Τρεις Πορτογάλοι, Καρντόσο, Μάρτινς, Φερέιρα. Τρεις προπονητές που έχουν δείξει έργο όπου δούλεψαν, τον έναν τον γνωρίζουμε από την πολύ καλή δουλειά που έκανε μέσα σε λίγους μήνες στον Ολυμπιακό, τους άλλους δύο θα τους μάθουμε εν καιρώ. Τα όσα συνοδεύουν τον προπονητή του ΠΑΟΚ είναι άκρως κολακευτικά, σου αφήνουν τη βεβαιότητα πως θα πετύχει στο δύσκολο εγχείρημα που καλείται.

Δύσκολο διότι όπως σωστά λένε, το εύκολο είναι να ανέβεις στην κορυφή. Το δύσκολο είναι να κρατηθείς εκεί. Ο Πορτογάλος έρχεται για να αντικαταστήσει ίσως τον κορυφαίο προπονητή στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Βάσει αποτελεσμάτων πάντα. Αήττητο πρωτάθλημα πήρε ο Λουτσέσκου. Τι άλλο να του ζητήσεις;

Δύσκολο είναι και το έργο του Καρντόσο. Διπλός ο στόχος του. Να επαναφέρει την ΑΕΚ σε τροχιά πρωταθλητισμού, μετά την περσινή παταγώδη αποτυχία και να χαρίσει λίγο καλό ποδόσφαιρο στον κόσμο που… πόνεσαν τα ματάκια του πέρσι. Σε αντίθεση με τον κόσμο του Ολυμπιακού, που πολλές φορές χόρτασε ποδόσφαιρο, αλλά τίτλο δεν πήρε. Και εδώ τίθεται το μεγάλο «πρέπει» του τρίτου Πορτογάλου της εν Ελλάδι παρέας. Όσο καλός κι αν είναι ο Ολυμπιακός και την επόμενη σεζόν, αν δεν έρθει ο τίτλος θα έχει πρόβλημα ο Μαρτινς. Όπως κάθε προπονητής σε κάθε μεγάλη ομάδα.

Όλοι, λοιπόν, θα έχουν τις δυσκολίες τους, τον δικό τους πήχη, οι σύλλογοι θα θέσουν τις απαιτήσεις τους. Όμως, να με συγχωρείτει, μα το πιο δύσκολο έργο από προποντές του «Big 4» του ελληνικού πρωταθλήματος το έχει ένας Έλληνας. Ο Γιώργος Δώνης. Όσο… Big μπορεί να θεωρείται αυτή την περίοδο η ομάδα του. Ο Παναθηναϊκός θα μπει στο νέο πρωτάθλημα ως ο φτωχός συγγενής. Και ο προπονητής του καλείται για δεύτερη σερί σεζόν να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Μόνος εναντίον όλων…

Ο Δώνης τα υπολόγιζε διαφορετικά πέρσι τέτοιο καιρό. Για όσους θυμούνται, μία από τις πρώτες του συναντήσεις ήταν με τον Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ. Υπολόγιζε ότι το καλοκαίρι του 2018 θα ήταν το πρώτο, αλλά τελευταίο τόσο δύσκολο. Υπολόγιζε στην αλλαγή ιδιοκτησίας, σε ένα διαφορετικό μπάτζετ, σε μια διαφορετική πραγματικότητα και καθημερινότητα.

Για όσους επίσης θυμούνται, η πρώτη σκέψη του Δώνη ήταν να υπογράψει με τον Παναθηναϊκό μονοετές συμβόλαιο. Ο Παϊρότζ ήταν εκείνος που του είχε δώσει την εντύπωση πως όλα θα πάνε καλά.

Για τον Δώνη η σεζόν που έρχεται είναι απείρως δυσκολότερη α