Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οζερσάι : Παράγοντας ειρήνης η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο

Οζερσάι : Παράγοντας ειρήνης η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο

Η παρουσία της Τουρκίας στα κατεχόμενα αποτελεί δικαίωμα που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες, σύμφωνα με τον «υπουργό εξωτερικών» των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι.

Η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο και η στάση της αποτελούν εγγύηση για τη σταθερότητα και την ειρήνη, δήλωσε ο «υπουργός εξωτερικών» των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι.

«Δικαίωμα από διεθνείς συμφωνίες»

Σύμφωνα με το philenews.com, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης με στελέχη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, που βρίσκονται στα κατεχόμενα για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο κ. Οζερσάι είπε πως η παρουσία της Τουρκίας αποτελεί δικαίωμα που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες, ενώ παράλληλα έχει ιστορική και συναισθηματική σημασία.

Εκανε ακόμα λόγο για σταθεροποιητικό παράγοντα που διασφαλίζει την ειρήνη.

Ξεχάστε την Ομοσπονδία…

Επίσης, ο Κουντρέτ Οζερσάι, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν συνθήκες για λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι καινοτόμες ιδέες του για συνεργασία δύο κρατών υπήρξαν αντικείμενο άτυπων συζητήσεών του με ελληνοκύπριους πολιτικούς.

Δηλώνει ότι απαιτείται πλέον να ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας» στην Κύπρο και επιχειρηματολογεί ότι το πρόβλημα δεν είναι να αποδεχθούν οι Ελληνοκύπριοι νέα προσέγγιση, αλλά η στάση της διεθνούς κοινότητας.

Ο κ. Οζερσάι ήταν γνώστης της πρότασης του Μουσταφά Ακιντζί για άτυπη διάσκεψη των εγγυητριών δυνάμεων.

«Αν στόχος της συνάντησης είναι να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε τότε διαφωνώ. Αλλά αν τα μέρη θα συναντηθούν άτυπα, όχι για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, αλλά για να συζητήσουν ποια θα είναι η βάση και αν έχουμε ή όχι το ίδιο όραμα, τότε το υποστηρίζω», ανέφερε ο «υπουργός εξωτερικών» των κατεχομένων.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες

Δεν απέρριψε μάλιστα τις φήμες ότι άρχισε ήδη η συζήτηση των νέων ιδεών πίσω από κλειστές πόρτες, εκθέτοντας, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει, ελληνοκύπριους συνομιλητές του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτησή του σε ότι αφορά το μοντέλο λύσης του Κυπριακού, τη συνεργασία εν είδει δύο κρατών και κατά πόσον αυτό ήταν μέρος συζητήσεών του με ελληνοκύπριους αξιωματούχους. «Εάν τους ρωτήσετε δημόσια αυτοί πιθανόν να το αρνηθούν, αλλά εγώ πιστεύω ότι υπάρχει χώρος για συζήτηση», είπε.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «υπάρχουν θέματα που δεν μπορούν να συζητηθούν δημόσια και πολλές φορές το να είσαι μέσα στο ίδιο δωμάτιο με τα Ηνωμένα Εθνη δεν είναι ωφέλιμο».

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024