Ρυθμίσεις προκειμένου να μπορέσουν να κυβερνηθούν οι δήμοι αλλά και για «προβληματικά» άρθρα του νέου Ποινικού Κώδικα θα περιλαμβάνονται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η ΝΔ ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφορικά με την επομένη των εθνικών εκλογών, τόνισε πως αν δεν συγκροτηθεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα πάμε άμεσα σε νέες εκλογές με απλή αναλογική, που σημαίνει – όπως είπε – ακυβερνησία.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ανέφερε πως μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της ΝΔ θα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Τόνισε ότι δεν θα επαναφέρει το ισχύον σύστημα και ζήτησε τουλάχιστον ευρύτερες συναινέσεις για να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους οι εγγεγραμμένοι Έλληνες του εξωτερικού.

Αν σχηματιστεί κυβέρνηση με οποιοδήποτε τρόπο από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου δεν θα χρειαστούν εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο διευκρίνισε, σημείωσε, όμως, ότι αν δεν έχει ισχυρή εντολή δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.

Η κάλπη της 7ης Ιουλίου είναι άδεια

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η κάλπη της 7ης Ιουλίου είναι άδεια και δεν είναι μισογεμάτη με τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει μαζική συμμετοχή για να ανοίξει ένας νέος κύκλος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε πως θα πορευθεί στην αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας, λέγοντας: εύχομαι να έχει μάθει κάτι από τα λάθη του.

Έχω καταλήξει για τα περισσότερα πρόσωπα της κυβέρνησης

Η χώρα χρειάζεται αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Η ψήφος προς τη ΝΔ είναι και ψήφος εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό μου, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημείωσε ότι είναι υποχρεωμένος να διασφαλίσει την ομοιογένεια της κυβέρνησής του, ενώ επανέλαβε πως έχει καταλήξει, άνω του 50%, στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση του. Ανέφερε, επίσης, πως σε επίπεδο υφυπουργών θα υπάρχουν τεχνοκράτες και εξωκοινοβουλευτικοί, αφήνοντας ανοικτό να συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ως εξωκοινοβουλευτικοί, στελέχη που στο παρελθόν ανήκαν σε άλλα κόμματα.

Να μείνουν εκτός Βουλής ΧΑ και Ελληνική Λύση

Σημείωσε πως θα ήταν ιδανικό να μείνουν εκτός Βουλής η Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση για διαφορετικούς λόγους, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι τα «κόμματα της οργής» τελειώνουν ή τέλειωσαν. Τέλος, επέρριψε ευθύνες, από κοινού, στον κ. Τσίπρα και στον κ. Βαρουφάκη για την πορεία της οικονομίας.