Οι ΗΠΑ δεν θα ενεργήσουν υπερβολικά σε ό,τι αφορά τους πυραύλους που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ, σημειώνοντας ότι η πόρτα για συνομιλίες με την Πιονγκγιάνγκ θα παραμείνει ανοιχτή.

Υπενθυμίζεται ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πυραύλους στη θάλασσα ανοικτά των ανατολικών της ακτών για τέταρτη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε  το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας. Η Πιονγκγιάνγκ διαμαρτυρήθηκε ότι τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νότιας Κορέας παραβιάζουν τις διπλωματικές συμφωνίες.

 

Σύμφωνα με τις στρατιωτικές αρχές της Νότιας Κορέας, επρόκειτο για μικρού βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους, που εκτοξεύτηκαν από τη δυτική ακτή της Βόρειας Κορέας.

«Το κλειδί είναι να κρατάμε την πόρτα ανοικτή για την διπλωματία … δεν πρόκειται να αντιδράσουμε υπερβολικά σε αυτές τις εκτοξεύσεις, αλλά τις παρακολουθούμε, τις παρακολουθούμε στενά και έχουμε γνώση του τι συμβαίνει», είπε ο Έσπερ.

Πρόσθεσε ότι θα μιλήσει για τη Βόρεια Κορέα με τους ομολόγους του στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα κατά την επικείμενη επίσκεψή του και στις δύο χώρες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκαν στις 30 Ιουνίου, αλλά η Πιονγκγιάνγκ κατηγόρησε έκτοτε την Ουάσινγκτον ότι παραβίασε τη δέσμευσή της με το να σχεδιάζει τις στρατιωτικές ασκήσεις και προειδοποίησε ότι τα γυμνάσια αυτά θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις συνομιλίες.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι η κοινή στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιείται από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα παραβιάζει τις συμφωνίες που έχει συνάψει μαζί τους η Πιονγκγιάνγκ. Παράλληλα, η Πιονγκγιάνγκ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «προκαλούν ένταση» με αυτά τα στρατιωτικά γυμνάσια και προειδοποίησε ότι θα λάβει μέτρα για να αμυνθεί. Ο Τζου Γιονγκ Τσολ, Βορειοκορεάτης διπλωμάτης στη Γενεύη, δήλωσε στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τον Αφοπλισμό ότι η Πιονγκγιάνγκ θα πρέπει «να επανεξετάσει τα βασικά βήματα που έχουμε κάνει έως τώρα». Ο διπλωμάτης δεν έκανε καμία αναφορά στην εκτόξευση πυραύλων στην οποία προχώρησε νωρίτερα σήμερα η Βόρεια Κορέα.

Ο Έσπερ είπε επίσης ότι οι ασκήσεις αυτές με τη Νότια Κορέα, γνωστές με την ονομασία ‘Dong Maeng’ (Συμμαχία) και οι οποίες διεξάγονται κυρίως μέσω προσομοίωσης με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, είναι ήδη σε εξέλιξη και ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για να αλλάξουν τα μελλοντικά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Σεούλ.

Ο Έσπερ, που διαδέχθηκε στις 23 Ιουλίου τον Τζιμ Μάτις ύστερα από διάστημα επτά μηνών κατά το οποίο το Πεντάγωνο είχε μείνει ακέφαλο, επέλεξε την Ασία για να πραγματοποιήσει την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό με την ιδιότητα του υπουργού Αμύνης προκειμένου να διαβεβαιώσει για την προθυμία των ΗΠΑ να αντιταχθούν στην ενίσχυση της Κίνας στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας