Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
The Times: Σκληρή αντιπαράθεση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο

The Times: Σκληρή αντιπαράθεση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο

Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου πυροδοτούν παλαιές έχθρες μεταξύ Τουρκίας, Κύπρου και Ελλάδας, γράφουν οι «Times» του Λονδίνου.

Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου πυροδοτούν παλαιές έχθρες μεταξύ Τουρκίας, Κύπρου και Ελλάδας, γράφουν οι «Times» του Λονδίνου.

Κάποτε υπήρχε η ελπίδα ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο νησί της Αφροδίτης θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην επαναφορά της ειρήνης στο διαιρεμένο νησί. Ωστόσο, μετά την κατάρρευση των τελευταίων ειρηνευτικών συνομιλιών προ διετίας και σε συνδυασμό με την ολοένα πιο εχθρική ρητορική του Ερντογάν, το κοίτασμα έχει μετατραπεί σε αίτιο νέων διενέξεων.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου εμπίπτουν στα θαλάσσια όρια της κυπριακής ζώνης ΑΟΖ η οποία ορίστηκε και αναγνωρίστηκε διεθνώς το 2003. Η Λευκωσία από τότε διεξήγαγε έρευνες και συνεργάστηκε με ιδιωτικές εταιρείες που είναι έτοιμες να ξεκινήσουν γεωτρήσεις.

Ωστόσο, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι τα δικά της όρια αλληλοεπικαλύπτονται με την ΑΟΖ της Κύπρου και συμπεριλαμβάνουν κάποια μέρη αυτών. Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. υποστηρίζουν την Κύπρο και προειδοποίησαν τον Ερντογαν να αποχωρήσει.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις επί του θέματος θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη μείωση της προενταξιακής χρηματοδότησης της Τουρκίας από την ΕΕ, η οποία ανέρχεται σε περίπου 890 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι παλαιότεροι πολιτικοί θεωρούν πως η κρίση εισέρχεται σε επικίνδυνη φάση.

Η Βρετανία, που μαζί με την Τουρκία και την Ελλάδα δρουν ως εγγυήτριες δυνάμεις για την Κύπρο, συνήθως διαμεσολαβεί. Ωστόσο, καθώς οι βρετανοί διπλωμάτες ασχολούνται με το Brexit, το Λονδίνο έχει απομακρυνθεί από το κυπριακό πρόβλημα. Τον Μάρτιο, η Τερεζα Μέι είχε δηλώσει πως ήθελε να τερματίσει το ρόλο του Η.Β. ως εγγυήτριας δύναμης, σημειώνουν οι «Times».

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024