Δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων στο νησί σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης

Στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αλλά και στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, αναφέρθηκαν στις κοινές τους δηλώσεις από τη Λευκωσία ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με κ. Μητσοτάκη, π πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις κοινές δηλώσεις του  με τον έλληνα πρωθυπουργό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Επιδιώκουμε, τόνισε,  λύση που δεν θα έχει νικητές και ηττημένες, που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα, θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των νομίμων πολιτών, χωρίς υπερπρονόμια της μιας Κοινότητας εις βάρος της άλλης».

«Ενημέρωσα τον φίλο πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη του για τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες που καταβάλλονται για εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό.

«Ανταλλάξαμε απόψεις για τις τουρκικές προκλήσεις και συζητήσαμε τρόπους αντιμετώπισής τους», δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Τόνισε ακόμη πως «κοινή θέση με τον πρωθυπουργό είναι πως η επανέναρξη των συνομιλιών απαιτεί την ενεργό συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, όπως επίσης τους σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου».

Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως αισθάνεται  έντονη την συγκίνηση για το γεγονός ότι το πρώτο του ταξίδι ως πρωθυπουργός είναι στην Κύπρο. «Το ταξίδι γίνεται σε μία συγκυρία φορτισμένη και κατά συνέπεια ήταν αναπόφευκτο να επικεντρωθούμε στις εξελίξεις».

Για το κυπριακό επανέλαβε ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής παραμένει το κορυφαίο μας μέλημα. «Εξέφρασα την ικανοποίησή μου για την επικείμενη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί. Δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων στο νησί» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Κύπρος θα έχει τη συμπαράσταση της Ελλάδα και της ΕΕ σε οποιαδήποτε κλιμάκωση των προκλήσεων για τα ενεργειακά θέματα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, από τη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Ν. Αναστασιάδη.

Τόνισε ακόμη πως τάσσεται υπέρ των τριμερών σχημάτων που έχουν υλοποιηθεί στην περιοχή, σημειώνοντας πως είχαν ξεκινήσει από την κυβέρνηση Σαμαρά και συνεχίστηκαν και από την επόμενη.

«Η Ελλάδα αξίζει και πάλι την εμπιστοσύνη των πιστωτών»

Ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεών του με τον Ν. Αναστασιάδη, τόνισε πως η Ελλάδα αξίζει και πάλι την εμπιστοσύνη των πιστωτών της και σε αυτή την προσπάθεια η χώρα χρειάζεται αρωγό την Κύπρο.

Επίσης, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις στο κράτος, τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ και τις πρόσφατες πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνησή του και εξήρε τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που είχε αναλάβει για έξοδο από την κρίση ο Κύπριος Πρόεδρος.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη

Είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι προσβλέπει πως η επίσκεψή του στην Κύπρο θα είναι ουσιαστική και θα θέσει στο τραπέζι «τα ανοικτά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε και να βάλει το νερό στο αυλάκι μιας καινούργιας και προσωπικής πια συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Παράλληλα είπε ότι όταν η Ελλάδα είναι ισχυρή, είναι ισχυρή και η Κύπρος και είναι ισχυρός και ο Ελληνισμός παντού.

Καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξήρε το γεγονός ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρωθυπουργού, θεώρησε ως πρώτιστη προτεραιότητα την επίσκεψη στην Κύπρο,  κάτι που συμβολίζει όχι μόνο τους στενούς δεσμούς αλλά το ιδιαίτερο, προσωπικό ενδιαφέρον για την Κύπρο. «Μια κληρονομιά από τον πατέρα σας, τον αγαπημένο μου φίλο και αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη», είπε.

Διαβεβαίωσε πως η «διαχρονική μας φιλία αλλά και οι στενοί δεσμοί θα συνεχίσουν για το καλό και του Κυπριακού αλλά και του ελλαδικού Ελληνισμού ευρύτερα, για το καλό των δύο χωρών».

Ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο της διήμερη επίσκεψής του θα συναντηθεί αργότερα  με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Το πρόγραμμά του τη Δευτέρα ολοκληρώνεται με δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την Τρίτη ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’ και στη συνέχεια θα μεταβεί στα Φυλακισμένα Μνήματα, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr