του ιρανού ΥΠΕΞ, ο Γκουτέρες είπε σε δημοσιογράφους την περασμένη Πέμπτη: «Οταν ζητάω [να επιδειχθεί η] μέγιστη αυτοσυγκράτηση, ζητάω τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση σε όλα τα επίπεδα».

Οι κυρώσεις που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στον Ζαρίφ συνεπάγονται τη δέσμευση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου ή πόρου διαθέτει ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας στην αμερικανική δικαιοδοσία – ο ίδιος διαβεβαιώνει πως δεν έχει – και απαγορεύει στους Αμερικανούς να συναλλάσσονται μαζί του.

«Η παράνομη επιβολή κυρώσεων στον υπουργό Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας παραβιάζει την αρχή της νομικής ισότητας των κυρίαρχων Κρατών», υπογραμμίζει ακόμη ο Ραβανσί.

Η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν δεν σταματά να ανεβαίνει αφότου ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης.

«Ενδιαφέρονται για την υποταγή του Ιράν»

Ο Ζαρίφ διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη διαπραγμάτευση για τη σύναψη της συμφωνίας αυτής, επισήμως του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), που προέβλεπε την εφαρμογή σειράς περιορισμών με αντάλλαγμα άρση μέρους των διεθνών κυρώσεων.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν εξάλλου ασυνήθιστα αυστηρούς περιορισμούς στον Ζαρίφ όταν ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα για να μιλήσει σε σύνοδο του ΟΗΕ. Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας μπορούσε να κινείται σε αυστηρά καθορισμένη περίμετρο, εντός της οποίας βρίσκονται τα Ηνωμένα Εθνη, η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ, η κατοικία του ιρανού πρεσβευτή στον ΟΗΕ και το αεροδρόμιο JFK.

Οι κυρώσεις σε βάρος του Ζαρίφ επιβλήθηκαν δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος σχολίασε μέσω Twitter τη Δευτέρα πως η κίνηση δείχνει πως η Ουάσιγκτον στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται για διάλογο με την Τεχεράνη, αλλά για την υποταγή του Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο