Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σκληρή κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - Βρούτση για συντάξεις και ασφαλιστικό

Σκληρή κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – Βρούτση για συντάξεις και ασφαλιστικό

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, περί 400.000 εκκρεμών συντάξεων.

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, περί 400.000 εκκρεμών συντάξεων κατά την επίσκεψη του στο κτίριο του ΕΦΚΑ στο κέντρο της Αθήνας.

«Παντελώς ψευδείς» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τους «ισχυρισμούς του κ. Βρούτση περί 400.000 απλήρωτων συντάξεων σήμερα» και κατηγορεί την κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον υπουργό Εργασίας ότι «παράγουν με ασύλληπτη ταχύτητα fake news, και επιχειρούν συστηματικά, από την πρώτη στιγμή να υπονομεύσουν το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Βρούτση, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ο υπουργός των ρεκόρ ντροπή, που έφτασε την ανεργία στο 28%, την ανεργία των νέων στο 60%, το έλλειμμα του ασφαλιστικού σε 1,1 δισ. ευρώ μετά από 12 οριζόντιες περικοπές συντάξεων, και τις απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές στις 400.000 στις αρχές του 2015, βρίσκεται σε παροξυσμό. Οι ισχυρισμοί του κ. Βρούτση περί 400.000 απλήρωτων συντάξεων σήμερα είναι παντελώς ψευδείς όπως και η εικόνα διάλυσης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που επιχειρεί να δημιουργήσει».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι «στις 21/06/2019, τόσο ο ΕΦΚΑ όσο και το ΕΤΕΑΕΠ έδωσαν στοιχεία για την πραγματική κατάσταση των ληξιπρόθεσμων εκκρεμοτήτων (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ) και τη μείωσή τους από την 1/1/2015» και πως «οι εκκρεμότητες αυτές ήταν συνολικά 106.984, δηλαδή 48.839 κύριες συντάξεις μειωμένες κατά 71%, 42.357 επικουρικές μειωμένες κατά 72,4% και 15.984 εφάπαξ μειωμένα κατά 74,7%».

«Οι οπαδοί της ιδιωτικής ασφάλισης έπιασαν δουλειά και βιάζονται να απαξιώσουν ξανά τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, ώστε να δικαιολογήσουν την εκχώρησή της σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα», σχολιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναφέρει ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που έχει σταθεί ξανά στα πόδια του, είναι πλεονασματικό, με δίκαιους και ενιαίους κανόνες για όλους» και ότι «έβαλε τέλος στις περικοπές και ξεκίνησε τις αυξήσεις συντάξεων, θέσπισε τη νέα 13η σύνταξη, μείωσε τις εισφορές για τη συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς και τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης». Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «αυτό το έργο η κυβέρνηση της ΝΔ σπεύδει να απαξιώσει από τις πρώτες μέρες με προφανή σκοπό».

Βρούτσης: 400.000 εκκρεμείς συντάξεις και μεγάλο χρόνος απονομής συντάξεων

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εργασίας είχε πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική επίσκεψη στο κτίριο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στην οδό Σολωμού (πλατεία Κάνιγγος), συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη.

Μετά την επίσκεψη, ο κ. Βρούτσης είχε κάνει την παρακάτω δήλωση, η οποία προκάλεσε τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ: «Δυστυχώς, η κατάσταση με τις εκκρεμείς συντάξεις είναι πολύ διαφορετική από αυτή που πιστεύαμε. Σύμφωνα με έγγραφα των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, μέχρι τις 31/1/2019, οι εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις μόνο του δημοσίου τομέα ανέρχονται περίπου στις 160.000. Εάν τις αθροίσουμε με τις 230.000 του ιδιωτικού τομέα, το νούμερο που βγαίνει, ανέρχεται περίπου στις 400.000 εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις. Και τα στοιχεία αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα το ακριβές μέγεθος των εκκρεμών συντάξεων-υποθέσεων από τον ΕΦΚΑ, το οποίο δυστυχώς αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερο».

Κατά την επίσκεψή του, ο υπουργός και το επιτελείο του διαπίστωσαν ότι ο χρόνος απονομής των συντάξεων είναι μεγάλος, καθώς μπορεί να φτάσει τα τρία χρόνια. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, γίνεται αναφορά στο ηλεκτρονικό σύστημα ΑΤΛΑΣ για την ψηφιοποίηση της έκδοσης των συντάξεων, κάτι που θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο απονομής τους. Αφήνονται, μάλιστα, αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση η οποία δεν αξιοποίησε το έργο αυτό.

Τέλος, γίνεται λόγος και για τις συνθήκες τις οποίες παρατήρησαν στο κτίριο του ΕΦΚΑ: «Τόσο στους διαδρόμους, όσο και μέσα στα γραφεία, ωστόσο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με θλιβερές εικόνες ταλαιπωρημένων και αγανακτισμένων πολιτών που στέκονταν επί ώρες στις ουρές, προκειμένου να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα προς συνταξιοδότηση. Επίσης, διαπίστωσαν τόσο το μεγάλο φόρτο εργασίας των υποστελεχομένων γραφείων εξυπηρέτησης, αλλά και το πρόχειρο τρόπο με τον οποίο στοιβάζονταν εκτεθειμένες χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης».

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024