Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακουγιου : Ρωγμές στη βάση του αντιδραστήρα καταγγέλλουν οι μηχανικοί

Ακουγιου : Ρωγμές στη βάση του αντιδραστήρα καταγγέλλουν οι μηχανικοί

Οι ρώσοι εμπειρογνώμονες εφαρμόζουν στο Ακουγιου πρόγραμμα τοποθέτησης σε ψυχρό κλίμα, το οποίο δεν μπορεί να υποστεί μετατροπές και να προσαρμοστεί σε θερμό κλίμα, όπως είναι αυτό της Μερσίνας, καταγγέλλουν μηχανικοί της εγκατάστασης.

Ρωγμές παρουσιάζει η βάση που θα τοποθετηθεί τον επόμενο Μάιο ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο Ακουγιου, της Τουρκίας, σύμφωνα με τους μηχανικούς που εργάζονται στην εγκατάσταση.

Ο λόγος είναι ότι οι ρώσοι εμπειρογνώμονες εφαρμόζουν πρόγραμμα τοποθέτησης σε ψυχρό κλίμα, το οποίο δεν μπορεί να υποστεί μετατροπές και να προσαρμοστεί σε θερμό κλίμα, όπως είναι αυτό της Μερσίνας.

«Ακολουθεί τις προδιαγραφές»

Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας που επισκέφθηκε χθες την εγκατάσταση δήλωσε ωστόσο ότι το πρόγραμμα ακολουθεί τις διεθνείς προδιαγραφές ασφάλειας και μέχρι το 2023 θα τεθεί σε λειτουργία ο πρώτος αντιδραστήρας.

Σύμφωνα με μηχανικούς που μίλησαν σε τουρκικά ΜΜΕ, η βάση του αντιδραστήρα έχει υποστεί δύο φορές ρωγμές σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα να παρέμβει ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας της Τουρκίας (ΤΑΕΚ) προκειμένου να αφαιρεθούν τα ελαττωματικά τμήματα.

Ωστόσο, ακόμη και μετά το σπάσιμο του μπετόν και τη δημιουργία νέας βάσης εμφανίστηκαν εκ νέου ρωγμές.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι ο κίνδυνος για επανάληψή τους εξακολουθεί να υφίσταται, και κάνουν λόγο για μεγάλη έλλειψη μηχανικού προσωπικού, ώστε να επιβλέπει επαρκώς την εγκατάσταση.

Το αντέγραψε για την Τουρκία

Το πρόγραμμα – σύμφωνα με τους εργαζόμενους στον πυρηνικό σταθμό του Ακουγιου – έχει σχεδιαστεί από τη ρωσική εταιρεία Rosatom, η οποία το αντέγραψε για την Τουρκία.

«Το πρόγραμμα εκείνο είχε σχεδιαστεί για να μην επηρεάζεται από το πολύ ψυχρό κλίμα στη Ρωσία αλλά τώρα θέλουν να το εφαρμόσουν σε ένα μέρος, όπως η Μερσίνα, που έχει θερμό κλίμα», αναφέρουν οι μηχανικοί, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε το πρόγραμμα να προσαρμοστεί στα δεδομένα της περιοχής, ωστόσο κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε κόστος και χρόνο.

Γεωλόγος μηχανικός αναφέρει ότι το έδαφος δεν είναι κατάλληλο και πως από τα δείγματα που έχουν ληφθεί φαίνεται πως είναι χαλαρό, χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα γι αυτό.

Πάντως, ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, που επισκέφθηκε χθες το Ακουγιου με τον γενικό διευθυντή της ρωσικής εταιρείας Rosatom, Αλεξέι Λιχάτζεφ, αρκέστηκε να πει ότι από τις 3 Απριλίου του 2018, που τέθηκαν τα θεμέλια, μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί μεγάλη πρόοδος.

«Συνεχίζεται βάσει σχεδίου»

«Το Ακουγιου συνεχίζεται βάσει σχεδίου. Οπως γνωρίζετε, το 2023, στα 100 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας μας – πρώτα ο Αλλάχ – σχεδιάζουμε να θέσουμε σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα», ανέφερε ο τούρκος υπουργός.

Είπε επίσης ότι οι εργασίες εκτελούνται με βάση τα κριτήρια και τις προδιαγραφές που καθόρισε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας για την ασφάλεια και πως έχουν γίνει οι αναγκαίοι έλεγχοι όταν δόθηκαν οι άδειες.

Ο Φατίχ Ντονμέζ σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή στον πυρηνικό σταθμό εργάζονται περίπου 500 άτομα και μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στις 4.500, και αργότερα θα φτάσει και τις 10 χιλιάδες.

Και πρόσθεσε ότι για το πρόγραμμα εργάζονται και τούρκοι μηχανικοί και ειδικοί που έφτασαν από τη Ρωσία.

Πηγή: sigmalive.com

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024