Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πούτιν: Η απόσυρση των ΗΠΑ από την Συνθήκη ΙNF «άνοιξε δρόμο» για έναν «αδυσώπητο» αγώνα εξοπλισμών

Πούτιν: Η απόσυρση των ΗΠΑ από την Συνθήκη ΙNF «άνοιξε δρόμο» για έναν «αδυσώπητο» αγώνα εξοπλισμών

Δημιουργήθηκαν θεμελιώδεις κίνδυνοι για όλους...

Τις πρώτες δηλώσεις μετά την κατάρρευσης της συνθήκης για τα πυρηνικά, γνωστή και ως Συνθήκη ΙΝF μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ,  έκανε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν,

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε μεταξύ άλλων πως η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθεί από την συνθήκη INF με το πρόσχημα πως η Ρωσία δεν προχώρησε, όπως απαξίωνε, στην καταστροφή των όπλων που κατηγορούνται ότι παραβιάζουν την συνθήκη αυτή, δημιουργεί θεμελιώδεις κινδύνους για όλους.

Πούτιν: Η Ουάσινγκτον η μόνη υπεύθυνη

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον φέρει την πλήρη ευθύνη για το γεγονός αυτό.

Ως προς την στάση που θα κρατήσει η Ρωσία μετά την απόσυρση των ΗΠΑ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε πως ‘φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις της ώστε να διατηρηθεί η παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα, ωστόσο δεν θα παραβλέψει  τον κίνδυνο ασφαλείας που δημιουργήθηκε μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την INF’.

Πρόθυμος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με Ουάσινγκτον

Πάντως  παρά το γεγονός πως η συνθήκη αυτή αποτελεί παρελθόν μετά από 32 χρόνια, ο Πούτιν έδειξε πρόθυμος να ξεκινήσει ξανά διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον, στοχεύοντας στην σταθεροποίηση και στην ασφάλεια της κατάστασης.

«Κατά την άποψή μας, οι αμερικανικές ενέργειες που οδήγησαν στην κατάρρευση της Συνθήκης Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (σ.σ. INF) θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην υποτίμηση και διάβρωση ολόκληρου του πλαισίου παγκόσμιας ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της νέας συμφωνίας START και της Συνθήκης Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων», δήλωσε ο Πούτιν.

Σημειώνεται πως όπως αναφέρει ο Ρώσος Πρόεδρος, η κατάρρευση της INF θα οδηγήσει σχεδόν σίγουρα στην «επανέναρξη μιας ανεξέλεγκτης κούρσας εξοπλισμών».

Η Ρωσία δεν θα παραιτηθεί από τις δικές της μονομερείς δεσμεύσεις.

Πάντως το μόνο σίγουρο είναι όπως αναφέρει και το RT, πως οι δηλώσεις , περί «ειρηνικών προθέσεων» από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους δεν είναι αρκετές για να πείσουν τον Πούτιν, καθώς όπως δήλωσε ο Πρόεδρος, η Ρωσία δεν θα παραιτηθεί από τις δικές της μονομερείς δεσμεύσεις.

«Για να αποφευχθεί μια κατάσταση χάους, όπου δεν θα υπάρχουν κανόνες, περιορισμοί ή νόμοι, είναι απαραίτητο να ζυγίσουμε και πάλι όλες τις πιθανές επικίνδυνες συνέπειες και να αρχίσουμε έναν σοβαρό διάλογο, ο οποίος δεν θα περιλαμβάνει ασάφειες και θα είναι συγκεκριμένος», δήλωσε.

Σημειώνεται πως ο  Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας, το υπουργείο Εξωτερικών και τη ρωσική υπηρεσία αντικατασκοπείας να ξεκινήσουν έρευνα σχετικά με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αναπτύξουν νέα πυρηνικά όπλα μετά την κατάρρευση της INF.

«Η Ρωσία θα υποχρεωθεί να αναπτύξει μικρού και μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους εδάφους, εάν  οι ΗΠΑ κάνουν κάτι τέτοιο», ανέφερε ο Πούτιν.

Όσον αφορά τις πιθανές απειλές που ενδεχομένως προκύψουν από την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF, ο Βλάντιμίρ Πούτιν απάντηση πως αυτές θα αντιμετωπιστούν από ρωσικά πυραυλικά συστήματα και πυραύλους κρουζ, συμπεριλαμβανομένων των Kh-101, Kinzhal, Kalibr και του μελλοντικού υπερηχητικού πυραύλου Zircon.

«Μέχρις ότου τα συστήματα μπουν στο οπλοστάσιο του ρωσικού στρατού, οι πραγματικές απειλές που προκύπτουν για τη Ρωσία σε σχέση με την απόσυρση των ΗΠΑ από την INF θα αντιμετωπιστούν αξιόπιστα με υπάρχοντα μέσα», διαμήνυσε ο Πούτιν.

Παγκόσμια ανησυχία για την κατάρρευση της συνθήκης για τα οπλοστάσια

Σημειώνεται πως την Παρασκευή, 2 Αυγούστου, οι ΗΠΑ αποχώρησαν και επίσημα από τη Συνθήκη INF.

Η Μόσχα διαμήνυσε πως η Συνθήκη τερματίστηκε με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον.

«Η συνθήκη μεταξύ της ΕΣΣΔ και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την εξάλειψη των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς, που υπογράφηκε στην Ουάσιγκτον στις 8 Δεκεμβρίου 1987, τερματίστηκε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς», σημειωνόταν στη δήλωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Πάντως όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα,  η κατάρρευση της συνθήκης για τα οπλοστάσια των πυραύλων μέσου βεληνεκούς εγείρει ανησυχίες για μια νέα ανεξέλεγκτη κούρσα εξοπλισμών με τον πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να κάνει λόγο «για παγκόσμιο χάος».

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024