Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέμπτος νεκρός αργυροπελεκάνος σε δίχτυα ψαράδων στην Παμβώτιδα

Πέμπτος νεκρός αργυροπελεκάνος σε δίχτυα ψαράδων στην Παμβώτιδα

Κάτοικος των Ιωαννίνων εντόπισε τον πέμπτο αργυροπελεκάνο εγκλωβισμένο σε δίχτυα στη λίμνη Παμβώτιδα.

Η επιχείρηση σωτηρίας που στήθηκε από εθελοντές για τραυματισμένο αργυροπελεκάνο στη λίμνη Ιωαννίνων δεν είχε αίσια έκβαση.
Το προστατευόμενο πτηνό δεν τα κατάφερε και, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο σύλλογος Animal Action Ioannina, είναι το πέμπτο μέσα σε λίγες μέρες που χάνεται.

Εκκληση στους ψαράδες

Ο σύλλογος απευθύνει έκκληση στους ψαράδες να μην ρίχνουν στα ρηχά τα δίχτυα τους, ενώ ζητάει από τους αρμόδιους φορείς της πόλης των Ιωαννίνων να μεριμνήσουν ώστε στα πλάσματα που ζουν στη λίμνη Παμβώτιδα να προσφέρεται η κατάλληλη βοήθεια όταν έχουν ανάγκη περίθαλψης

Κάτοικος των Ιωαννίνων εντόπισε τον πέμπτο αργυροπελεκάνο εγκλωβισμένο σε δίχτυα και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τον βοηθήσει.

Η ανακοίνωση του συλλόγου:

«Μαρτυρική η σημερινή μέρα για εμάς, για συμπολίτες μας αλλά και για την κτηνίατρο προσπαθώντας να κρατήσουμε στη ζωή έναν αργυροπελεκάνο που εγκλωβίστηκε και τραυματίστηκε σε δίχτυα στη λίμνη μας, αλλά δυστυχώς δεν βρήκαμε κανένα αρμόδιο φορέα να τον βοηθήσει.

»Ο αργυροπελεκάνος είναι προστατευόμενο είδος και ως εθελοντές αλλά και πολίτες δεν έχουμε δικαίωμα να τον βοηθήσουμε εκτός από τους αρμόδιους φορείς και κτηνιάτρους. Ενημερώσαμε τον φορέα διαχείρισης λίμνης οι οποίοι μας ενημέρωσαν πως είναι βιολόγοι και πως κτηνίατροι δεν υπάρχουν. Τους ζητήσαμε ως φορέας διαχείρισης να επικοινωνήσουν με τους κτηνιάτρους της Περιφέρειας να συνεργαστούν και να τον αναλάβουν.

»Δεν ήταν εφικτό. Αψηφώντας αναγκαστικά την νομοθεσία, ενημερώσαμε για το περιστατικό ιδιώτη κτηνίατρο που εφημέρευε, και αποφασίσαμε να διασώσουμε τον αργυροπελεκάνο πριν χάσει την ζωή του, που ήταν ζήτημα χρόνου μιας και βρέθηκε εξαντλημένος που σημαίνει πως βρίσκεται μέρες σε αυτή την κατάσταση, να μη μπορεί να φάει μιας και δεν μπορούσε να κρατήσει όρθιο το λαιμό του.

»Μαζί με τον κύριο Αντώνη Βαράκα που μας ενημέρωσε για τον τραυματισμένο αργυλοπελεκάνο, τον βάλαμε προσεχτικά στη βάρκα του και τον μεταφέραμε στην κτηνίατρο που ξεπέρασε τα όρια της να τον κρατήσει ζωντανό. Και μετά από πολλές πολλές ώρες τα κατάφερε.

»Ο αργυροπελεκάνος άρχισε και άνοιγε τα φτερά του προσπαθώντας να πετάξει, και κρατούσε για λίγο τον λαιμό του όρθιο. Φιλοξενείται στον κύριο Γιώργο Λούπα ΙΒΑ Caretaker της Ορνιθολογικής, με περιοχή ευθύνης την Παμβώτιδα που σε συνεργασία με τον κύριο Κολόκα Θεόδωρο που γνωρίζει επίσης από περίθαλψη πτηνών όταν αισθανθεί καλύτερα, που ελπίζουμε πως θα αισθανθεί, θα ταξιδέψει για το Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής στην Αθήνα να λάβει εξειδικευμένη περίθαλψη.

»Τα κτηνιατρικά έξοδα του περιστατικού θέλησε να τα καλύψει ο κύριος Αντώνης Βαράκας που τον εντόπισε. Ευχαριστούμε το ιχθυοπωλείο του κυρίου Τασιούλα Γεώργιου για τα ψάρια που έδωσε για τον αργυροπελεκάνο της πόλης μας που όταν αισθανθεί καλύτερα, να φάει μετά από τόσες μέρες. Δύο εκκλήσεις από εμάς, οι ψαράδες μη ρίχνετε τόσο ρηχά τα δίχτυα σας. Ζούνε τόσο όμορφα πλάσματα στη λίμνη μας που είναι κρίμα να τα πληγώνετε.

»Οι αρμόδιοι φορείς της πόλης ας αρχίσουν να σκέφτονται πως και τα πλάσματα της λίμνης που θαυμάζουμε όσοι μένουμε στη πόλη αλλά και τουρίστες, έχουν ανάγκη την περίθαλψη σε τυχόν τραυματισμούς τους και συνετό είναι να μεριμνήσουν να έχουν την κατάλληλη βοήθεια σε τέτοιες περιπτώσεις. Βρέθηκαν νεκροί άλλοι 4 αργυροπελεκάνοι. Αν κάποιος τους έβλεπε και εκείνους και τους βοηθούσε, θα ζούσαν».

Νεότερη ανακοίνωση

Σε νεότερη ανακοίνωσή του ο σύλλογος ανέφερε: «Δεν τα κατάφερε. Είναι ο πέμπτος αργυροπελεκάνος που χάνουμε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, από την πόλη μας».

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024