Σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα, διεύρυνση και ενίσχυση των κοινωνικών επιδομάτων, ψηφιακή σύνταξη μιας ημέρας, ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων και στελεχών και καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διαδικασίες για τις απεργίες, κωδικοποίηση της ΕΡΓΑΝΗΣ, Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων και αναβάθμιση του ΣΕΠΕ αποτελούν τις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας, όπως τις ανακοίνωσε την Κυριακή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

Οι τέσσερις πυλώνες

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα που βασίζεται στους πυλώνες:

– Του δημόσιου καθολικού και υποχρεωτικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. «Αυτή είναι η θέση μας κι όποια άλλη άποψη ακούγεται έρχεται κόντρα στην πραγματικότητα. Αυτός είναι ο δικός μας αξιακός κώδικας. Εμείς διαμορφώσαμε την κοινωνική ασφάλιση, έτσι θα τη συνεχίσουμε και θα την ενδυναμώσουμε» είπε.

– Της επικουρικής σύνταξης για την οποία έχουν ειπωθεί πολλά και για την οποία η όποια μετάλλαξη και μεταλλαγή γίνει σε κεφαλοποιητικό σύστημα θα γίνει κάτω από όρους διαφάνειας και κάτω από την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας και υπό το ηλεκτρονικό μάτι και την εποπτεία της Κεφαλαιαγοράς, με δέσμευση ότι κανένας συνταξιούχος που παίρνει επικουρική σύνταξη δεν θα χάσει ούτε ένα ευρώ και θα αφορά μόνον τους νέους συνταξιούχους.

– Της ενδυνάμωσης του θεσμού των επαγγελματικών ταμείων, όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και

– Των κινήτρων της (προαιρετικής όπως και σήμερα) επιλογής των ασφαλισμένων να συμπληρώσουν το μελλοντικό συνταξιοδοτικό δικαίωμά τους μέσω των φορέων της ιδιωτικής ασφάλισης, δεδομένου ότι αυτή η άσκηση (εθελοντικής, τονίζω και πάλι) δυνατότητας εκ μέρους των ελλήνων εργαζομένων κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τον κοινοτικό μέσο όρο.

«Δεν καταργούνται κοινωνικά επιδόματα»

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε την απόλυτη δέσμευση ότι κανένα κοινωνικό επίδομα δεν καταργείται, αντιθέτως θα διευρυνθούν και θα ενισχυθούν. «Είναι δυνατόν να καταργήσουμε τη δική μας πολιτική; Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι δική μας πολιτική όπως και τα επιδόματα παιδιού και οικογένειας», ανέφερε.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση των εκκρεμών συντάξεων και μίλησε για εμπαιγμό της προηγούμενης κυβέρνησης αφού άφησε «βαριά κληρονομιά» πολλών χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στις επικουρικές και τα εφάπαξ υπάρχει εκκρεμότητα 90.000, στις κύριες συντάξεις ο αριθμός φτάνει τις 107.419, στις συντάξεις του Δημοσίου είναι 17.657, στις συντάξεις χηρείας η εκκρεμότητα φτάνει τον αριθμό των 57.522, στις νέες συντάξεις χηρείας η εκκρεμότητα είναι για 32.296 ενώ, είπε, ότι σύμφωνα με εγκύκλιο προ τεσσάρων μηνών, η οποία φέρνει νέα δεδομένα στην παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση, η εκτίμηση αφορά σε 20.000 εκκρεμότητες.

«Σύνολο 324.000 και αν σε αυτό προστεθεί η τραγική εικόνα στο Δημόσιο με τις εκκρεμείς υποθέσεις που είναι 140.000 φτάνει ο αριθμός των 464.000» σημείωσε ο κ. Βρούτσης και απευθύνθηκε στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας:

«Μας παραδίδετε βαριά κληρονομιά»

«Αυτά μας παραδίδετε σαν βαριά κληρονομιά κι έτσι εξηγείται γιατί μας απαντούσατε προσβλητικά ή καθόλου στις ερωτήσεις μας».

«Κι έτσι εξηγούνται οι μεθοδεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία μιλούσε για πλεονασματικό προϋπολογισμό στον ΕΦΚΑ. Δεν υπήρξε ποτέ πλεονασματικός προϋπολογισμός στον ΕΦΚΑ. Απλώς, δεν πλήρωναν συντάξεις και έλεγαν ότι έχουν πλεονάσματα.

»Το 2019, οι δαπάνες για κύριες συντάξεις ήταν 24,6 δισ., έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές 9,2 δισ., έσοδα από ΚΕΑΟ και από διαχείριση περιουσίας ασφαλιστικών ταμείων 2 δισ., άρα 11,2 δισ., το άνοιγμα είναι 13,4 δισ. κι αν σε αυτό προστεθεί το 1 δισ. της επιδοματικής σύνταξης, ο φορολογούμενος θα πληρώσει 14,1 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό.

»Πού είναι λοιπόν το πλεόνασμα που εμφανίζεται στον κρατικό προϋπολογισμό; Ουσιαστικά, πρόκειται για αλχημεία η οποία λαμβάνει οριστικό τέλος» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα εκδοθούν τα οχτώ τεύχη του ΗΛΙΟΣ που θα εκδίδονται μέχρι τις 10 κάθε μήνα και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι άλλαξε τη μεθοδολογία και ακούστηκε το πρωτοφανές ότι επί ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκαν οι συντάξεις.

Οι νέες παρεμβάσεις

Εξάλλου ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε:

– Την άμεση δημοσιοποίηση των εκκαθαριστικών των συνταξιούχων

– Την έκδοση ισολογισμών στον ΕΦΚΑ ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια

– νομοθετική πρωτοβουλία που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο με την επωνυμία «ΑΤΛΑΣ – ψηφιακή σύνταξη» μέσα από την οποία οι Ελληνες θα απολαμβάνουν στο μέλλον την ψηφιακή σύνταξη της μίας μέρας.

Σύμφωνα με αυτήν, την 1η Ιουνίου του 2020, το 34,48% των νέων συντάξεων θα βγουν ψηφιακά, τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2021 το 24,39 των συντάξεων και τον Ιούνιο του 2021 το 90% των συντάξεων.

– Τη μετατροπή των συνταξιούχων σε ισότιμους κοινωνικούς εταίρους της Πολιτείας όπως είναι και οι άλλοι κοινωνικοί φορείς

Ο κ. Βρούτσης, αφού τόνισε ότι η ΝΔ πιστεύει στον ανεξάρτητο αδέσμευτο συνδικαλισμό, επισήμανε ότι μετά τις εικόνες του τελευταίου συνεδρίου της ΓΣΕΕ, που δεν τιμούν τον συνδικαλισμό, θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες.

Ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις απεργίες

«Πρέπει να κλείσουμε τις ανοιχτές πληγές που υπάρχουν στον κρίσιμο αυτό θεσμικό πυλώνα της χώρας που λέγεται συνδικαλισμός» είπε ο αρμόδιος υπουργός και προανήγγειλε διάλογο με όλους τους κοινωνικούς φορείς για τη θεραπεία του συγκεκριμένου ζητήματος. Ανακοίνωσε ότι:

– Πρώτον, δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων και στελεχών

– Δεύτερον, όσον αφορά το θέμα της απεργίας, καθιερώνεται ηλεκτρονική ψηφοφορία στις διαδικασίες για τις απεργίες για να υπάρχει το δικαίωμα στον κάθε εργαζόμενο να ψηφίζει κι όχι οι λίγοι να αποφασίζουν για τους πολλούς.

Τέλος, ανέφερε ότι κωδικοποιείται η ΕΡΓΑΝΗ, θα ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία για το Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων ώστε να υπάρχει η επιβράβευση του συνεπούς επιχειρηματία, το ΣΕΠΕ αναβαθμίζεται αφού αποτελεί την προμετωπίδα της αντιμετώπισης καταχρηστικών συμπεριφορών και ενδυναμώνεται η ρύθμιση των 120 δόσεων, δίνοντας τελευταία ευκαιρία να ενταχθούν όλοι και να κλείσουν οι εκκρεμότητες του παρελθόντος.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο