Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΛΔ Κονγκό : Συναγερμός από δεύτερο κρούσμα του Εμπολα στη μεγαλούπολη Γκόμα

ΛΔ Κονγκό : Συναγερμός από δεύτερο κρούσμα του Εμπολα στη μεγαλούπολη Γκόμα

Πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα της ασθένειας στην πόλη των περίπου δύο εκατομμυρίων κατοίκων μετά την κήρυξη της επιδημίας στις επαρχίες Βόρειο Κίβου και Ιτούρι της ΛΔ του Κονγκό.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι της ΛΔ Κονγκό ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι εντοπίστηκε νέο κρούσμα του ιού Εμπολα στην Γκόμα, τη μεγαλούπολη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Ρουάντα, μετά το πρώτο που διαγνώστηκε στα μέσα Ιουλίου.

«Καμία σύνδεση με το πρώτο κρούσμα»

«Ενημερώθηκα για κρούσμα της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Εμπολα στην Γκόμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Δρ. Αρούνα Αμπέντι, συντονιστής των επιχειρήσεων αντιμετώπισης του Εμπολα στην επαρχία Βόρειο Κίβου, της οποίας η Γκόμα είναι πρωτεύουσα.

Πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα της ασθένειας στην πόλη των περίπου δύο εκατομμυρίων κατοίκων μετά την κήρυξη της επιδημίας στις επαρχίες Βόρειο Κίβου και Ιτούρι, την 1η Αυγούστου 2018. Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε τη 14η Ιουλίου. Ο ασθενής, ένας πάστορας, κατέληξε.

Ανακοίνωση που υπογράφεται από τον κονγκολέζο καθηγητή και επιδημιολόγο Ζαν-Ζακ Μουγέμπε αναφέρει ότι ομάδες αντιμετώπισης του Εμπολα «εντόπισαν και απομόνωσαν» τον δεύτερο ασθενή χθες 30 Ιουλίου και διαπίστωσαν ότι «δεν υπάρχει καμία σύνδεση με το πρώτο κρούσμα».

Από περιοχή με μεταλλεία

Η ανακοίνωση του Μουγέμπε εξηγεί πως ο άνδρας «έφθασε στην Γκόμα τη 13η Ιουλίου 2019 από περιοχή με μεταλλεία στην επαρχία Ιτούρι, χωρίς να έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα της ασθένειας, τα οποία εμφάνισε την 22α Ιουλίου 2019».

«Ο ασθενής νοσηλεύεται σε κέντρο θεραπείας του Εμπολα στην Γκόμα», προστίθεται στο κείμενο, που συνυπογράφει ο κυβερνήτης της επαρχίας Βόρειο Κίβου, ο Ενζάνζου Κασιβίτα Καρλί.

Υγειονομικοί εργάζονται για να απολυμανθεί η κατοικία του ανθρώπου που προσβλήθηκε από τον Εμπολα και να εντοπιστούν όλοι όσοι ήλθαν σε επαφή μαζί του. Τα πρόσωπα αυτά «θα αρχίσουν να εμβολιάζονται από αύριο [σ.σ. σήμερα Τετάρτη]», διευκρίνισε ο Μουγέμπε.

Οι δύο αξιωματούχοι προτρέπουν τον πληθυσμό να συνεργάζεται με τις ομάδες αντιμετώπισης της επιδημίας και διαβεβαιώνει «τις γειτονικές χώρες ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να ενισχυθούν η επιτήρηση στα σημεία εισόδου και οι υγειονομικοί έλεγχοι».

Δεύτερη χειρότερη επιδημία

Η δέκατη επιδημία του Εμπολα στη ΛΔ Κονγκό πλήττει τις επαρχίες Βόρειο Κίβου και Ιτούρι τον τελευταίο χρόνο και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.790 ανθρώπους, κατά επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες Τρίτη. Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη επιδημία του ιού στην ιστορία.

Ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος στην Γκόμα ώθησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να προειδοποιήσει ότι η εξάπλωση της επιδημίας υπάρχει κίνδυνος να επιταχυνθεί.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024