Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με μειωμένο επιτόκιο η ρύθμιση χρεών προς τα Ταμεία

Με μειωμένο επιτόκιο η ρύθμιση χρεών προς τα Ταμεία

Μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3% στη ρύθμιση των δόσεων για τα χρέη και προς τα ασφαλιστικά ταμεία περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο-σκούπα.

Μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3% στη ρύθμιση των δόσεων για τα χρέη και προς τα ασφαλιστικά ταμεία περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο-σκούπα με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για την ψηφιακή έκδοση συντάξεων ώστε να επισπευσθεί ο χρόνος απονομής τους.

Σήμερα, Δευτέρα, εισάγεται για επεξεργασία στις Επιτροπές το διυπουργικό νομοσχέδιο ενώ την Τετάρτη θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί την Πέμπτη 8 Αυγούστου.

Σήμερα για τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων προβλέπεται ότι η βασική οφειλή που υπάγεται σε ρύθμιση, όπως προκύπτει μετά τον υπολογισμό, κεφαλαιοποιείται την ημερομηνία υπαγωγής και επιβαρύνεται με τόκο που υπολογίζεται με βάση το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο αναφοράς για πράξεις αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πλέον 5 εκατοστιαίων μονάδων, ετησίως υπολογισμένο.

Η μείωση του εν λόγω επιτοκίου στο 3% από 5% θα οδηγήσει σε ελάφρυνση, η οποία εκτιμάται ότι φθάνει έως και τις 8 ποσοστιαίες μονάδες για όσους πάρουν και τις 120 δόσεις. Σήμερα στο πλήρες πακέτο των 120 δόσεων, η βασική οφειλή όπως προέκυπτε τη στιγμή της ρύθμισης επιβαρύνεται στο τέλος της 10ετίας, με 26% από το επιτόκιο.

Η μείωση του επιτοκίου στο 3%, σύμφωνα με τους ειδικούς, περιορίζει τη συνολική επιβάρυνση κοντά στο 18% επί της βασικής οφειλής που υπάγεται σε ρύθμιση, πάντα στο τέλος της 10ετίας για όσους επιλέξουν τις 120 δόσεις.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ακόμα την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΜΚΑ κάθε πολίτη στα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το Μητρώο Πολιτών.

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως θα μπορούν τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Εργασίας, και συγκεκριμένα οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, να λαμβάνουν την πληροφορία και να ψηφιοποιούν όλα τα δεδομένα, προκειμένου να γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα και σε ελάχιστο χρόνο η ψηφιακή έκδοση της σύνταξης.

Ο Βρούτσης για τη ρύθμιση οφειλών

Από αύριο το μεσημέρι οι ασφαλισμένοι με οφειλές το 2017 και το 2018 στα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να τις ρυθμίζουν ανακοίνωσε από τη Βουλή ο Γιάννης Βρούτσης.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας έως σήμερα αυτό δεν μπορούσε να γίνει γιατί δεν είχε γίνει εκκαθάριση των οφειλών. Αυτή πια ολοκληρώθηκε, σημείωσε υπενθυμίζοντας ότι στο πολυνομοσχέδιο για το άσυλο και τους ΟΤΑ υπάρχει ρύθμιση η οποία μειώνει το επιτόκιο από 5% σε 3% για όσους θέλουν να ενταχθούν στις 120 δόσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024