Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Να συνδέσουν την ΑΟΖ με το Κυπριακό επιχειρούν οι Τούρκοι - Θερμό καλοκαίρι για τον νέο Έλληνα ΥΠΕΞ

Να συνδέσουν την ΑΟΖ με το Κυπριακό επιχειρούν οι Τούρκοι – Θερμό καλοκαίρι για τον νέο Έλληνα ΥΠΕΞ

Σε μια καλά ενορχηστρωμένη προσπάθεια να βάλει το ζήτημα των υδρογονανθράκων στο τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό επιδίδεται η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα, με στόχο να δημιουργήσει τετελεσμένα σε ένα ζήτημα στο οποίο εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο να κυριαρχήσει απλώς και μόνο επιδεικνύοντας συμπεριφορά νταή

Σε μια καλά ενορχηστρωμένη προσπάθεια να βάλει το ζήτημα των υδρογονανθράκων στο τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό επιδίδεται η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα, με στόχο να δημιουργήσει τετελεσμένα σε ένα ζήτημα στο οποίο εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο να κυριαρχήσει απλώς και μόνο επιδεικνύοντας συμπεριφορά νταή.

Στην κατεύθυνση αυτή εντείνονται οι φωνές από την άλλη πλευρά του Αιγαίου που λένε ότι προκειμένου η Άγκυρα να συμβάλει στις προσπάθειες λύσης του προβλήματος θα πρέπει να ικανοποιηθεί με το να συμπεριληφθεί το ζήτημα της ΑΟΖ, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Το τελευταίο διήμερο έχουν καταγραφεί δύο τοποθετήσεις (μία από τουρκικής και μια από τουρκοκυπριακής πλευράς) που καταδεικνύουν ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται έχει συγκεκριμένη στόχευση.

Από την Τουρκία ο υφυπουργός Ενέργειας, Αρμπασλάν Μπαϊρακτάρ, έστειλε δύο μηνύματα:

Πρώτον, ότι «οι ενέργειες της Τουρκίας για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο επικεντρώνονται στον δικό της γεωγραφικό χώρο και την υφαλοκρηπίδα».

Δεύτερον, ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει στην πολιτική λύση του κυπριακού προβλήματος, εάν αυτή (η λύση) θα συμβάλει στην εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου».

Παράλληλα, Άγκυρα και Ψευδοκράτος προσπαθούν συστηματικά το τελευταίο διάστημα να περάσει την εντύπωση ότι οι Ελληνοκύπριοι προχωρούν (αυθαίρετα) από μόνοι τους σε έρευνες για φυσικό αέριο και ότι δεν έχουν πρόθεση να διαμοιραστούν τα έσοδα από την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτό ακριβώς δήλωσε ο «υπουργός εξωτερικών» των Τουρκοκυπρίων Κουντρέτ Οζερσάι, λέγοτνας ότι οι Ελληνοκύπριοι ενεργούν στο θέμα των υδρογονανθράκων «σαν να είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες και επειδή είναι υπέρ της διατήρησης του υφιστάμενου καθεστώτος δεν είναι υπέρ της λύσης».

Όλοι, είπε, αποδέχονται την πραγματικότητα ότι το φυσικό αέριο έχει «από κοινού ιδιοκτησία» λέγοντας ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε μιαν εναλλακτική οδό συνεργασίας σε αυτό το θέμα. Εάν το καταφέρουμε αυτό, τότε και στην περιοχή και στην Κύπρο θα υπάρξει αμοιβαία διασύνδεση των πρωταγωνιστών».

Αρχίζει γεωτρήσεις και το «Γιαβούζ»

Στην ανακοίνωση πως το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» θα αρχίσει γεώτρηση στα ανατολικά της Κύπρου σε μια εβδομάδα προχώρησε ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φετίχ Ντονμέζ.

«Με τη βοήθεια του Θεού, σε μια εβδομάδα θα ξεκινήσουμε γεώτρηση, την πρώτη για το Γιαβούζ» δήλωσε ο Ντονμέζ προσθέτοντας ότι η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί κοντά στην περιοχή της Καρπασίας όπου η Άγκυρα διαθέτει άδεια από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Σύμφωνα με τον Ντονμεζ προς το παρόν το τουρκικό γεωτρύπανο βρίσκεται στην Μερσίνη για ανεφοδιασμό και κάποιους τεχνικούς ελέγχους.

Μήνυμα με αποδέκτη την ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρείται και η επίσκεψη του τουρκικού υποβρυχίου TCG Gür στην κατεχόμενη Κερύνεια (θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 8 Ιουλίου), ενώ παράλληλα η Τουρκία δεσμεύει με NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά περιοχή νότια του Καστελόριζου μέχρι δυτικά της Ρόδου, τη μέρα των εκλογών.

Φαύλος κύκλος οι συνομιλίες

Από την Ελβετία όπου βρέθηκε την εβδομάδα που πέρασε, ο Οζερσάι (μίλησε σε διάσκεψη στο Πανεπιστήμιο Διπλωματικών και Διεθνών Σχέσεων της Γενεύης με θέμα «Μια διαφορετική οδός στο Κυπριακό» και μάλιστα ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κόλαμ Μέρφι τον καλωσόρισε ως έμπειρο διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής πλευράς) δεν άφησε περιθώριο παρανόησης:

«Οι συνομιλίες έχουν μετατραπεί σε φαύλο κύκλο και για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να δοκιμασθούν πια άλλες εναλλακτικές», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τον Οζερσάι, μετά την αποτυχημένη κατάληξη της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, η διαδικασία κατέρρευσε και αυτό δεικνύει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα μεταξύ των πλευρών είναι ότι δεν υπάρχει ένα κοινό όραμα. Το μοντέλο ομοσπονδιακού συνεταιρισμού, κατά την έκφρασή του, που βρίσκεται στην ατζέντα εδώ και 50 χρόνια για την Κύπρο, δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί όταν οι βασικοί παίκτες δεν θέλουν να διαμοιραστούν «την εξουσία και την ευμάρεια», κατά την έκφρασή του.

Συνέχισε λέγοντας πως η ε/κ πλευρά απέρριψε το 2004 το σχέδιο Ανάν και στην έκθεσή του ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ είχε αναφέρει ότι οι Ε/κ δεν θέλουν να διαμοιραστούν την εξουσία και την ευμάρεια με τους Τ/κ. Από τη συνεχιζόμενη μη λύση και το στάτους κβο στην Κύπρο, πρόσθεσε, τη μεγαλύτερη ζημιά έχουν υποστεί οι Τ/κ, λέγοντας ότι οι Ε/κ ενεργούν σαν να είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση στο νησί και επιπλέον χωρίς να έχει εξευρεθεί μια ολοκληρωμένη λύση στο Κυπριακό, οι Ε/κ -όπως είπε- έγιναν μέλος της ΕΕ.

Διακοπές…γιόκ για τον νέο Έλληνα ΥΠΕΞ

Με τα πλοία εξορύξεων «Πορθητής» και «Γιαβούζ» να ξεκινούν παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ ο νέος υπουργός Εξωτερικών που θα προκύψει μετά τις εκλογές της Κυριακής θα πέσει αμέσως στα βαθιά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης – εάν κερδίσει τις εκλογές – θα πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά ποιον θα τοποθετήσει στη συγκεκριμένη θέση, καθώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί -και συνεχίζει να εξελίσσεται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο- είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Πληροφορίες  αναφέρουν ότι για τη θέση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της χώρας βρίσκεται ψηλά στη λίστα το όνομα του Νίκου Δένδια. Πρόταση – σύμφωνα με πληροφορίες – για ρόλο υφυπουργού έγινε και στον Μαργαρίτη Σχοινά, ωστόσο ο ίδιος, για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους, μάλλον δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην Αθήνα.

Στα πρώτα θέματα στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής είναι και θα παραμείνει και στις 8 Ιουλίου η Τουρκία. Η ΝΔ δεν εκτιμά – όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ – ότι η Τουρκία θέλει να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο, σημειώνοντας ωστόσο ότι η χώρα θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια τυχόν τέτοια εξέλιξη, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με εταίρους και συμμάχους της Ελλάδος για την αποτροπή μιας δυσάρεστης εξέλιξης.

Η αντίδραση της ΕΕ στην τουρκική παραβατικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ χαρακτηρίζεται ως θετικό πρώτο βήμα, ωστόσο, όπως δηλώνουν, θα επιχειρηθεί συγκεκριμενοποίηση των μέτρων. Να σημειωθεί ότι στη ΝΔ αλλά και στη Λευκωσία κρίνεται θετικά και η τοποθέτηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Κομισιόν.

Η Αγκυρα παρακολουθεί τις εξελίξεις και τηρεί στάση αναμονής, χωρίς να δείχνει καμία προτίμηση για το ποιο κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση την επομένη των εκλογών, με δεδομένο ότι κάθε τι αντίθετο θα αποτελούσε παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας και θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμα και αποτρεπτικά για τους ψηφοφόρους, εάν εκφραστεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει εμφανιστεί ως υπέρμαχος της θέσης να κοπούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Αγκυρα, το αντίθετο, η ΝΔ δηλώνει την πρόθεση, εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση, να μπει σε έναν καλά προετοιμασμένο διάλογο με την Τουρκία. Διαμηνύει ωστόσο ότι για να μπορέσει να προχωρήσει σε συζητήσεις θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι και η Αγκυρα να μην επιμένει σε μία αντιπαραγωγική ένταση.

Οι άξονες στους οποίους η ΝΔ επιθυμεί να κινηθεί στην εξωτερική πολιτική ως επόμενη κυβέρνηση συμπυκνώνονται στα εξής: εθνικό συμφέρον, σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, σχέσεις καλής γειτονίας, και ισχυρή εθνική άμυνα.

Σε αυτά προστίθενται οι σταθερές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και η πρόθεση για ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Οσο για την Ουάσιγκτον, έχει ξεκάθαρα δηλώσει τα συμφέροντά της στην περιοχή και την πρόθεσή της να συνεργαστεί για ενδυνάμωση των σχέσεων και με την επόμενη κυβέρνηση. Η ΝΔ βλέπει ακόμα και πρόσθετες προοπτικές, όπως στο πεδίο αμυντικής συνεργασίας, στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Παράλληλα η Πειραιώς σκοπεύει να συνεχίσει και την πολιτική των τριμερών συνεργασιών, που ξεκίνησαν πριν από το 2015, καθώς και της οικοδόμησης νέων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αποκτά προστιθέμενη γεωπολιτική αξία.

Στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών η ΝΔ απαντά ότι αυτή δεν μπορεί να ακυρωθεί, καθώς θα τεθεί θέμα αξιοπιστίας της χώρας, ωστόσο αναφέρει ότι θα παρακολουθεί την αυστηρή εφαρμογή της.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024