Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
O Ολυμπιακός ρίχνει στα σχοινιά την ΕΡΤ

O Ολυμπιακός ρίχνει στα σχοινιά την ΕΡΤ

Ο Ολυμπιακός καταγγέλλει σε Άρειο Πάγο και ΕΣΡ το τρίγωνο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΡΤ-ΠΑΟΚ. Και τον αγώνα ταχύτητας στο σκοτάδι, για την υπογραφή του μεγαλύτερου τηλεοπτικού συμβολαίου στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στο… παρά ένα των εκλογών!

Η ιστορία δεν είναι καινούργια, απλώς τις τελευταίες ημέρες και όσο πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές εντείνεται η πίεση στελεχών της κυβέρνησης προς τους ανθρώπους της ΕΡΤ προκειμένου να ολοκληρώσουν το deal των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ΠΑΟΚ.

Και μάλιστα αντί ενός ποσού που θα ξεπερνά τα 9 εκατ. ευρώ κατά πως λέγεται και γράφεται από ανθρώπους που καλύπτουν το σχετικό ρεπορτάζ. Δεν είναι και κάποιο μεγάλο μυστικό, ακόμη και οι εφημερίδες και τα σάιτ του αφεντικού του Δικέφαλου φιλοξενούν τις ίδιες πληροφορίες.

Η κάνουλα με το κρατικό χρήμα προς τις (επιλεγμένες) ΠΑΕ άνοιξε με τις ευλογίες του Νίκου Παππά και του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη με μοναδικό σκοπό τον έλεγχο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και τη στήριξη «φίλων» επιχειρηματιών του χώρου. Και στο Μαξίμου, όλοι ξέρουμε ποιος «καουμπόης» μπαίνει από την πίσω πόρτα…

Τα χρήματα που υποσχέθηκε η ΣΥΡΙΖΕΡΤ στις άστεγες τηλεοπτικά ΠΑΕ ήταν εξωφρενικά, υπερδιπλάσια απ’ όσα πρόσφεραν ιδιωτικοί και συνδρομητικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Το πρωτοφανές σκάνδαλο θέλει να το σφραγίσει η απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφαιρώντας μερικές ακόμη δεκάδες εκατομμύρια από τον κρατικό κορβανά προκειμένου να δοθούν προς τον ΠΑΟΚ και τον Ιβάν Σαββίδη. Προφανώς ως αντίδωρο για τη στήριξη που παρείχε τόσο καιρό ο εκ Ρωσίας ορμώμενος επιχειρηματίας.

Και επειδή περί ισονομίας και υγειούς ανταγωνισμού πολλά έχουν λεχθεί και ακόμη περισσότερα έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια της «εξυγίανσης», ήρθε η ώρα που θα αρχίσουν να απολογούνται όλοι όσοι «έπαιξαν» με τον ελληνικό λαό, ο οποίος εξακολουθεί να δοκιμάζεται στο καθεστώς της οικονομικής κρίσης.

Η καταγγελία στο ΕΣΡ

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός προσέφυγε στον Άρειο Πάγο και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) καταγγέλλοντας το τρίγωνο της διαπλοκής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΡΤ-ΠΑΟΚ, και ζητώντας να προχωρήσουν σε έρευνα και έλεγχο για το θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός ενημέρωσε το ΕΣΡ με επιστολή του (μπορείτε να δείτε εδώ) του στην οποία έχουν κοινοποιηθεί επίσης οι υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής, ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες και τακτικές της ΕΡΤ είναι ελέγξιμες και αμφιβόλου νομιμότητας!

Ο Ολυμπιακός θυμίζει παράλληλα την οικονομική κατάσταση λιτότητας που επικρατεί στην Ελλάδα, τον δημόσιο χαρακτήρα και του σκοπού που επιτελεί η ΕΡΤ, τη δημιουργία συνθηκών που επηρεάζουν κατά τρόπο μη θεμιτό τον ελεύθερο ανταγωνισμό, τη νομοθεσία της ΕΕ περί παράνομων κρατικών ενισχύσεων, το γεγονός ότι τα προσφερόμενα οικονομικά ανταλλάγματα προέρχονται από τα εισπραττόμενα έσοδα του ανταποδοτικού τέλους ή άλλων πόρων του Ελληνικού Δημοσίου προς όφελος της ΕΡΤ, της γενικής αρχής και ανάγκης περιστολής των δημοσίων δαπανών, και κυρίως το γεγονός ότι το συγκεκριμένο θέμα προκαλεί το κοινό αίσθημα δικαίου και επιβαρύνει υπέρμετρα τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ χωρίς να επιφέρει αντίστοιχη ανταποδοτικότητα.

Για τους παραπάνω λόγους ο Ολυμπιακός ζήτησε άμεσα από το ΕΣΡ (δείτε σχετικά εδώ την αναφορά-καταγγελία των «ερυθρολεύκων») να ελέγξει κατά πόσο η ΕΡΤ, με τις ενέργειές της, εκπληρώνει, ως οφείλει, τις υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας που της έχουν ανατεθεί, καθώς και εάν τηρούνται οι κανόνες του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση!

Παράλληλα οι Ερυθρόλευκοι, ζητούν να ελέγξει το ΕΣΡ εάν έχει υποβληθεί η προβλεπόμενη με βάση το άρθρο 10, παρ. 3 του Ν. 4173/2013, έκθεση για τη διαφάνεια στη χρήση του ανταποδοτικού τέλους, και εάν η έκθεση αυτή τηρεί τους κανόνες της κείμενης ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καθώς και να τους γνωστοποιήσει αντίγραφο της έκθεσης αυτής.

Η ΕΡΤ είναι πλέον στα σχοινιά και τις τελευταίες ημέρες της αφθονίας προσπαθεί να μοιράσει ό,τι μπορεί σε φίλους και γνωστούς. Οι υπογραφές όμως μένουν, όπως για παράδειγμα αυτές που έχουν μπει για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των μέχρι πρότινος άστεγων ομάδων. Υπογραφές που αναμένεται να οδηγήσουν κόσμο και κοσμάκη στα γραφεία ανακριτών και εισαγγελέων στο μέλλον.

Ο Ολυμπιακός τους στέλνει και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Εκτός από το ΕΣΡ όμως, ο Ολυμπιακός καταγγέλλει την συγκεκριμένη τριγωνική σχέση ΣΥΡΙΖΑ-ΕΡΤ-ΠΑΟΚ και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Συγκεκριμένα η αναφορά – καταγγελία των Ερυθρόλευκων σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η ΕΡΤ συζητά με ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους με αντίτιμο που υπερβαίνει κατά πολύ τα πλαίσια της αγοράς και «που καθίσταται εξαιρετικά αμφίβολο εάν μέσω των κυοφορούμενων συμφωνιών καλύπτεται ο καταστατικός σκοπός της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και εξυπηρετείται το Δημόσιο Συμφέρον».

Επιπλέον καταγγέλλεται το γεγονός ότι για την περσινή συμφωνία της ΕΡΤ με τις «άστεγες» ΠΑΕ ουδέποτε «δημοσιοποιήθηκε ποιο ήταν το ύψος του κονδυλίου που καταβλήθηκε την περασμένη σαιζόν σε αυτές τις επτά (7) ομάδες, ηώς προέκυψε το ποσόν αυτό, ποιο ήταν το συνολικό κόστος παραγωγής των αγώνων και εάν αυτή έγινε από την ΕΡΤ – ή εάν δεν έγινε από την Ε.Ρ.Τ. γιατί συνέβη αυτό».

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση και οι άνθρωποι που λαμβάνουν τις αποφάσεις και μοιράζουν το κρατικό χρήμα κατά το δοκούν, είναι βέβαιο ότι πρέπει να λογοδοτήσουν και να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήματα τα οποία παραμένουν αναπάντητα από πέρσι, όπως για παράδειγμα πώς είναι δυνατόν να δεσμεύεται προκαταβολικά από πέρσι για υπογραφή νέων συμβάσεων το καλοκαίρι του 2019, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε επεξεργασία οικονομικών δεδομένων, χωρίς να γνωρίζει ποια θα είναι η ανταποδοτικότητα του προϊόντος, χωρίς καν να γνωρίζει ποιες ομάδες θα συμμετείχαν σε ποια κατηγορία!

Ο Ολυμπιακός στην αναφορά – καταγγελία του ζητάει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ερευνήσει πώς είναι δυνατόν να κινείται η ΕΡΤ στην αγορά χωρίς να ακολουθεί τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον κανονισμό προμηθειών που διέπει τη λειτουργία της. Παράλληλα υπάρχουν στην καταγγελία όλες οι ενδείξεις που «μιλούν» για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, νόθευσης των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού και φυσικά της ξεδιάντροπης «συναλλαγής» σε μια εποχή όπου έχουν προκηρυχθεί εθνικές εκλογές.

Το παλτουδάκι της «εξυγίανσης» που μας φόρεσαν ξηλώνεται σιγά-σιγά.

Τα παιδιά της συγκεκριμένης διαπλοκής έχουν ονοματεπώνυμο. Καταγράφουμε:

Υφυπουργοί Αθλητισμού – Χαράλαμπος Σταύρος Κοντονής και Γιώργος Βασιλειάδης,

Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής (προϊστάμενος της ΕΡΤ) – Νίκος Παππάς

Διευθύνων Σύμβουλος Σούπερ Λίγκας και μυστικοσύμβουλος Βασιλειάδη – Βασίλης Γκαγκάτσης,

Διευθύνων Σύμβουλος ΕΡΤ και πρώην πρόεδρος ΕΠΟ – Γιάννης Δρόσος

Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΟΚ – Μάκης Γκαγκάτσης

Πρόεδρος ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ιδιοκτήτης ΜΜΕ φιλικών προς τον ΣΥΡΙΖΑ – Ιβάν Σαββίδης

Ο ΣΥΡΙΖΑ είδε πριν από μερικά χρόνια πεδίο δόξας λαμπρό στον χώρο του ποδοσφαίρου. Αρχικά ο Χαράλαμπος Σταύρος Κοντονής στρατευμένος με τις δυνάμεις της «εξυγίανσης» επιχείρησε να φέρει τα πάνω – κάτω. Δεν ήταν απαραίτητα κακές όλες οι ιδέες του, ωστόσο όταν τα θες όλα και τα θες τώρα, υπάρχει πρόβλημα. Ετσι μπήκε το ελληνικό ποδόσφαιρο στον «γύψο» και την διεθνή επιτήρηση. Να θυμίσουμε ότι σε εκείνο το σημείο ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε ανοιχτή την πόρτα και γέμισε την ΕΠΟ με «δικά του» παιδιά. Ενας εξ αυτών και ο Γιάννης Δρόσος που είχε αναλάβει πρόεδρος της ΕΠΟ, έχοντας ως προσόν εκτός από τη σχέση με την κυβέρνηση και το γεγονός ότι μιλάει ρωσικά…

Ακολούθησαν οι εκλογές της ΕΠΟ, το πανηγύρι για την εξυγίανση και το 50-50, αλλά αυτά δεν πρόλαβε να τα ζήσει ο Κοντονής, ο οποίος συνέχισε την πολιτική καριέρα του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, προτού αποστρατευτεί πρόωρα…

Στη θέση του Κοντονή ήρθε ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος έχοντας τον Βασίλη Γκαγκάτση στο πλευρό του αποφάσισε να «επενδύσει» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Γκαγκάτσης βέβαια, χρόνια στο κουρμπέτι γνώριζε καλά πώς θα «πουλήσει» στους άστεγους της λίγκας το τηλεοπτικό συμβόλαιο της ΕΡΤ. Μιας ΕΡΤ στην οποία εν τω μεταξύ έχει αναλάβει διευθύνοντας σύμβουλος ο Γιάννης Δρόσος. Ναι, ο ίδιος που ήταν πρόεδρος της ΕΠΟ.

Ο Γκαγκάτσης, ο οποίος σημειωτέον μετά την πενταετή φυλάκιση που του επιβλήθηκε πρωτοδίκως για την κάρτα υγείας, είναι κατηγορούμενος για ακόμη ένα σκάνδαλο με θέμα – μαντέψτε! – τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδας. Κοινώς, η ιστορία δείχνει ότι ο Γκαγκάτσης «ξέρει» από τηλεοπτικά δικαιώματα.

Μια παρένθεση εδώ: Μπορεί να είναι και σύμπτωση, αλλά όλως τυχαίως οι ομάδες που έπεσαν από την Ακρόπολη και βρήκαν πορτοφόλι, είναι σε κοινή γραμμή στις ψηφοφορίες. Εξαίρεση βέβαια αποτελούν ο Αρης κι ο Παναθηναϊκός, ομάδες από τις «άστεγες» που αν ήταν μόνες τους στην αγορά θα έβρισκαν τηλεοπτικό συμβόλαιο αντίστοιχο του μεγέθους τους.

Ακολούθως το παιχνίδι πήγε στην περίφημη αναδιάρθρωση που θα βοηθούσε επίσης την «εξυγίανση». Με μια κατηγορία που θα έμπαινε «σφήνα» ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη και στην οποία η διαφθορά δεν θα μπορούσε να… ανθίσει καθώς όλες οι ομάδες θα είχαν εγγυημένο τηλεοπτικό συμβόλαιο από την ΕΡΤ! Η αναδιάρθρωση ψηφίστηκε, αλλά η ΕΡΤ δεν υπέγραψε το συμβόλαιο παραπέμποντας την υπόθεση για μετά της εκλογές…

Ωστόσο, η ΕΡΤ διαπραγματεύεται με τον ΠΑΟΚ και μάλιστα «καίγεται» να υπογράψει πριν τις εκλογές. Γιατί ως τότε, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει. Το φοβερό είναι ότι ο Ολυμπιακός είχε ξεκινήσει το σερί των καταγγελιών του από την ίδια την ΕΡΤ και τότε ο Δρόσος διέψευδε τα πάντα λέγοντας ότι «δε μιλάμε με καμία ομάδα» και βγάζοντας την επιστολή του Ολυμπιακού στη δημοσιότητα.

Την ίδια στιγμή από το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ διέρρεε ότι όχι μόνο γίνονται συνομιλίες, αλλά είναι και κοντά σε συμφωνία οι δύο πλευρές, αναγκάζοντας τον Δρόσο σε περήφανη «κωλοτούμπα». Όταν του ζητήθηκε μάλιστα να βγάλει στη δημοσιότητα και τις όποιες επιστολές έχει ανταλλάξει με τον ΠΑΟΚ, είπε θα το πράξει μετά τη συμφωνία! Μια συμφωνία σε μια διαπραγμάτευση που ο ίδιος διαψεύδει ότι γίνεται.

Για αυτό, το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά τις εκλογές εισαγγελείς και ανακριτές θα έχουν μπόλικη δουλειά…

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

H αναφορά προς τον Αρειο Πάγο

Η καταγγελία του Ολυμπιακού στο ΕΣΡ

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024