Σε διευκρινίσεις αναφορικά με τα δημοσιεύματα που αφορούν σε καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) περί «λουκέτου» του τμήματος Βρεφών στο ΜΗΤΕΡΑ προχώρησε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, «είναι επαναλαμβανόμενη πρακτική της διεύθυνσης και των ΔΣ να αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος Βρεφών και έχει συμβεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν επί άλλων διοικήσεων.

Το ΔΣ, στην παρούσα φάση, πρότεινε την αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος προσωρινά έως τις 10 Οκτωβρίου και το Επιστημονικό Συμβούλιο, από κοινού με τη Βρεφοκομική Υπηρεσία, αποφάσισαν να μεταφερθούν τα έξι βρέφη στα υπόλοιπα έξι τμήματα. Η αναλογία του προσωπικού είναι η εξής: εννέα βρεφονηπιοκόμοι για 11 παιδιά, γεγονός που καταδεικνύει ότι όχι μόνο δεν είναι εκτεθειμένα παιδιά και βρέφη σε οποιονδήποτε κίνδυνο, όπως αναφέρεται στην καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ και του Σωματείου των Εργαζομένων, αλλά, αντιθέτως, τους παρέχεται η απαιτούμενη φροντίδα».

«Επιπλέον», όπως επισημαίνει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, «στις 10 Ιουνίου 2019, προστέθηκαν στη δύναμη των βρεφονηπιοκόμων άλλοι τρεις, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 69 άτομα, μαζί με την προϊσταμένη τους».

«Το Μητέρα είναι γνωστό στο πανελλήνιο και έχει καταξιωθεί στην συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας για την πρωτοπόρα προσφορά του στα παιδιά και στις οικογένειες εδώ και 65 χρόνια μέσα από τα προγράμματα παιδικής προστασίας» συμπληρώνει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής.

Η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ

Η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της κατήγγειλε την αναστολή της λειτουργίας του τμήματος υποδοχής βρεφών, στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα», λόγω έλλειψης προσωπικού.

Το συγκεκριμένο τμήμα παίζει καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία για τη φιλοξενία των βρεφών στο κέντρο, υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ. Προειδοποιεί ακόμη ότι έπειτα από αυτή την εξέλιξη, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού των βρεφών, καθώς θα μεταφέρονται για φιλοξενία απευθείας σε τμήματα με μεγαλύτερα βρέφη- παιδιά, ενώ θα είναι πάρα πολύ δύσκολη η προσαρμογή τους.

Αλλα έλεγε η Αχτσιόγλου

Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔΗΝ θυμίζει ότι η Εφη Αχτσιόγλου και η Θεανώ Φωτίου είχαν επισκεφθεί το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα», τον Απρίλιο, προκειμένου να εγκαινιάσουν τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αναδοχή και την υιοθεσία. «Αντί λοιπόν να προσλάβει προσωπικό όπως υποσχέθηκε η κα Αχτσιόγλου κατά την επίσκεψή της, πήραν απόφαση να αναστείλουν τη λειτουργία του τμήματος Υποδοχής Βρεφών», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

«18 Απριλίου 2019 η κα. Αχτσιόγλου και η κα. Φωτίου επισκέφτηκαν το Κέντρο Βρεφών «Η ΜΗΤΕΡΑ» για να εγκαινιάσουν την λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αναδοχή και την υιοθεσία. Υποσχέθηκαν στους εργαζόμενους προσλήψεις προσωπικού. Στο Κέντρο φιλοξενούνται 68 παιδιά. Σε κάθε τμήμα στη βάρδια υπάρχει μία βρεφονηπιοκόμος για να φροντίζει 12 βρέφη – παιδιά.

Αντί λοιπόν να προσλάβει προσωπικό όπως υποσχέθηκε η κα Αχτσιόγλου κατά την επίσκεψή της, πήραν απόφαση να αναστείλουν τη λειτουργία του τμήματος Υποδοχής Βρεφών. Μεγάλης σημασίας τμήμα στην προετοιμασία για την φιλοξενία των βρεφών στο Κέντρο. Τα βρέφη τώρα θα μεταφέρονται για φιλοξενία απευθείας σε τμήματα με μεγαλύτερα βρέφη – παιδιά. Μεγάλος είναι ο κίνδυνος τραυματισμού των βρεφών καθώς επίσης και η προσαρμογή τους πάρα πολύ δύσκολη.

Όλο αυτό για να μπορέσουν να καλύψουν την τραγική έλλειψη προσωπικού. Μετέφεραν του 5 βρεφονηπιοκόμους που υπηρετούσαν στο εν λόγω τμήμα, στα άλλα τμήματα για να καλύψουν ανάγκες. Οφείλουν 4.500 ρεπό στο προσωπικό. Τον Απρίλη όμως η Αχτσιόγλου «έταζε λαγούς με πετραχήλια».