Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνικό : Η απόφαση που διέψευσε την «φιλοαναπτυξιακή» πολιτική Τσίπρα

Ελληνικό : Η απόφαση που διέψευσε την «φιλοαναπτυξιακή» πολιτική Τσίπρα

Λιγότερο από ένα 24ωρο χρειάστηκε να περάσει μέχρι να διαψευσθεί ο ισχυρισμός του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την πολύπαθη επένδυση στο Ελληνικό, η οποία από το 2014 που προκηρύχθηκε έχει βαλτώσει παρόλο που θα έδινε σημαντική οικονομική ώθηση στην πρωτεύουσα και θα δημιουργούσε πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας.

Λιγότερο από ένα 24ωρο χρειάστηκε να περάσει μέχρι να διαψευσθεί ο ισχυρισμός του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την πολύπαθη επένδυση στο Ελληνικό, η οποία από το 2014 που προκηρύχθηκε έχει βαλτώσει παρόλο που θα έδινε σημαντική οικονομική ώθηση στην πρωτεύουσα και θα δημιουργούσε πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας.

Στη συνέντευξή του στον Σκάι το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι επί των ημερών του δεν προχώρησε η επένδυση του Ελληνικού λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μέσα σε τέσσερα χρόνια προχωρήσαμε το έργο του ελληνικού στο 90%. Παραλάβαμε οικόπεδο. Τους επόμενους μήνες θα είχε ξεκινήσει η παράδοση των μετοχών». (Μπορείτε να ακούσετε τη σχετική δήλωση στο παρακάτω βίντεο, στο 00:47:20)

Η τοποθέτηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα είχε ως στόχο να αποδείξει ότι η κυβέρνηση ήταν φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε σε κορυφαίο ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας του την επένδυση του Ελληνικού.

Συγκεκριμένα, κατά την ομιλία του στην Πάτρα στις 11 Ιουνίου ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε ότι η επένδυση του Ελληνικού θα ξεμπλοκάρει άμεσα από τη νέα κυβέρνηση. Δεν μίλησε όμως μόνο για το Ελληνικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για «αλλαγή της νοοτροπίας που χαρακτηρίζει το κράτος απέναντι στις επενδύσεις, τονίζοντας ότι δεν θα γίνονται στο εξής δεκτές πλέον οι ιδεοληψίες του παρελθόντος». Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να γίνεται δεκτό τον 21ο αιώνα να «ανακαλύπτεται» ξαφνικά ένα δάσος μέσα σε μία έκταση του Ελληνικού που για 60 χρόνια ήταν αεροδρόμιο, καθυστερώντας μία επένδυση αιχμής. Ούτε βεβαίως, να κηρύσσεται αρχαιολογικός χώρος ολόκληρος ο Πειραιάς, όταν είναι έτοιμος να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου.

Η διάψευση

Κατόπιν αυτών, ο Αλέξης Τσίπρας προφανώς αισθάνθηκε πιεσμένος και αναγκάστηκε να κάνει την τοποθέτηση αυτή στον ΣΚΑΙ, η οποία όμως δυστυχώς διαψεύσθηκε με… ταχύτητα ρεκόρ!

Συγκεκριμένα, τη δήλωσή του ήλθε να διαψεύσει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε την Τετάρτη και η οποία, όπως καταγγέλλει η εταιρεία Lamda Development, «προκαλεί σοβαρά γραφειοκρατικά προσκόμματα, επιβαρύνοντας υπέρμετρα το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό του έργου και απροσπέλαστα εμπόδια τόσο στην έναρξη όσο και στην ομαλή εξέλιξη του έργου».

Σύμφωνα με την εταιρεία, με τη νέα ΚΥΑ απαιτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού γνωμοδότηση για όλες τις μελέτες που αφορούν ψηλά κτίρια, ειδικά κτίρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής κ.α., και έγκριση σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Πάρκου. Αυτή η εξέλιξη, καταγγέλλει ο επενδυτής, «έπειτα από 4,5 έτη προσπαθειών και συνεννοήσεων η απόφαση που εκδόθηκε, καθιστά την επένδυση μετέωρη για αόριστο διάστημα, πέρα από το ότι στέλνει εξαιρετικά δυσμενή μηνύματα σε κάθε σοβαρή επένδυση, εθνική η διεθνή».

Η Lamda Development συνεχίζει αναφέροντας τα εξής: «Η ΚΥΑ υιοθετεί θέσεις του υπουργείου Πολιτισμού που δημιουργούν απροσπέλαστα εμπόδια, τόσο στην έναρξη, όσο και στην ομαλή εξέλιξη του έργου, μη λαμβάνοντας υπόψη, τόσο τον ειδικό νόμο που αφορά στην επένδυση (Ν.4062/12) όσο και τις ειδικές προβλέψεις των συμβάσεων που κυρώθηκαν από τη Βουλή (Ν.4422/17), καθώς και τους όρους του Προεδρικού Διατάγματος, βάσει των οποίων έχει εγκριθεί ο σχεδιασμός του έργου.

Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ καταχρηστικά και αδικαιολόγητα, απαιτεί:

α) γνωμοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν ψηλά κτίρια, ειδικά κτίρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής κ.ά.,

β) έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του πάρκου.

Τα ανωτέρω, ουσιαστικά ακυρώνουν τη συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια ετών και δημιουργούν σοβαρά γραφειοκρατικά προσκόμματα, επιβαρύνοντας υπέρμετρα το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό του έργου.

Ουσιαστικά, πριν από την έναρξη κάθε επιμέρους ανάπτυξης, απαιτείται ξεχωριστή έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού.

Η αυτονόητη αβεβαιότητα θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υλοποίηση αυτής καθαυτής της επένδυσης.

Η εταιρεία βρίσκεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων σε αντίθεση με το πνεύμα των επανειλημμένων συζητήσεων στις συνεδριάσεις του ΚΣΔ το τελευταίο δεκαήμερο.

Συνέπεια των ανωτέρω και έπειτα από 4,5 έτη προσπαθειών και συνεννοήσεων, η απόφαση που εκδόθηκε καθιστά την επένδυση μετέωρη για αόριστο διάστημα, πέρα από το ότι στέλνει εξαιρετικά δυσμενή μηνύματα σε κάθε σοβαρή επένδυση, εθνική η διεθνή».

Η απάντηση της «φιλοαναπτυξιακής» κυβέρνησης

Στη σοβαρή καταγγελία της Lamda Development απάντησε ο Γιώργος Σταθάκης… περνώντας στην αντεπίθεση. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 χρόνια τίναξε στον αέρα το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης χρονοτριβώντας, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατηγόρησε την ίδια την εταιρεία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη της έκτασης των 6.000 και πλέον στρεμμάτων, καθώς και τη Νέα Δημοκρατία.

Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση, μετά από διαβούλευση με τον επενδυτή, ενσωμάτωσε σημαντικό μέρος των παρατηρήσεών του σε πολεοδομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

«Οι δε αλλαγές που υποστηρίζουν ότι αιφνιδιαστικά προέκυψαν σήμερα, δεν είναι παρά η εκ νέου διατύπωση των προβλέψεων του νομικού πλαισίου και του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος», δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης και συνέχισε σε ακόμη πιο επιθετικό τόνο.

«Μέχρι χθες ο κ. Μητσοτάκης, με την ανοχή του κ. Λάτση, κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι δεν εκδίδει τις Υπουργικές Αποφάσεις για το Ελληνικό, και υποστήριζε ότι αυτός, εάν εκλεγεί, θα τις βγάλει αμέσως. Τώρα που εκδόθηκαν οι αποφάσεις, η εταιρεία του κ. Λάτση καταγγέλλει ότι εμποδίζουμε το έργο, που στην πραγματικότητα εμείς ολοκληρώσαμε και με δική της ευθύνη κωλυσιεργεί τόσους μήνες. Οι μάσκες έπεσαν.

Από τη μία πλευρά βρίσκεται η κυβέρνηση, που εισήλθε σε μια εκτεταμένη και αναλυτική διαβούλευση με τον επενδυτή, ενσωματώνοντας σημαντικό μέρος των παρατηρήσεών του σε πολεοδομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι δε αλλαγές που υποστηρίζουν ότι αιφνιδιαστικά προέκυψαν σήμερα, δεν είναι παρά η εκ νέου διατύπωση των προβλέψεων του νομικού πλαισίου και του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Από την άλλη πλευρά βρίσκεται μια εταιρεία, σε προφανή συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία, που επιδιώκει να αλλάξει εκ νέου τη σύμβαση, υπέρ των συμφερόντων της και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Μια νέα συμφωνία που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα κέρδη για τον ιδιώτη, με περισσότερο μπετόν και άρα λιγότερο πράσινο, με περισσότερο ιδιωτικό και λιγότερο δημόσιο χώρο. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές, η αποκάλυψη είναι καλοδεχούμενη καθώς οι πολίτες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους», ανέφερε ο Γ. Σταθάκης.

Παρέμβαση στο ζήτημα έκανε και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης κάνοντας λόγο για συνεργασία της Lamda Development με τη ΝΔ, «η οποία συνεχίζεται και εντείνεται (…) Είναι φανερό ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί η στάση τους. Εμείς, δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το έργο με τους όρους που είχε προβλεφθεί ότι θα γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή χωρίς τις σημαντικότατες αλλαγές που επιτεύχθηκαν κατά την κύρωση της σύμβασης στη Βουλή.

Δηλαδή χωρίς την αύξηση της έκτασης του πράσινου στο Μητροπολιτικού Πάρκου, το ελεύθερο και αδόμητο μέτωπο στην παραλία μήκους 1 χλμ, τις υποδομές δημοσίου συμφέροντος κ.λ.π. Θα επανέλθουμε αν χρειαστεί», προειδοποίησε ο κ. Φλαμπουράρης.

Θυμίζουμε ότι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Αλέκος Φλαμπουράρης και Στέργιος Πιτσιόρλας είχαν υποσχεθεί ότι θα ξεκινήσουν τα έργα και το 2016 και το 2017, αλλά αυτό ουδέποτε έγινε. Μια σειρά από αποφάσεις έβαζαν εμπόδια στην έναρξη του έργου με τελευταίο τον διαγωνισμό για την άδεια καζίνο.

Μητσοτάκης : Η ΚΥΑ θα ανακληθεί άμεσα

Για το ζήτημα της επένδυσης ρωτήθηκε μετά τα τελευταία γεγονότα ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM, επισήμανε ότι η ΚΥΑ θα ανακληθεί αμέσως.

«Η επένδυση θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό. Μιλάμε για 60.000 θέσεις εργασίας για ένα έργο που θα αλλάξει η εικόνα της Αθήνας. Η απόφαση εκδόθηκε για να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολη τη ζωή μας την επόμενη μέρα γιατί ποτέ δεν ήθελε αυτή την επένδυση» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Πάτρα το βράδυ της Τετάρτης. (Ακούστε το εν λόγω απόσπασμα στο 14:05 το παρακάτω βίντεο).

Ξεκινώ σήμερα τις κεντρικές παρεμβάσεις μου από την Πάτρα, με μια ομιλία για το «κλειδί» της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, που είναι και «κλειδί» για την επόμενη μέρα της χώρας: Την ισχυρή ανάπτυξη, που σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα! #Ενωμένοι_Μπορούμε

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019

Πηγή: onetv.gr

Sports in

Υπόθεση Καρλίτο: Συγγνώμη Πεπ, αλλά ο Αντσελότι… (vids, pics)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, όμως ο Κάρλο Αντσελότι είναι ο «βασιλιάς» του Champions League...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024