Τα πενήντα χρόνια από τη πρώτη διαστημική πτήση γιορτάζει με το σημερινό της Doodle η Google

Στη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη διαστημική αποστολή Apollo 11, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν πάτησαν στη Σελήνη, αφιερώνει η Google το σημερινό της Doodle.

Το Doodle συνοδεύεται και από ένα βίντεο, όπου ο τρίτος αστροναύτης της αποστολής, Μάικλ Κόλινς, περιγράφει πώς έζησε τη μοναδική αυτή εμπειρία.

Η σεληνάκατο Eagle προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια της Σελήνης στις 20 Ιουλίου 1969. Έξι ώρες μετά από την προσελήνωση, στις 21 Ιουλίου και ώρα 02:56:15 UTC, ο Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης.

Ο Όλντριν τον συνόδεψε περίπου 20 λεπτά αργότερα, ενώ πέρασαν μαζί περίπου 2 ώρες και ένα τέταρτο έξω από το διαστημικό σκάφος και συνέλεξαν 21,5 κιλά σεληνιακού υλικού για να επιστρέψουν στη Γη.

Όσο βρίσκονταν στην επιφάνεια της Σελήνης, ο Μάικλ Κόλινς , σύμφωνα με τη Wikipedia, οδηγούσε μόνος του το όχημα διακυβέρνησης Columbia σε σεληνιακή τροχιά. Ο Άρμστρονγκ και ο Όλντριν πέρασαν σχεδόν μία ημέρα στη σεληνιακή επιφάνεια προτού επανέλθουν στο Columbia.

Το Apollo (Απόλλων) 11 είχε εκτοξευτεί με έναν πύραυλο Saturn V από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο νησί Μέριτ στη Φλόριντα στις 16 Ιουλίου και ήταν η πέμπτη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος Apollo της NASA.

Το διαστημικό σκάφος Απόλλων είχε τρία μέρη: ένα όχημα διακυβέρνησης με καμπίνα για τους τρεις αστροναύτες – το μόνο μέρος που επέστρεψε στη Γη – ένα υπηρεσιακό σκάφος το οποίο υποστήριζε το όχημα διακυβέρνησης με πρόωση, ηλεκτρική ενέργεια, οξυγόνο και νερό, και τη σεληνάκατο που είχε δύο επίπεδα – ένα χαμηλότερο για την προσελήνωση και ένα πιο πάνω για να θέσει τους αστροναύτες πίσω σε σεληνιακή τροχιά.

Αφού τέθηκαν στη σωστή κατεύθυνση προς τη Σελήνη από τον Saturn V, οι αστροναύτες αποκόλλησαν το διαστημικό σκάφος από τον πύραυλο και ταξίδεψαν για τρεις ημέρες εωσότου μπήκαν σε σεληνιακή τροχιά. Τότε ο Άρμστρονγκ και ο Όλντριν μεταφέρθηκαν στη σεληνάκατο Eagle και προσεληνώθηκαν.

Οι αστροναύτες χρησιμοποίησαν το ανώτερο επίπεδο του Eagle για να απομακρυνθούν από την επιφάνεια της Σελήνης και να ενωθούν πάλι με τον Κόλινς στο όχημα διακυβέρνησης. Επέστρεψαν στη Γη – και συγκεκριμένα στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού – στις 24 Ιουλίου 1969.

Η προσελήνωση μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση παγκοσμίως. Ο Άρμστρονγκ πάτησε πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης και περιέγραψε το γεγονός ως «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr