Ο Martin French, πρόεδρος της εταιρείας εξόρυξης χρυσού και χαλκού Chesterfield μίλησε στο IGTV και στον Jeremy Naylor για τις έρευνες και τις εξορύξεις που κάνει η εταιρεία του στην Κύπρο.

Μεγάλο κέντρο παραγωγής

Ο κ. French ανέφερε αρχικά ότι η Κύπρος ήταν μεγάλο κέντρο παραγωγής χαλκού στη δεκαετία του 1960 και του ’70. Ολα τελείωσαν όταν έγινε η τουρκική εισβολή.

Η βιομηχανία άρχισε να αργοπεθαίνει λόγω του ότι η χώρα έγινε πολεμική ζώνη. Η παραγωγή χαλκού στην Κύπρο, όπως σημείωσε, είχε παραμεληθεί για αρκετά χρόνια, ωστόσο τώρα υπάρχει «ενισχυμένο» ενδιαφέρον.

Για την εταιρεία, η Κύπρος αποτέλεσε πόλο έλξης λόγω του ότι η Chesterfield απέκτησε όλες τις άδειες.

Η Κύπρος δεν είναι μεγάλο νησί ενώ οι συγκεκριμένες έρευνες στην περιοχή που ονομάστηκε δυτικό Τρόοδος άρχισαν πριν 13 μήνες.

«Υπάρχουν πολλά μεγάλα παλιά ορυχεία, υπάρχουν μεγάλα παλιά ανοικτά κοιλώματα και κάναμε προκαταρκτική διάτρηση εκεί πριν τα Χριστούγεννα και είχαμε ορισμένα πολύ καλά αποτελέσματα. Εντοπίσαμε πολύ περισσότερο χρυσό απ’ ότι θα σκεφτόμασταν», σημείωσε.

«Κινούμαστε με προσοχή»

Εγιναν έρευνες σε απόσταση περίπου 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τις αδειοδοτημένες περιοχές. «Θα κάνουμε περισσότερες γεωτρήσεις στο δυτικό Τρόοδος πολύ σύντομα και κινούμαστε με προσοχή στις μεγάλες αυτές περιοχές», είπε ο κ. French.

Αναφορικά με το κόστος, σημείωσε ότι έχουν γίνει επενδύσεις από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, κάτι που είναι ασυνήθιστο, όπως σημείωσε. «Ολοι οι διευθυντές είναι επενδυτές στην εταιρεία και όλοι έχουμε αγοράσει μετοχές της ίδιας τιμής με όλους τους άλλους επενδυτές», είπε.

Στην ομάδα των ερευνών συμμετέχουν γεωλόγοι, άνθρωποι που δούλεψαν σε εταιρείες εξόρυξης, σημείωσε, και πρόσθεσε ότι η Κύπρος στην πραγματικότητα είναι πολύ διάσημο μέρος για τον γεωλογικό κόσμο αφού πολλοί γεωλόγοι έρχονται εδώ για δουλειά και όχι μόνο.

Ο ίδιος μίλησε και για την τοποθεσία, αφού όπως είπε όλοι γνωρίζουν που βρίσκεται η Κύπρος. Είναι στην καρδιά της Μέσης Ανατολής και και χώρα μέλος της ΕΕ.

«Ανακοινώνονται νέοι στόχοι»

Τις επόμενες μέρες ανακοινώνονται νέοι στόχοι, ανέφερε: «Ο δεύτερος γύρος γεώτρησης που θα γίνει θα κτυπήσει σε ορισμένους πολύ ενδιαφέροντες στόχους».

«Ο πρώτος στόχος είναι κοντά σε περιοχή όπου έχουμε τρυπήσει και εντοπίσαμε σχεδόν 30 μέτρα χρυσού ανά γραμμάριο, ανά τόνο χρυσού. Είναι ιστορικός στόχος όπου υπολογίζονται 42 μέτρα χρυσού», είπε ο πρόεδρος της εταιρείας Chesterfield.

«Είναι πεποίθησή μας ότι υπάρχει και χαλκός που βρίσκεται στο πάνω μέρος του στόχου και γι’ αυτό κάναμε γεωφυσική έρευνα τον τελευταίο μήνα που απέδειξε ότι πρόκειται για πολύ ελπιδοφόρο στόχο, όπου θα γίνει γεώτρηση πολύ σύντομα», τόνισε.

Η εταιρεία, όπως είπε, διαθέτει σύγχρονες τεχνικές που προσφέρουν οπτική δυνατότητα κάτω από τις μεγάλες ροές λάβας που υπάρχουν στην Κύπρο και δυνατότητα ανακάλυψης στρωμάτων που δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να εντοπιστούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εταιρεία, το 2018 έγιναν έρευνες σε σημεία τα οποία, επίσης, είχαν έντονες ενδείξεις για εντοπισμό χρυσού.

«Χρυσός και ασήμι σε όλη την Κύπρο»

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στον ιστότοπο της εταιρείας ένας εκ των ερευνητών, η λάσπη στην περιοχή καταδεικνύει σαφώς ότι ο χρυσός και το ασήμι είναι ευρέως διαδεδομένα σε όλη την Κύπρο.

Ωστόσο, τα πρωτογενή πυριτικά μεταλλεύματα, δεν ερευνήθηκαν ποτέ, όπως λέει, γιατί παλαιότερα η τεχνολογία της εξαγωγής χρυσού δεν ήταν αρκετά προηγμένη και οικονομικά βιώσιμη, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει.

Ο στόχος Evlim είναι νέος στόχος της εταιρείας που γεωγραφικά προσδιορίζεται ανάμεσα σε δυο εγκαταλελειμμένα ορυχεία: της Λίμνης και της Λιμνοθάλασσας Ευλοημένη.

Τα αρχεία δείχνουν ότι 90.400 τόνοι χαλκού εξορύσσονταν από τη Λίμνη από το 1937 μέχρι το 1979.

Το Evlim περιλαμβάνει ζώνη περίπου 1 χλμ² από λάβες και αναχώματα που φιλοξενούν την εξόρυξη που γίνεται στη Λίμνη.

Κατά το 4ο τρίμηνο του 2018 η εταιρεία διενήργησε γεωτρήσεις στον στόχο Evloimeni και εντόπισε σημαντικές ζώνες μεταλλοποίησης χρυσού.

Πηγή: sigmalive.com

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο