Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανένδοτος ο Ερντογάν: Αψηφά την σαφή προειδοποίηση ΗΠΑ για τη Συρία και «σφυρίζει αδιάφορα» για τους S-400

Ανένδοτος ο Ερντογάν: Αψηφά την σαφή προειδοποίηση ΗΠΑ για τη Συρία και «σφυρίζει αδιάφορα» για τους S-400

Η επόμενη φάση των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία, μετά τις επιχειρήσεις «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλαδί Ελιάς», θα ξεκινήσει σύντομα, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι θα αποτραπούν μονομερείς ενέργειες στην περιοχή. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα των S400, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι θα βλάψουν τα F-35 ή το ΝΑΤΟ

Ένα γεωπολιτικό παιχνίδι για πολύ σκληρούς παίκτες εκτυλίσσεται στη Βορειανατολική Συρία. Ένα παιχνίδι αιματηρό στο οποίο σε αυτή τη φάση πρωταγωνιστούν ο Ερντογάν, η κουρδική πολιτοφυλακή YPG που ελέγχει τη συριακή περιοχή της Ροτζάβα και οι ΗΠΑ του Τραμπ.

Τις τελευταίες μέρες το παιχνίδι φαίνεται να κορυφώνεται με τον Ερντογάν να προαναγγέλλει στρατιωτική επέμβαση στη Βορειονατολική Συρία. Σύμφωνα με τη Washington Post μάλιστα, δεκάδες χιλιάδες τούρκοι στρατιώτες συγκεντρώνονται στα τουρκοσυριακά σύνορα, ενώ οι κούρδοι πολιτοφύλακες ενισχύουν τις οχυρώσεις τους.

Ταυτόχρονα, οι Κούρδοι απειλούν ότι σε περίπτωση τουρκικής εισβολής θα απελευθερώσουν τους περίπου 8.000 μαχητές του ISIS που κρατάνε φυλακισμένους.

Μάλιστα, την Τρίτη διεξήχθη στην Άγκυρα κρίσιμη συνάντηση μεταξύ αμερικανών και τούρκων αξιωματούχων σε μια ύστατη διευθέτηση του ζητήματος. Κάτι ωστόσο που φαντάζει σχεδόν απίθανο, καθώς ο τούρκος πρόεδρος παρουσιάζεται ανένδοτος, αγνοώντας τις σαφείς προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.

Σύντομα στην επόμενη φάση οι επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία

Ειδικότερα, απευθυνόμενος στους τούρκους πρεσβευτές στην Άγκυρα, ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία θα καταβάλει υψηλότερο τίμημα, αν δεν κάνει σήμερα αυτό που χρειάζεται στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης αυτής χώρας και υπογράμμισε ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) θα «εισέλθουν πολύ σύντομα σε νέα φάση».

Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία έχει ήδη εξαπολύσει δύο επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία από το 2016, ο Ερντογάν τόνισε πως «θεού θέλοντος, η διαδικασία που έχουμε αρχίσει (…) θα εισέλθει πολύ σύντομα σε νέα φάση».

«Αν δεν κάνουμε σήμερα αυτό που χρειάζεται, θα είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε αύριο καταβάλλοντας πολύ υψηλότερο τίμημα» πρόσθεσε κατά την ομιλία του, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την ώρα που η Τουρκία απειλεί εδώ και αρκετές μέρες να εξαπολύσει νέα επιχείρηση κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, την οποία υποστηρίζουν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο του αγώνα τους κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Η αποξήρανση του έλους της τρομοκρατίας που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Συρίας είναι η βασική μας προτεραιότητα» επέμεινε ο Ερντογάν. «Έως ότου εξαφανιστούν (οι ζώνες που ελέγχουν οι YPG), η Τουρκία δεν θα αισθάνεται ασφαλής» πρόσθεσε.

Προειδοποιούν οι ΗΠΑ

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, είχε προειδοποιήσει ότι μια τουρκική επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία θα ήταν «απαράδεκτη».

«Πιστεύουμε ξεκάθαρα πως οποιαδήποτε μονομερής δράση απ’ αυτούς (την Τουρκία) θα ήταν απαράδεκτη» δήλωσε ο Έσπερ στους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν μαζί του στην Ιαπωνία.

«Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να τους εγκαταλείψουμε. Αυτό που θα κάνουμε είναι να εμποδίσουμε μονομερείς επιδρομές οι οποίες θα διατάρασσαν και πάλι αυτά τα αμοιβαία συμφέροντα … τα οποία συμμερίζονται αναφορικά με τη βόρεια Συρία οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις», ο συνασπισμός Αράβων και Κούρδων μαχητών που πολέμησαν στο πλευρό των Δυτικών εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, δήλωσε ο Έσπερ.

«Προσπαθούμε να βρουμε μαζί τους μια διευθέτηση που θα απαντά στις ανησυχίες τους» πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις νέες απειλές του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των θέσεων των Κούρδων της Συρίας ανατολικά του Ευφράτη.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς «σκοντάφτουν» προς το παρόν στο βάθος που θα έχει μια ενδεχόμενη «ζώνη ασφαλείας», καθώς η Aγκυρα απαιτεί μια λωρίδα πλάτους 30 χιλιομέτρων, πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτή που προτείνει η Ουάσιγκτον. Εξάλλου η Τουρκία επιθυμεί να ελέγχει μόνη της αυτή τη ζώνη.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις στις ΗΠΑ ότι οι S-400 θα βλάψουν τα F-35 ή το ΝΑΤΟ

Αναφορικά με την διένεξη που προκάλεσε η αγορά από την Τουρκία των συστημάτων S-400, τα οποία οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν είναι συμβατά με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ και δημιουργούν απειλή για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, ο Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε ότι «δεν θα πρέπει να παραπλανά ο ένας τον άλλο» αφού, όπως ανέφερε, πολλές χώρες έχουν κάνει αγορές από τη Ρωσία, χωρίς να προκληθεί κρίση.

Παράλληλα, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι πιστεύει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα επιτρέψει οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ να είναι αιχμάλωτες μιας διαμάχης για την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400.

Απευθυνόμενος στους τούρκους πρεσβευτές στην Άγκυρα, ο Ερντογάν σημείωσε σήμερα ότι είναι λάθος να αμφισβητείται η δέσμευση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ λόγω της συμφωνίας με τη Ρωσία για τους S-400.

«Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι οι S-400 θα βλάψουν τα F-35 ή το ΝΑΤΟ, δεν θα πρέπει να παραπλανά ο ένας τον άλλο. Πολλά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν κάνει αγορές από τη Ρωσία. Δεν βλέπουμε αυτό να μετατρέπεται σε κρίση» σημείωσε ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Η Τουρκία πήρε μια επιχειρηματική απόφαση για την ασφάλειά της και αυτό που ώθησε την Τουρκία να το κάνει ήταν η αδιάλλακτη στάση των συμμάχων της. Η δήλωση του Τραμπ στην G20 ότι η Τουρκία αντιμετωπίζεται άδικα είναι η επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος στο υψηλότερο επίπεδο» πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος.

«Πιστεύω ότι ο Τραμπ δεν θα επιτρέψει στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις να είναι αιχμάλωτες του θέματος των S-400» υπογράμμισε.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024