Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Οι πολίτες επέλεξαν, θα δουλέψουμε και η ήττα θα αποδειχθεί πρόσκαιρη

Τσίπρας: Οι πολίτες επέλεξαν, θα δουλέψουμε και η ήττα θα αποδειχθεί πρόσκαιρη

«Οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους. Απόλυτα σεβαστή για εμάς η λαϊκή ετυμηγορία» τόνισε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο. Μιλώντας για τις δύσκολες συνθήκες και το έργο του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το αποτέλεσμα σε καμία περίπτωση δεν είναι στρατηγική ήττα. «Θα δουλέψουμε σκληρά ώστε αυτή η ήττα να αποδειχθεί και πρόσκαιρη». 

«Οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους. Απόλυτα σεβαστή για εμάς η λαϊκή ετυμηγορία» τόνισε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.

Καταδεικνύοντας τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ είπε ότι ήδη συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αύριο θα του παραδώσει «τα κλειδιά» του Μαξίμου, κάτι που δεν έπραξε ο Αντώνης Σαμαράς το 2015.

«Στη δημοκρατία η εναλλαγή στη διακυβέρνηση δεν είναι ούτε παράδοξη ούτε αφύσικη εξέλιξη. Αποτελεί, θα έλεγα, την πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Κι έτσι εγώ θα σεβαστώ στην πράξη τη λαϊκή βούληση, δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να επαναλάβω όσα έκανε ο προκάτοχός μου. Αύριο θα υποδεχτώ τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για να παραδώσω το πρωθυπουργικό γραφείο, όπως αρμόζει σε μια Δημοκρατία με πολιτικό πολιτισμό».

Μιλώντας για τις δύσκολες συνθήκες και το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ «που έδωσαν έναν πολύ δύσκολο αγώνα, σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες» και τόνισε ότι η ήττα αυτή σε καμία περίπτωση δεν είναι στρατηγική.

«Θα δουλέψουμε σκληρά και με πείσμα το επόμενο διάστημα ώστε αυτή η εκλογική ήττα να αποδειχθεί και πρόσκαιρη» τόνισε στέλνοντας σαφές μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ ισχυρός, από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, «για να αποτρέψει, εκδηλώσεις ρεβανσισμού απέναντι στις κοινωνικές κατακτήσεις».

«Εύχομαι και ελπίζω η επάνοδος της ΝΔ στη διακυβέρνηση του τόπου, να μη γίνει αφορμή ρεβανσισμού και εκδικητικότητας, ιδίως απέναντι σε σημαντικές κατακτήσεις προστασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας και των εργαζομένων. Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε, θα είναι εδώ, ισχυρός, από τη θέση της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε αυτό να αγωνιστεί και να το αποτρέψει».

Κάνοντας μικρό απολογισμό της κυβερνητικής θητείας, κατά την οποία, όπως παραδέχθηκε, έγιναν και λάθη και παραλείψεις τα οποία πρέπει να αναλυθούν και να διορθωθούν τόνισε ότι:

«Δεχόμαστε με το κεφάλι ψηλά την λαϊκή ετυμηγορία γιατί γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα που παραδίδουμε δεν έχει καμία σχέση με αυτή που παραλάβαμε».

«Το αποτέλεσμα δεν είναι στρατηγική ήττα»

»Πριν από 4,5 χρόνια, παραλάβαμε μια χώρα στο έλεος της χρεοκοπίας, με άδεια δημόσια ταμεία, με 28% ανεργία και μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε συνθήκες φτωχοποίησης και κρίσης. Σήμερα, παραδίδουμε μια χώρα ελεύθερη ξανά, με 37 δις στα ταμεία του κράτους, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με το χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο δανεισμού, και με ανακτημένο το κύρος και την αξιοπιστία της σε διεθνές επίπεδο.»

» Για να φέρουμε τη χώρα ως εδώ, πήραμε δύσκολες αποφάσεις και αναλάβαμε βαρύ πολιτικό κόστος, το οποίο και σήμερα πληρώνουμε, αφού η εκλογική επικράτηση της ΝΔ είναι καθαρή.»

» Το εκλογικό αποτέλεσμα, ωστόσο, μόνο στρατηγική ήττα δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως πολλοί επεδίωξαν και πολέμησαν για να συμβεί. Θα δουλέψουμε δε σκληρά, και με πείσμα, το επόμενο διάστημα, ώστε αυτή η εκλογική ήττα, να αποδειχθεί και πρόσκαιρη.»

«Εντολή μετασχηματισμού σε μια μεγάλη παράταξη»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν 4,5 χρόνια από ένα κόμμα διαμαρτυρίας του 4% ανέλαβε κυβερνητικές ευθύνες, στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου μας. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι το 2015 λάβαμε ένα δάνειο από τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες της πατρίδας μας, που μας έδωσαν ένα ποσοστό 35%, και μας έφεραν στη κυβέρνηση, με εντολή να σταματήσουμε την καταστροφική πορεία της λιτότητας και των μνημονίων.»

» Πιστεύω ότι αξιοποιήσαμε αυτό το δάνειο, παρά τα όποια λάθη και τις παραλήψεις μας, γιατί πετύχαμε τον βασικό μας στόχο, να βγάλουμε τη χώρα από το καθεστώς της επιτροπείας. Ωστόσο, οφείλω να παραδεχτώ ότι απασχολημένοι ολοκληρωτικά σχεδόν, στον μεγάλο και δύσκολο αυτό στόχο, απορροφημένοι εξολοκλήρου στα κυβερνητικά μας καθήκοντα και στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε, δεν μπορέσαμε ταυτόχρονα να αλλάξουμε και να μεγαλώσουμε το κόμμα μας.»

» Να κάνουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους, από συνοδοιπόρους, συμμέτοχους στην προσπάθειά μας. Και ίσως αυτό να είναι μια από τις βασικές αιτίες του σημερινού εκλογικού αποτελέσματος.»

» Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος αυτών των πολιτών, πολύ πιο συνειδητά αυτή τη φορά, μας δείχνει εκ νέου την εμπιστοσύνη του, και ένα μεγάλο ποσοστό, μόλις 4 μονάδες κάτω από το ποσοστό του εκλογικού μας θριάμβου του 2015, κοντά στο 32%, που μας καθιστά την μεγάλη δύναμη της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας.»

» Αυτή τη φορά, όμως, δεν είναι δάνειο, αλλά εντολή μετασχηματισμού μας με γοργά βήματα, από ένα κόμμα με τεράστια αναντιστοιχία μελών και ψηφοφόρων, σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό, αριστερό, προοδευτικό κίνημα, με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και την κοινωνία. Αυτούς τους δεσμούς θα σφυρηλατήσουμε το επόμενο διάστημα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.»

«Θα ασκήσουμε υπεύθυνη και δυναμική αντιπολίτευση»

«Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό, ότι από τη θέση που μας όρισε η λαϊκή ετυμηγορία, από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θα είμαστε εδώ, παρόντες και παρούσες, για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου και της δημιουργίας.»

» Θα ασκήσουμε υπεύθυνη αλλά ταυτόχρονα και δυναμική αντιπολίτευση, υπεράσπισης των μεγάλων κατακτήσεων του λαού μας τα τελευταία χρόνια. Υπεράσπισης των δικαιωμάτων και της φωνής των αδυνάμων, υπεράσπισης των αξιών μας. Και ταυτόχρονα, θα προετοιμαστούμε ώστε πιο ώριμοι, με μεγαλύτερη εμπειρία και δύναμη, να επιστρέψουμε σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου.»

«Έχω μάθει να αγωνίζομαι και να παλεύω»

«Σήμερα, κλείνει για εμάς, για μένα, για τον ΣΥΡΙΖΑ ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος. Θα αποτιμήσουμε συλλογικά και με νηφαλιότητα και τα σωστά και τα λάθη που κάναμε. Και δεν θα αρνηθούμε -και δεν θα αρνηθώ και προσωπικά- όπως έκανα πάντα, να αναλάβω τις ευθύνες που μου αναλογούν» σημείωσε κλείνοντας τη δήλωσή του από το Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας, σε έναν πιο προσωπικό τόνο.

» Όχι όμως για να κοιτάμε διαρκώς στο χθες, αλλά για να κοιτάξουμε μπροστά, στο αύριο. Και με τις απαραίτητες τομές, όπου χρειάζονται, να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη δύναμη.»

» Στη ζωή μου και στη πολιτική μου διαδρομή έχω μάθει να αγωνίζομαι και να παλεύω. Όποιος δεν αγωνίζεται, δεν κάνει λάθη. Όποιος αγωνίζεται, ξέρει και να κερδίζει και να χάνει. Κυρίως, όμως, μαθαίνει, όταν πέφτει, να σηκώνεται και να συνεχίζει να μάχεται. Αυτό θα κάνω, αυτό θα κάνουμε από εδώ και στο εξής, από αύριο θα είμαστε εδώ, πιο έμπειροι και πιο δυνατοί, για να συνεχίσουμε αυτόν τον όμορφο αγώνα».

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024