Εισηγήσεις για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας έχουν κάνει οι Αρχηγοί των τριών όπλων, όπως αποκάλυψε μιλώντας στην εκπομπή One Direct ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν εισηγήσεις αλλά δεν υπάρχει καμία απόφαση καθώς είναι θέμα που πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς το επόμενο διάστημα. «Αυτή την ώρα δεν τίθεται θέμα αύξησης της στρατιωτικής θητείας, ωστόσο υπάρχει μια εσωτερική συζήτηση στο υπουργείο που εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα» είπε, τονίζοντας πως «αν δεν έχω εγώ ως πολιτική ηγεσία μια συγκεκριμένη πρόταση, δεν μπορώ να σχεδιάζω και πολύ περισσότερο να εξαγγέλλω κάτι».

Όπως ο ίδιος ανέφερε, αναμένει τις εισηγήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας και στη συνέχεια θα λάβει τις αποφάσεις του.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα η οποία δεν πρέπει να φοβίζει, στο αξιόμαχο των ΕΔ της χώρας μας αλλά και στην ανάγκη συντήρησης και αναβάθμισης των εξοπλιστικών μας συστημάτων.

Επιπλέον, επανέλαβε τη θέση του για τις Πρέσπες ενώ σχολίασε και την σκόπιμη –όπως είπε- διαστρέβλωση που επιχειρήθηκε. Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι «κατά το παρελθόν έχω διατελέσει και τομεάρχης Άμυνας. Έχει μία λογική η τοποθέτησή μου στο ΥΠΕΘΑ» είπε και πρόσθεσε πως σε καμία περίπτωση «δεν ήταν καραμπόλα».

Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα είπε πως «έχουμε λόγο να προβληματιζόμαστε αλλά όχι να φοβόμαστε» μια και «η αποτρεπτική ισχύς της χώρας μας και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεών μας, παρά τα οικονομικά προβλήματα και τις συγκυρίες, βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο». Όσον αφορά τους εξοπλισμούς, υποστήριξε πως «τα οπλικά συστήματα πρέπει να συντηρούνται και να ανανεώνονται» προκειμένου να «υπάρχει συνέχεια στην επιχειρησιακή ετοιμότητα», ενώ επεσήμανε ότι πρέπει «να γνωρίζουν οι Έλληνες φορολογούμενοι πού πηγαίνουν τα λεφτά τους».

Κληθείς να σχολιάσει τις εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες, είπε ότι «χρειάζονται αναβάθμιση για να σταθούν στα πόδια τους και να προσφέρουν στις ΕΔ» και συμπλήρωσε πως «είμαστε ανοιχτοί σε συνέργειες με τον Ιδιωτικό Τομέα». Σχετικά με τη σκληρή κριτική που δέχθηκε για τις δηλώσεις του στο συνέδριο του Economist για τη Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε ότι «όταν κάποιος δεν μπορεί να πει πολλά, από κάπου πρέπει να πιαστεί» και εξήγησε πως «προσωπικά αλλά και ως κόμμα θεωρούμε τη Συμφωνία κάκιστη και είχαμε θέσει τους προβληματισμούς μας πριν υπογραφεί.

Όταν κυρώνεται μια διεθνής συμφωνία, μια οποιαδήποτε συμφωνία, δεν γίνεται να μην τηρηθεί» και πρόσθεσε πως «ποτέ δεν είπαμε ότι θα την καταργήσουμε με ένα νόμο ή ένα άρθρο, όπως έλεγαν άλλοι». Τέλος, εξήγησε πως στην ομιλία του στο συνέδριο ήταν παρών και ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Ν. Ντιμιτρόφ, και γι’ «αυτό άφησα ένα σαφές υπονοούμενο» είπε και συμπλήρωσε πως «αν θέλουμε να σταθεί η συμφωνία ας μην παραβιάζουμε ουσιώδεις όρους της, γιατί αλλιώς μπορεί να υπάρξει νομική αμφισβήτηση» κατέληξε.

Πηγή: Onetv.gr