Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ περί «μαξιλαριού ασφαλείας» και πιστοληπτικής γραμμής

Νέα κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ περί «μαξιλαριού ασφαλείας» και πιστοληπτικής γραμμής

Φωτιά άναψε η δήλωση υποψήφιων βουλευτών της ΝΔ ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα ζητήσει να πάρει πιστοληπτική γραμμή. Βούτυρο στο ψωμί του ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσε να εγκαλέσει την ΝΔ για «νέο μνημόνιο». Τα πυρά Τσίπρα και Τσακαλώτου αντικρούει η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ διαψεύδοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο.

Φωτιά άναψε στο πολιτικό σκηνικό η δήλωση υποψήφιων βουλευτών της ΝΔ, και συγκεκριμένα του κ. Μπάμπη Παπαδημητρίου και του κ. Χάρη Θεοχάρη, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα ζητήσει να πάρει πιστοληπτική γραμμή στήριξης, επιστρέφοντας τον χρόνο στον περσινό Αύγουστο και επαναφέροντας την έντονη συζήτηση που διεξαγόταν πριν τη λήξη του τρίτου μνημονίου, με τη ΝΔ να εκφράζει έντονες αμφιβολίες για την κυβερνητική επιλογή για «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο με «κεφαλαιακό μαξιλάρι ασφαλείας» και να ακούει με ενδιαφέρον την άποψη περί λήψης πιστοληπτικής γραμμής, που είχε υποστηρίξει και ο Γιάννης Στουρνάρας.

Βούτυρο στο ψωμί του ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσε να εγκαλέσει την ΝΔ για «νέο μνημόνιο» και αποκάλυψη των κρυφών σχεδίων της.

Τα πυρά Τσίπρα και Τσακαλώτου αντικρούει η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη διαψεύδοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό.

Ειδικότερα, τα πρώτα πυρά εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών, με ανακοίνωσή του στην οποία ειρωνεύεται τη ΝΔ ότι τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές μάλλον δεν έχει ακόμη καταλάβει τι είναι και ποια χρησιμότητα έχει το «μαξιλάρι ασφαλείας» αλλά κυρίως το γεγονός ότι «πιστοληπτική γραμμή» σημαίνει νέο μνημόνιο. Την κατηγορεί δε για έλλειψη σαφήνειας και ειλικρίνειας στο πρόγραμμα της.

Τη σκυτάλη πήρε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλώντας ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει εάν θέλει πιστοληπτική γραμμή στήριξης και νέο μνημόνιο. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι πολιτικοί μας αντίπαλοι αφήνουν ανοικτή την κερκόπορτα να γυρίσουμε πίσω», προς επίρρωση του επιχειρήματος που συχνά επικαλείται ο κ. Τσίπρας ότι μόνο κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται το τέλος των μνημονίων.

Παραπέμποντας σε πρωινές δηλώσεις του υποψηφίου της ΝΔ, κ. Παπαδημητρίου ο πρωθυπουργός μας είπε: «μας είπε σήμερα ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να πάρει αυτά τα λεφτά (σ.σ. από το μαξιλάρι της ρευστότητας) για να τα δώσει στις τράπεζες και ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να οδηγηθεί η χώρα σε γραμμή προληπτικής στήριξης, κάτι που εμείς αποφύγαμε με μάχη όταν επέμενε ο κ. Στουρνάρας».

«Το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων αρχίζει να αποκαλύπτεται σιγά σιγά», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει νέο μνημόνιο.

«Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει: Είναι το σχέδιό του αυτό; Να οδηγήσει τη χώρα σε πιστοληπτική γραμμή; Αν είναι αυτό, πρέπει να το πει στον λαό. Αν δεν είναι αυτό, πρέπει με καθαρό τρόπο να διαψεύσει τον κ. Παπαδημητρίου. Αν δεν δώσει απάντηση, εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι το δεδομένο και ο λαός πρέπει να το ξέρει πολύ καλά ότι το σχέδιο είναι το 4ο μνημόνιο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Έχω μπροστά το πρόγραμμά μας και θυμάμαι πολύ καλά ό,τι έχει πει ο Κ.Μητσοτάκης. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για πιστοληπτική γραμμή στήριξης», υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ.

Βλεποντας τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωση του επενέβη με μήνυμα του στο twitter και ο Μπάμπης Παπαδημητρίου ξεκαθαρίζοντας ότι εξέφρασε προσωπική άποψη και «προφανώς και η πιστοληπτική δεν ήταν και δεν είναι θέση της ΝΔ».

«Τα περί νέου μνημονίου είναι απλώς ανοησίες αυτών που τα έκαναν θάλασσα» έσπευσε να προσθέσει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Στην προσπάθεια να κλείσει η συζήτηση συμβάλει και ο Χρήστος Σταϊκούρας, που οι πληροφορίες τον θέλουν σε κυβέρνηση της ΝΔ να αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών.

«Η ΝΔ πολλές φορές στο παρελθόν και εγώ ως αρμόδιος τομεάρχης οικονομικών έχουμε τοποθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν είναι επιλογή της επόμενης κυβέρνησης η προληπτική πιστοληπτική γραμμή», τονίζει ο κ. Σταϊκούρας με στελέχη της Πειραιώς να σπεύδουν να υπογραμμίσουν ότι η δήλωσή του απηχεί την επίσημη θέση του κόμματος.

Αναφερθείς δε στο λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας» ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει ότι «σε ό,τι αφορά το ταμειακό απόθεμα έχουμε, επίσης, τονίσει ότι δημιουργήθηκε με εσφαλμένο τρόπο, με το σκούπισμα των ταμειακών διαθεσίμων, με τα υπερπλεονάσματα, με την εσωτερική στάση πληρωμών και πρέπει να αξιοποιηθεί με φειδώ και, κυρίως, επ’ ωφελεία της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας».

Η δήλωση που άναψε τη φωτιά

Την τοποθέτηση που άναψε τη σπίθα για την έντονη αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου έκανε στο Real FM, ερωτηθείς  για τις τράπεζες και συγκεκριμένα «εάν οι προτάσεις και ο σχεδιασμός που υπάρχει από πλευράς ΝΔ θα αλλάξουν τα δεδομένα στο τραπεζικό σύστημα για να δουλέψει;».

«Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες εποπτεύονται γενικώς από τη Φρανκφούρτη. Η εποπτεία λέει ότι τα κόκκινα δάνεια, τα οποία είναι το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών και τις εμποδίζει να κάνουν πιο καλά τη δουλειά τους θα απορροφηθούν το 2022-2023. Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να το κάνουμε πολύ πιο γρήγορα αυτό, να απαλλαγούν οι τράπεζες από αυτό το βάρος, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κομμάτι από τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει ο Πρωθυπουργός σε αυτό το μαξιλάρι.»

» 37 δισ. ευρώ τη στιγμή που η οικονομία διψάει για χρήμα, έχουν κλειδωθεί σε ένα συρτάρι και πληρώνουμε τόκους για αυτό. Μεγαλύτερη βλακεία δεν έχει ξαναγίνει και δυστυχώς έγινε με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.»

» Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που φώναζα ότι είναι λανθασμένη αυτή η επιλογή. Αυτό, όμως, θα αλλάξει.»

» Ο Μητσοτάκης, εφόσον ο λαός του δώσει την εντολή, θα φύγει από αυτή τη λύση, που δεν είναι λύση, και θα πάει σε κάτι πολύ απλό, σαν αυτό που έκαναν όλα τα άλλα κράτη που βγήκαν από μνημόνια, θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή.»

» Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να πάρουμε τα χρήματα που μοιράζει ο Ντράγκι και που ευτυχώς αυτό θα συνεχιστεί. Αυτή ήταν μια μεγάλη ευκαιρία που χάσαμε το 2015 για αυτό και η ελληνική οικονομία παρέμεινε κλειδωμένη, γριπωμένη την ώρα που οι άλλες άρχισαν να πηγαίνουν καλά. Γιατί να πάει καλά η Πορτογαλία, τι έχουν οι Πορτογάλοι παραπάνω έχουν από μας;» είπε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Ερωτηθείς δε εάν η πιστοληπτική γραμμή σημαίνει και νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, απάντησε:

«Όχι, είναι αυτό που παίρνεις όταν είσαι σε μεταμνημονιακή κατάσταση. Διαλέχτηκε κάτι για την Ελλάδα, που φτιάχτηκε μόνο για εμάς. Το έφτιαξε ο κ. Τσίπρας, επειδή δεν καταλαβαίνει οικονομικά, επειδή δεν νιώθει πως λειτουργεί το σύστημα μέσα στο οποίο είμαστε».

Τα πυρά Τσακαλώτου: Πιστοληπτική γραμμή σημαίνει νέο μνημόνιο

Άμεση και αιχμηρή ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«Μετά τη «σαφήνεια» που έχει δείξει η Νέα Δημοκρατία για τη φορολογία και το ασφαλιστικό, όπου σχεδόν κάθε μέρα αλλάζουν οι θέσεις, τα προτεινόμενα μέτρα και ο χρόνος εφαρμογής τους, πλέον βλέπουμε την ίδια σαφήνεια και για τα ταμειακά διαθέσιμα.» αναφέρει ο υπουργός και συνεχίζει:

«Πριν λίγες μέρες, ο κ. Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα επιστρέψει το «μαξιλάρι ασφαλείας». Σήμερα, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου δήλωσε ότι σε περίπτωση νίκης της ΝΔ «θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή». Μάλιστα, ο κ. Παπαδημητρίου διαβεβαίωσε ότι αυτό δεν συνεπάγεται νέο πρόγραμμα. Προφανώς δεν έχει διαβάσει ποτέ τι προβλέπει η συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.»

» Σύμφωνα, λοιπόν, με την παρ. 3 του άρθρου 13 της Συνθήκης του ΕΜΣ ‘το συμβούλιο διοικητών αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή– σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ – να διαπραγματευθεί με το ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ μνημόνιο κατανόησης («ΜΚ») όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι που θα συνδέονται με τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Το περιεχόμενο του ΜΚ αντικατοπτρίζει τις αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και το μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής που έχει επιλεγεί’».

«Τέσσερις μέρες λοιπόν πριν τις εκλογές», υπογραμμίζει ο κ. Τσακαλώτος, «δεν έχουμε ιδέα αν έχει καταλάβει η ΝΔ:

Α) Τι είναι, πώς αποκτήθηκε και ποια είναι η χρησιμότητα του «μαξιλαριού ασφαλείας».
Β) Τι είναι, πώς χρησιμοποιείται και τι όρους περιλαμβάνει μια προληπτική πιστωτική γραμμή.»

» Αυτή την πιστωτική γραμμή εμείς αποφύγαμε και ως αποτέλεσμα η αξιοπιστία της χώρας μας στις διεθνείς αγορές έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, ακριβώς επειδή με το ‘μαξιλάρι ασφαλείας’ των 34 δις €, η χρηματοδότηση του χρέους μας είναι καλυμμένη για τα επόμενα 2-3 χρόνια».

«Τέτοια σταθερότητα απόψεων και αποφασιστικότητα από την ΝΔ έχουμε να δούμε από την εποχή του Πόντιου Πιλάτου» καταλήγει ο κ. Τσακαλώτος.

Στη μάχη και η Εφη Αχτσιόγλου: Εθελοντική επιστροφή σε ένα κλουβί επιτροπείας

«Ο κ. Παπαδημητρίου έκανε μια πολύ καθαρή δήλωση, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Είπε ξεκάθαρα ότι οι ίδιοι θα σχεδιάσουν, εάν έρθουν στη διακυβέρνηση, την πιστοληπτική γραμμή στήριξης», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην ΕΡΤ 1 για τη δήλωση του υποψηφίου βουλευτή της ΝΔ, Μπάμπη Παπαδημητρίου, περί πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, προσθέτοντας πως αυτή σημαίνει «εθελοντική επιστροφή σε ένα κλουβί επιτροπείας».

«Η πιστοληπτική γραμμή στήριξης είναι κάτι αρκετά συγκεκριμένο και δεν είναι κάτι που φτιάχνεται αναλόγως πως το επιθυμεί ο καθένας. Στην πραγματικότητα σημαίνει νέες αιρεσιμότητες, άρα και νέα μέτρα, νέα προαπαιτούμενα και ενδεχομένως νέες πολιτικές λιτότητας, νέα επιτροπεία, νέα παρακολούθηση. Πρακτικά μιλάμε για μια τοποθέτηση από την πλευρά της ΝΔ για μια εθελοντική επιστροφή σε ένα κλουβί επιτροπείας», εκτίμησε η κ. Αχτσιόγλου.

Σε ερώτηση αν έχει ανάγκη πιστοληπτικής γραμμής στήριξης η Ελλάδα, απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, μετά την καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 και παρατήρησε: «Είναι αυτονόητο πως η χώρα δεν έχει μια τέτοια ανάγκη. Η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα σε καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο και αυτή είναι η τεράστια διαφορά. Καθαρή έξοδος σημαίνει πως η χώρα πέραν του να επιτυγχάνει τους στόχους που έχει συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα, κατά τα λοιπά τις πολιτικές τις σχεδιάζει η ίδια και επομένως δεν έχουμε μία παρέμβαση των θεσμών επί των πολιτικών, έχουμε μόνο έναν έλεγχο επίτευξης στόχων. Η ΝΔ μιλούσε από τότε για πιστοληπτική γραμμή και διαψεύστηκε».

Η κ. Αχτσιόγλου κάλεσε τη ΝΔ να πει πολύ καθαρά στον ελληνικό λαό εάν επιθυμεί επιστροφή σε μια περίοδο εποπτείας και επιτροπείας και παρατήρησε: «Οι πολίτες καταλαβαίνουν πως με την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια που εξασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ, από τον Αύγουστο και μετά, δεν έχουμε μέτρα λιτότητας, δεν έχουμε έλεγχο των πολιτικών που εφαρμόζουμε και γι’ αυτό μπορέσαμε αν ξεκινήσουμε να υλοποιούμε θετικά μέτρα για την κοινωνία».

Είπε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε άδεια ταμεία το 2015 και διαμόρφωσε σήμερα ένα απόθεμα της τάξης των 35-36 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ζαχαράκη και Σταϊκούρας σβήνουν τη φωτιά

Η πρώτη διάψευση ότι η ΝΔ δεν σχεδιάζει τη λήψη πιστοληπτικής γραμμής στήριξης έκανε η εκπρόσωπος Τύπου, Σοφία Ζαχαράκη.

«Έχω μπροστά μου το πρόγραμμα μας και έχω μπροστά μου και στο μυαλό μου και στη σκέψη μου και τον δημόσιο διάλογο αυτά που λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό που λέει είναι ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για πιστοληπτική γραμμή στήριξης.»

» Ο κ. Παπαδημητρίου προφανώς συζητούσε πράγματα και σενάρια τα οποία με την ύπαρξη του μαξιλαριού φάνηκαν ως σενάρια από τη στιγμή όμως που η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτό το μαξιλάρι, στο δημόσιο διάλογο εμείς είμαστε σαφείς δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο πιστοληπτικής γραμμής στήριξης αλλά ούτε και χρήσης για τα κόκκινα δάνεια» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Η επόμενη επίσημη διάψευση ήρθε από τον καθ’ ύλην αρμόδιο Χρήστο Σταϊκούρα, που όπως προαναφέρθηκε ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι επιλογή της επόμενης κυβέρνησης η προληπτική πιστοληπτική γραμμή». Ωστόσο, μη θέλοντας προφανώς να «αδειάσει» εντελώς τον Μπάμπη Παπαδημητρίου έσπευσε να προσθέσει ότι όντως το μαξιλάρι ασφαλείας δημιουργήθηκε με λανθασμένο και επώδυνο τρόπο για την οικονομία.

«Εξέφρασα προσωπική άποψη» λέει στο τέλος ο Μπάμπης Παπαδημητρίου

Μετά τις έντονες αντιδράσεις ο Μπάμπης Παπαδημητρίου προέβη σε διευκρινίσεις, μέσω Twitter, ξεκαθαρίζοντας ότι η πιστοληπτική γραμμή «δεν ήταν και δεν είναι θέση της Νέας Δημοκρατίας».

«Ένας από τους πολλούς λόγους που στηρίζω τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι για να μπορώ να εκφράζω τις προσωπικές μου απόψεις μου χωρίς φόβο. Διαχρονικά λοιπόν πιστεύω και υποστηρίζω ότι το «μαξιλάρι» του Τσίπρα ήταν και είναι η χειρότερη λύση. Αντιθέτως, η άμεση αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων ανοίγει δρόμο για φθηνό χρήμα, ένταξη στη νομισματική χρηματοδότηση της ΕΚΤ και ταχεία ανάπτυξη. Προφανώς και η πιστοληπτική δεν ήταν και δεν είναι θέση της ΝΔ. Τα περί νέου μνημονίου είναι απλώς ανοησίες αυτών που τα έκαναν θάλασσα» έγραψε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Δεδομένου ότι έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε που το ζήτημα συζητείτο εντόνως, στην κατανόηση γιατί το θέμα της λήψης πιστοληπτικής γραμμής είναι φλέγον με πολλές προεκτάσεις θα βοηθούσε η ανάλυση των επιχειρημάτων των δύο πλευρών: αυτών που τασσόταν υπέρ και όσων ήταν κατά τα οποία το in.gr είχε καταγράψει στην έρευνά του «Αλήθειες και ψέματα για την καθαρή έξοδο και πώς θα επηρεάσει τη ζωή μας»

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024