Η αυτόνομη Περιφέρεια της Μαδρίτης, έπειτα από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις, έχει από χθες κυβερνήτη, στο πρόσωπο της υποψήφιας του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Ισάβελ Ντίαθ Αγιούσο, μολονότι νικητής των εκλογών ήταν ο σοσιαλιστής (PSOE) Άνχελ Γαβιλόνδο.

Και τούτο έγινε εφικτό, καθώς οι κεντροδεξιοί Ciudadanos (C’s) αποδέχτηκαν τελικά τη στήριξη της κυβέρνησης συνεργασίας από το ακροδεξιό Vox, το οποίο με τη σειρά του δέχτηκε να ελαττώσει τις αξιώσεις του για να προσφέρει τις «πολύτιμες» ψήφους του στο τοπικό Κοινοβούλιο.

Μετά τη συμφωνία, που ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής των C’s Ιγνάθιο Αγουάδο, θα επαναληφθεί το σχήμα διακυβέρνησης της Περιφέρειας που εγκαινιάστηκε στην Ανδαλουσία, με το διαμοιρασμό των «συμβουλίων» (τοπικών υπουργείων) μεταξύ του ΡΡ και του «πορτοκαλί κόμματος», με την ακροδεξιά να στηρίζει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση με αντάλλαγμα να γίνουν δεκτές προγραμματικές της θέσεις σε καίρια κοινωνικά, οικονομικά και διοικητικά ζητήματα.

Στο νέο κείμενο που κατέθεσε η ακροδεξιά παράταξη του Σαντιάγο Αμπασκάλ, το Vox δέχεται τελικά να μη μειωθούν οι θέσεις «συμβούλων» (που αντίθετα αυξάνονται από εννέα σε 13, για να χωρέσουν όλα τα στελέχη του ΡΡ και των C’s).

Ταυτόχρονα, προτείνει να καταργηθούν ορισμένα άρθρα για τους νόμους προστασίας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, τον επαναπατρισμό των ανήλικων ασυνόδευτων μεταναστών που βρίσκονται στην Περιφέρεια, να μεταβιβάζονται στις χώρες καταγωγής τα ιατρικά έξοδα για την περίθαλψη των μη νόμιμων μεταναστών στη Μαδρίτη και να υπογράψουν οι τρεις παρατάξεις σε επίσημη πράξη την προγραμματική συμφωνία τους (που έως σήμερα είναι μόνον προφορική).

Το ΡΡ και οι C’s είχαν υπογράψει μια προγραμματική συμφωνία από 155 σημεία για το σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης συνεργασίας στην Περιφέρεια, έπειτα από 20 χρόνια μονοκρατορίας του Λαϊκού Κόμματος (από το 2015 ηγούνταν μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με την τακτική στήριξη όμως των C’s).

Όμως, χωρίς τις 12 έδρες του Vox η συμφωνία τούτη παρέμενε ένα απλό χαρτί. Για να επιτευχθεί αυτό, οι δύο παρατάξεις της Δεξιάς αποφάσισαν να ξεπεράσουν τις ασφαλιστικές δικλείδες και τους περιορισμούς που έθετε η αντίστοιχη συμφωνία στην Ανδαλουσία ως προς το Vox.

Όπως τονίζει η επικεφαλής του Vox, Ροθίο Μοναστέριο, παρά τη συμφωνία η παράταξή της θα «ασκήσει αταλάντευτη και αυστηρή αντιπολίτευση».

Εντούτοις, όλοι πιστεύουν πως η Ακροδεξιά θα προσπαθήσει να επωφεληθεί των 12 ψήφων της για να έχει λόγο στην περιφερειακή κυβέρνηση, έστω και εάν δε συμμετέχει με «συμβούλους» της.

Πλέον η παράταξη του Αμπασκάλ με τους 12 βουλευτές της κρατά τα κλειδιά της διακυβέρνησης της Περιφέρειας, καθώς η συμμαχία ΡΡ – C’s δεν μπορεί από μόνη της να νομοθετήσει στο τοπικό Κοινοβούλιο.

Άλλωστε, προηγούμενο υπάρχει: στις 6 Ιουνίου η συγκυβέρνηση ΡΡ – C’s της Ανδαλουσίας κλυδωνίστηκε όταν το Vox άσκησε βέτο στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας.

Η κρίση αποφεύχθηκε όταν τα δύο κόμματα δέχτηκαν να υπογράψουν σε επίσημο έγγραφο το σύμφωνο στήριξής τους από το Vox.

Όπως φοβούνται, και το εκφράζουν ανοιχτά, πηγές του ΡΡ, οι δεξιές παρατάξεις φοβούνται ενδεχόμενη επανάληψη του πολιτικού αυτού εκβιασμού και στη Μαδρίτη.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Γράψτε το σχόλιο σας