Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Airbnb: Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση και τα εμπόδια στην εξεύρεση φοιτητικής στέγης

Airbnb: Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση και τα εμπόδια στην εξεύρεση φοιτητικής στέγης

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζει αλλαγές στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το Φθινόπωρο.

Τα πάνω –  κάτω αναμένεται να έρθουν το επόμενο διάστημα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως το Airbnb.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζει αλλαγές στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το Φθινόπωρο.

Με την ολοκλήρωση της τρέχουσας τουριστικής περιόδου η νέα κυβέρνηση στοχεύει να θέσει εκτός πλατφόρμας όλα τα αδήλωτα ακίνητα (όσα δεν εχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου), διαδικασία που θα διεκπεραιωθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκεται και το ζήτημα της ασφάλειας των ακινήτων που προσφέρονται στο Airbnb και το Booking, καθώς η χώρα μας καλείται να ακολουθήσει τα διεθνή πρότυπα.

Ακόμη, μια ρύθμιση που θα προωθηθεί είναι η ασφάλιση των ακινήτων και των επισκεπτών. Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο φέρεται πρόθυμο να συζητήσει την δυνατότητα φορολογικής αναγνώρισης των εξόδων και των πάγιων δαπανών ιδιοκτητών AirBnb όπως το νερό, η ηλεκτροδότηση, τα δημοτικά τέλη και τα κοινόχρηστα, για τις ιδιοκτησίες που είναι φυσικά δηλωμένες στην εφορία.

Η κ. Ρομίνα Τσίτου μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού μιλώντας στο One Channel, εξέφρασε τις δικές της απόψεις σχετικά με το πως μπορεί το κράτος να πατάξει τη φοροδιαφυγή, προστατεύοντας ταυτόχρονα όσους εξασφαλίζουν εισοδήματα μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων χωρίς να φοροδιαφεύγουν, ενώ επεσήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί και ιδιαίτερη προσοχή στην επέκταση του προγράμματος χορήγησης άδειας διαμονής (golden visa) στη χώρα μας.

«Τσουχτερά» πρόστιμα σε ιδιοκτήτες

Το επόμενο διάστημα η ΑΑΔΕ θα στείλει e-mail στην Airbnb, ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για 20.000 ελληνικά ακίνητα, τα οποία εμφανίζονται στις ενεργές αγγελίες της πλατφόρμας, αλλά οι ιδιοκτήτες τους ή οι διαχειριστές τους δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου.

Πριν από λίγες ημέρες οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ -μέσω ενός προγράμματος εντοπισμού- σάρωσαν την πλατφόρμα της Airbnb και διαπίστωσαν ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα δεν είχαν αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου.

Ο συγκεκριμένος αριθμός αναγράφεται υποχρεωτικά στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω των οποίων διατίθενται τα ακίνητα.

Η ΑΑΔΕ μόλις λάβει τα στοιχεία από την Airbnb θα αρχίσει να στέλνει ηλεκτρονικά ραβασάκια – τελεσίγραφα στους ιδιοκτήτες των αδήλωτων ακινήτων. Με το e-mail που θα λάβουν θα καλούνται να προσέλθουν στην Εφορία τους για έλεγχο και στη συνέχεια θα διαπιστωθεί ότι δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους στο ειδικό μητρώο της ΑΑΔΕ και συνεχίζουν να τα ενοικιάζουν χωρίς ΑΜΑ θα επιβληθεί το πρόστιμο των 5.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι απειλούνται και με πρόσθετους φόρους λόγω των αδήλωτων εισοδημάτων.

Σε αναζήτηση στέγης οι φοιτητές

Έντονος προβληματισμός έχει προκληθεί στους φοιτητές καθώς τα περισσότερα ακίνητα διατίθενται στην πλατφόρμα Airbnb για βραχυχρόνιες μισθώσεις και όχι για κλασσική ενοικίαση.

Οι υψηλές τιμές των ενοικίων στην Αθήνα και σε επαρχιακές πόλεις όπου ανθεί το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν δημιουργήσει έντονο πρόβλημα σε φοιτητές αλλά και σε άλλους ενοικιαστές.

Η πλειονότητα των διαθέσιμων ακινήτων είναι στις πλατφόρμες τύπου Airbnb και οι ιδιοκτήτες ζητούν εξαιρετικά υψηλά ενοίκια για όσους θέλουν κατοικία σε μόνιμη βάση.

Τα ενοίκια φέτος αναμένεται να είναι αυξημένα έως και 30%, για τους φοιτητές που θα αναζητήσουν σπίτι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα και Χανιά. Στην πόλη της Κρήτης μάλιστα ζητούν ακόμη και 400 ευρώ για μια γκαρσονιέρα.

Sports in

Η Μέγκαν Φοξ φωτογραφήθηκε χωρίς μακιγιάζ και τρόμαξαν να την αναγνωρίσουν

Η Μέγκαν Φοξ φωτογραφίζεται με διακριτικό μακιγιάζ και οι followers της τρόμαξαν να την αναγνωρίσουν. Οι συγκρίσεις με την Κιμ Καρντάσιαν και η αποθέωση της φυσικής της ομορφιάς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024