Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιστορικό σήμα Ντράγκι για νέα ποσοτική χαλάρωση και μείωση επιτοκίων

Ιστορικό σήμα Ντράγκι για νέα ποσοτική χαλάρωση και μείωση επιτοκίων

Συνέχιση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης προανήγγειλε ο Μάριο Ντράγκι

Να γράψει ιστορία πριν από την αποχώρησή του από την ΕΚΤ θα επιχειρήσει ο Μάριο Ντράγκι, ο «μίστερ ευρώ» όπως έχει χαρακτηριστεί λόγω των προσπάθειών του για να μην διαλυθεί η ευρωζώνη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε ένα ακόμη σήμα για συνέχιση του QE, του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης δηλαδή, του όπλου που έχει η ΕΚΤ για να διατηρήσει σταθερό το νόμισμα. Σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο, υπάρχει ανάγκη για μια ιδιαίτερα ευνοϊκή στάση νομισματικής πολιτικής για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι τα ποσοστά πληθωρισμού ήταν σταθερά κάτω από τα επίπεδα που είναι σύμφωνα με τον στόχο του. Συνεπώς, αν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να μην πλησιάζουν τον στόχο, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να ενεργήσει, σύμφωνα με τη δέσμευσή του για συμμετρία στον στόχο του πληθωρισμού. «

«Είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόσουμε όλα τα εργαλεία μας ανάλογα, για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς τον στόχο μας με διατηρήσιμο τρόπο», υπογραμμίζει.

Πρόκειται επί της ουσίας για επιβεβαίωση του σχεδίου που έχει στο μυαλό του ο Μάριο Ντράγκι, για νέα ποσοτική χαλάρωση. Επίσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το συμβούλιο της ΕΚΤ «ανέθεσε στις σχετικές επιτροπές του ευρωσυστήματος να εξετάσουν τις επιλογές τους», κάτι που σύμφωνα με τους Financial Times δείχνει ότι η ΕΚΤ ξεκινά προετοιμασία για περισσότερο QE, αντί να περιμένει για το πώς θα εξελιχθεί η οικονομία της ΕΕ ως τον Σεπτέμβριο.

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια. Ετσι, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της οριακής χρηματοδότησης και της αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,00%, 0,25% και -0,40% αντίστοιχα. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα τους τουλάχιστον κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 και, εν πάση περιπτώσει, για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η συνεχής σταθερή σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο του μεσοπρόθεσμα.

H ρητορική της ΕΚΤ παραμένει στη λογική ότι δεν πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια, ενδεχομένως αν χρειαστεί και να μειωθούν, γεγονός πολύ σημαντικό για εκατομμύρια νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας:

«Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2020 και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα που συμβαδίζουν με την επιδίωξή του μεσοπρόθεσμα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για μια ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής για παρατεταμένη χρονική περίοδο, καθώς οι ρυθμοί πληθωρισμού, τόσο οι καταγραφόμενοι όσο και οι προβλεπόμενοι, βρίσκονται επίμονα κάτω από τα επίπεδα που συμβαδίζουν με την επιδίωξή του. Συνεπώς, αν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό συνεχίσουν να υπολείπονται της επιδίωξής του, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να ενεργήσει σύμφωνα με τη δέσμευσή του για συμμετρία όσον αφορά την επιδίωξη για τον πληθωρισμό. Ως εκ τούτου, είναι έτοιμο να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς επίπεδα συμβατά με την επιδίωξή του κατά τρόπο διαρκή.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Διοικητικό Συμβούλιο ανέθεσε στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος το καθήκον να εξετάσουν επιλογές, που συμπεριλαμβάνουν τρόπους ενίσχυσης της παροχής ενδείξεων για τη μελλοντική κατεύθυνση των βασικών επιτοκίων, μέτρα μετριασμού, όπως ο σχεδιασμός συστήματος βαθμίδων για τον εκτοκισμό των αποθεματικών, και επιλογές όσον αφορά το μέγεθος και τη σύνθεση πιθανών νέων καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού».

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024