«Οξυγόνο» στους δήμους δίνει η κυβερνητική απόφαση για παράταση έως την 1η Σεπτεμβρίου της προθεσμίας για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων τους όπως και του συνόλου των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, στον ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος και υποχρεωτική κατάθεση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) στον ειδικό λογαριασμό.

Αυτό δήλωσε στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο πρόεδρος της Γιώργος Πατούλης, αναφερόμενος στη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, υπενθυμίζοντας παράλληλα τις πιέσεις που είχε ασκήσει το κορυφαίο θεσμικό όργανο της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης για το θέμα αυτό.

Η απόφαση είναι «σε θετική κατεύθυνση αλλά ο νόμος πρέπει να καταργηθεί γιατί απαξιώνει την αυτοδιοίκηση» τόνισε ο κ. Πατούλης.

Η απόφαση αυτή λογίζεται ως μια νίκη για τους δήμους, αφού πλέον τα βλέμματα στρέφονται στη νέα κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν αυτή της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία οι αιρετοί ποντάρουν στο ότι η επόμενη αν δεν καταργήσει την απόφαση, τουλάχιστον θα την επανεξετάσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Πατούλης υπογραμμίζοντας ότι «η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάργηση των επίμαχων διατάξεων και των σε εκτέλεση αυτών υπουργικών αποφάσεων».

Επί της ουσίας, η απερχόμενη κυβέρνηση το μόνο που επιχειρεί να κάνει είναι να… τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις και τις εκκρεμότητές της, καθώς ή νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), καταργεί ήδη την προηγούμενη του Ιανουαρίου 2019 που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις του συνόλου του αυτοδιοικητικού κόσμου, της οποίας η ισχύς είχε προσωρινά παγώσει έως την 1η Ιουλίου 2019.

ΚΕΔΕ: «Η απόφαση εξαρχής ήταν θεσμικό ατόπημα»

«Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ο πρόεδρος Γ. Πατούλης σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, τη χαρακτήρισε θετική, επισημαίνοντας ότι η ολιγόμηνη παράταση δίνει οξυγόνο στους δήμους» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ.

«Ωστόσο, όπως υπογράμμισε πρόκειται για μία απόφαση που αποτελεί θεσμικό ατόπημα με στόχο την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπογράμμισε πως η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάργηση των επίμαχων διατάξεων και των, σε εκτέλεση αυτών, υπουργικών αποφάσεων.

Μάλιστα τα μέλη του Δ.Σ της ΚΕΔΕ υπογράμμισαν ότι το σίριαλ των ταμειακών διαθεσίμων, που ξεκίνησε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) το 2015 και συνεχίστηκε με αλλεπάλληλες προσπάθειες της απερχόμενης κυβέρνησης να επέμβει στην οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, στέφεται με αποτυχία, και πως ιδίως, η δεύτερη παράταση για τον Σεπτέμβριο, αναμφίβολα αποτελεί νίκη των αγώνων της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, που κατάφεραν αποτρέψουν την εφαρμογή των κυβερνητικών σχεδίων» καταλήγει.

Γράψτε το σχόλιό σας