Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χανιά: Το μεγαλοπρεπές Τοπολιανό φαράγγι

Χανιά: Το μεγαλοπρεπές Τοπολιανό φαράγγι

Η μυθολογική παράδοση θέλει το Τοπολιανό φαράγγι να είναι ο τόπος όπου κατοικούσαν Νεράιδες (Νύμφες), αλλά και αναπαυόταν ο Τάλως, ο φημισμένος χάλκινος γίγαντας της Κρήτης, απολαμβάνοντας το χορό και τα τραγούδια των Νεράιδων

Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, νοτιοανατολικά από την κωμόπολη του Κισσάμου, την έδρα του ομώνυμου δήμου, βρίσκεται ένα εξαίρετο μνημείο της φύσης, το Τοπολιανό φαράγγι.

Η στενή και βαθιά αυτή χαράδρα εκτείνεται από τα Τοπόλια, χωριό με παραδοσιακό χρώμα, χτισμένο σε γραφική κοιλάδα, έως τον Κουτσοματάδο (Κατσοματάδο), ακολουθώντας διαδρομή παράλληλη με την επαρχιακή οδό που οδηγεί στην περιοχή των Εννέα Χωριών (Έλος, Κεφάλι κ.ά.) και, μακρύτερα, στο μαγευτικό Ελαφονήσι.

Το μεγαλοπρεπές, άγριας φυσικής ομορφιάς Τοπολιανό φαράγγι, μήκους περίπου 1.500 μέτρων, έχει πλούσια χλωρίδα, με σπάνια και ενδημικά είδη φυτών.

Οι απόκρημνες πλαγιές του φαραγγιού, με ουκ ολίγες σπηλαιώδεις κοιλότητες, ορθώνονται επιβλητικές, σε ύψος εκατοντάδων μέτρων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας με τον ομώνυμο ναό και σταλαγμίτες. Στο σπήλαιο έχουν βρεθεί θραύσματα αγγείων που χρονολογούνται από τους Νεολιθικούς έως τους Ρωμαϊκούς Χρόνους.

Σε πλαγιά του φαραγγιού των Τοπολίων βρίσκεται η ομώνυμη σήραγγα.

Η μυθολογική παράδοση θέλει το Τοπολιανό φαράγγι να είναι ο τόπος όπου κατοικούσαν Νεράιδες (Νύμφες), αλλά και αναπαυόταν ο Τάλως, ο φημισμένος χάλκινος γίγαντας της Κρήτης, απολαμβάνοντας το χορό και τα τραγούδια των Νεράιδων.

Ο Τάλως, δημιούργημα του Ηφαίστου, ήταν ο έμψυχος κολοσσιαίος χάλκινος ανδριάντας που είχε δωρίσει στο βασιλιά Μίνωα ο θεός του πυρός, για να φυλάσσει την Κρήτη και να προστατεύει τις ακτές της από τους ξένους.

Ο θρυλικός γίγαντας, που πηγαινοερχόταν καθημερινά από τη μια άκρη του νησιού ως την άλλη, για να μην επιτρέψει στους ξένους να πατήσουν σε κρητικό έδαφος, φονεύτηκε από τη Μήδεια, όταν θέλησε να εμποδίσει την αποβίβαση των Αργοναυτών στην Κρήτη.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024