Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βαρουφάκης: Ιδιότυπος μνημονιακός λαϊκισμός οι προγραμματικές δηλώσεις Μητσοτάκη

Βαρουφάκης: Ιδιότυπος μνημονιακός λαϊκισμός οι προγραμματικές δηλώσεις Μητσοτάκη

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης άσκησε δριμεία κριτική στις προγραμματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Πυρά εξαπέλυσε και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης άσκησε δριμεία κριτική στις προγραμματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ιδιότυπο μνημονιακό λαϊκισμό, αφού, όπως είπε, η κυβέρνηση φάσκει και αντιφάσκει όταν ανακοινώνει φοροελαφρύνσεις από τη μία και τήρηση των δεσμεύσεων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από την άλλη.

Δίνετε υποσχέσεις για μέτρα, που απαιτούν ρήξη με τους δανειστές την οποία, όμως, δεν είστε διατεθειμένοι να κάνετε, τόνισε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, παραλληλίζοντας την τακτική που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης με αυτή που ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλία του ο κ. Βαρουφάκης εξαπέλυσε πολλές φορές πυρά κατά των πρώην συντρόφων του στον ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, για τον οποίο όπως τόνισε έγινε ο πιο αξιόπιστος εταίρος των δανειστών.

«Ο κ. Πρωθυπουργός ονειρεύεται ότι οι δανειστές θα τον εκτιμήσουν περισσότερο από τους προκατόχους του, τους οποίους εξευτέλιζαν κατ’ εξακολούθηση. Υπόσχεται ότι θα τους κερδίσει με την αξιοπιστία του ώστε να του μειώσουν τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης για να προσθέσει:

«Έχω νέα για σας κ. Μητσοτάκη: Την αξιοπιστία του κ. Τσίπρα, στα μάτια των δανειστών, δεν θα την φτάσετε ποτέ. Όσο και να προσπαθήσετε, θα παραμείνουν πιο εντυπωσιασμένοι από τον μεταλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ», που έκοψε ΕΚΑΣ, χάρισε αεροδρόμια και τρένα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 η πολιτική Μητσοτάκη δεν θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των στόχων για τα «ματωμένα» υπερπλεονάσματα, όπως τόνισε.

Εν συνεχεία ανέλυσε τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη και τα κυβερνητικά σχέδια για κρίσιμους τομείς, όπως τα κόκκινα δάνεια, τη ΔΕΗ, τα εργασιακά, τη φορολογία και τις ιδιωτικοποιήσεις καταλήγοντας ότι ο τρόπος που προτίθεται να τα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την κοινωνία και τους πολίτες.

Ουσιαστικά «το σχέδιο σας για τα κόκκινα δάνεια οδηγεί σε μεγέθυνση της χρεοκοπίας των νοικοκυριών και του κράτους με μόνους κερδισμένους τα κερδοσκοπικά funds» είπε χαρακτηριστικά, αντιπαραβάλλοντας την πρόταση του ΜέΡΑ 25 για το ζήτημα.

Για το ζήτημα δε τον ιδιωτικοποιήσεων ανέφερε ότι προτείνετε περαιτέρω ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας υπέρ των ολιγαρχών και κατά του λαού, με ειδική αναφορά στη ΔΕΗ, για την απαξίωση της οποίας κατηγόρησε φυσικά και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξαπολύοντας πυρά ταυτόχρονα και προς τις δύο κατευθύνσεις, κυβέρνησης και αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Βαρουφάκης είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι ο τυχερότερος πρωθυπουργός της χώρας, ανακαλώντας στη μνήμη του το ύφος του νυν υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα όταν το 2015 του παρέδιδαν μαζί με τον Γιάννη Στουρνάρα το άδειο ταμείο του κράτους, ενώ έληγε χρέος ύψους 22 δισ. ευρώ στους δανειστές.

«’Χρεοδουλοπαροικία η Ελλάς’, αν και η χώρα σήμερα είναι πιο πτωχευμένη από ποτέ, εσείς αναλαμβάνετε, κύριε Μητσοτάκη, χωρίς καμία αγωνία για το πώς θα αποπληρώνετε τους δανειστές τα επόμενα δέκα χρόνια. Αυτό βέβαια το χρωστάτε στον ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Βαρουφάκης, εξηγώντας γιατί αυτό που ονομάζει ελάφρυνση χρέους ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταστροφικό για την οικονομία και την χώρα.

Αντέκρουσε δε το επιχείρημα που επικαλούνται οι κυβερνήσεις ότι η επιτυχία των τελευταίων εκδόσεων ομολόγων αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα.

«Το 85% του δημόσιου χρέους το κατέχει η τρόικα. Όσο ο Μνημονιακός Δικομματισμός καλά κρατεί, το μικρό ποσοστό ομολόγων που διακινείται στην αγορά εξασφαλίζεται και μοσχοπουλιέται. Αυτό είναι λοιπόν το 1ο μέγα παράδοξο στον καιρό του 4ου Μνημονίου: ποτέ τόσο λίγοι δεν πλούτισαν τόσο γρήγορα, όσοι οι πολλοί καταβαραθρώνονταν» είπε ο κ. Βαρουφάκης για να προσθέσει «όσο τα όρνια παχαίνουν από το κουφάρι της κοινωνίας δεν σημαίνει ότι η κοινωνία ανανήπτει».

Δριμεία κριτική άσκησε ο κ. Βαρουφάκης και στις επιλογές του κ. Μητσοτάκη σε ότι αφορά τα πρόσωπα.

«Επιλέξατε ως υπουργό Προστασίας του Πολίτη τέως υπουργό που θα έπρεπε όχι να υπουργοποιηθεί αλλά να λογοδοτήσει για τη μεγαλύτερη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση – τότε, το 2012, που, ως υπουργός του ΠΑΣΟΚ, δίωξε και διαπόμπευσε οροθετικές γυναίκες» ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Βαρουφάκης.

Από τα πυρά του δεν γλίτωσε ούτε ο Μαργαρίτης Σχοινάς: «Σκεφτήκατε καλά την επιλογή του επόμενου επιτρόπου μας στην Κομισιόν; Επιλέξατε έναν κύριο του οποίου το μόνο κατόρθωμα ήταν δουλικά να αναμασά, ως εκπρόσωπος της Κομισιόν, την προπαγάνδα με την οποία η τρόικα επένδυε ηχητικά το έργο της καταστροφής της πατρίδας μας».

Αναφορά έκανε τέλος και στην καταστροφική ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί και η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Ο αναπάντεχος, ακραίος Ατλαντισμός της προηγούμενης κυβέρνησης σας δημιουργεί πρόβλημα καθώς σας είναι αδύνατον να τους υπερβείτε! Έδεσαν τη χώρα στο άρμα των πολυεθνικών πετρελαίων και στο όραμα μιας Ελλάδας που θα τη διαπερνούν οι αγωγοί φυσικού αερίου στην Βόρεια Ελλάδα […] Μια Ελλάδα που, αγκαλιά με τον κ. Νετανιάχου και τις αμερικανικές πολυεθνικές θα νέμονται την Ανατολική Μεσόγειο δίνοντας εξαιρετική ευκαιρία στον τουρκικό επεκτατισμό να πυροδοτεί εντάσεις στο Αιγαίο, ρυπαίνοντας την Νότια Κρήτη».

Σε ότι αφορά τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στην κυβέρνηση το ΜέΡΑ 25 ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «ως το μόνο ενιαίο πανευρωπαϊκό κίνημα, το ΜέΡΑ25 επιφυλάσσεται να επιστρέφει ξανά και ξανά στην υποχρέωση των πραγματικά ευρωπαϊστών να τερματίσουν την ανεύθυνη υπακοή, το ‘ναι σε όλα’».

«Πρώτη βασική προτεραιότητα» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης «η απόδραση του λαού μας από την όλο πιο ταξική Χρεοδουλοπαροικία που ερημοποιεί την πατρίδα μας. Δεύτερη βασική μας προτεραιότητα η κλιματική καταστροφή που απειλεί την ανθρωπότητα και τις επόμενες γενιές».

»Το ΜέΡΑ25 θεωρεί πως αυτή η Βουλή έχει υποχρέωση να ανακηρύξει ως κύρια προτεραιότητα την μετάβαση, έως το 2030, σε οικονομία μηδενικής εξάρτησης από  ορυκτά καύσιμα».

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024