Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Politico: Ο Τραμπ δε δημοσιοποιεί έρευνες για την κλιματική αλλαγή

Politico: Ο Τραμπ δε δημοσιοποιεί έρευνες για την κλιματική αλλαγή

Η κυβέρνηση Τραμπ αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει δεκάδες μελέτες που προειδοποιούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σχολιάζει το περιοδικό “Politico.”

Η κυβέρνηση Τραμπ αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει δεκάδες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν με χρήματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και περιέχουν προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μη εφαρμόζοντας την παραδοσιακή πρακτική προώθησης και δημόσιας επίκλησης των προειδοποιήσεων αυτών, από τους επιστήμονες του υπουργείου Γεωργίας, σχολιάζει το περιοδικό “Politico.”

Τα ευρήματα των αναφερόμενων μελετών καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, από την απώλεια βιταμινών στο ρύζι που καλλιεργείται μέσα σε ένα περιβάλλον που είναι πλούσιο σε διοξείδιο άνθρακα -αποτελώντας έναν εν δυνάμει κίνδυνο για την υγεία των 600 εκατομμυρίων ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η διατροφή τους, αποτελείται κυρίως από ρύζι- μέχρι το εύρημα μιας μελέτης, σύμφωνα με το οποίο, η κλιματική αλλαγή μπορεί να επιδεινώσει τα εποχιακά συμπτώματα αλλεργίας.

Παράλληλα, στις ίδιες μελέτες υπάρχει και προειδοποίηση για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην ποιότητα των παραγόμενων ζωοτροφών.

Αυτές οι μελέτες αποτελούν αντικείμενο έρευνας των επιστημόνων, ενώ παρουσιάζονται μέσω της ανεξάρτητης υπηρεσίας (Agricultural Research Service) που αποτελεί μία από τις πιο τεκμηριωμένες πηγές επιστημονικής πληροφόρησης παγκοσμίως, τόσο για τους αγρότες, όσο και για τους καταναλωτές.

Καμία από αυτές τις μελέτες δεν επικεντρώνει την προσοχή της, στις αιτίες που προκαλούν την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, που είναι συχνά ένα θέμα που προκαλεί σχολιασμούς σε πολιτικό επίπεδο.

Ωστόσο, οι μελέτες αυτές εξετάζουν μία σειρά παραγόντων που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή, όπως οι επιπτώσεις από την αύξηση του επιπέδου του διοξειδίου του άνθρακα, οι συνέπειες από την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, αλλά και η αστάθεια των καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με την άποψη των ερευνητών η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται ότι προσπαθεί να περιορίσει την διάδοση των επιστημονικών αποδείξεων για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά και να αποφύγει την κάλυψη των ΜΜΕ που ενδεχόμενα να προκαλέσει ερωτήσεις σχετικά με την θέση της κυβέρνησης Τραμπ, για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Η πρόθεση είναι η προσπάθεια κατάπνιξης του μηνύματος, στην περίπτωση αυτή, ο αυξανόμενος κίνδυνος από την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις,” δήλωσε ο Μάικλ Μαν, ειδικός επιστήμονας για το κλίμα στο πανεπιστήμιο (Pennsylvania State University). “Ποιος χάνει; Οι άνθρωποι που ήδη υποφέρουν από τις συνέπειες της αύξησης του επιπέδου της θάλασσας, αλλά και των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχουν πρωτοφανή ένταση, όπως επίσης, η παρατηρούμενη ξηρασία, δασικές πυρκαγιές, αλλά και τα κύματα καύσωνα»,  παρατήρησε ο ίδιος.

Ο Αμερικανός υπουργός Γεωργίας Σόνι Περντού που έχει εκφράσει σκεπτικισμό για την επιστήμη του κλίματος στο παρελθόν κι έχει αντεπιτεθεί στους οικονομολόγους, τα επιστημονικά ευρήματα των οποίων έρχονται σε αντίθεση με τις πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας (USDA) δήλωσε ότι δεν υπάρχουν οδηγίες εντός του υπουργείου, οι οποίες να αποθαρρύνουν την διάδοση στοιχείων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

«Η έρευνα συνεχίζεται στα αντικείμενα αυτά και προωθούμε την έρευνα, από την στιγμή που οι επιστήμονες είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν τα ευρήματά τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες ενημερώσεις, αλλά και θα έχουν δοθεί οι σχετικές άδειες για την δημοσιοποίηση των στοιχείων»,  ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμά του.

«Το υπουργείο έχει αρκετούς χιλιάδες επιστήμονες και περισσότερους από 100.000 εργαζόμενους που εργάζονται σε μυριάδες αντικειμένων και θεμάτων. Δεν εκδίδεται ένα κυβερνητικό δελτίο Τύπου για την κάθε εργασία ή το κάθε εύρημα ξεχωριστά», πρόσθεσε οεκπρόσωπος.

Η έρευνα του “Politico” αποκάλυψε μία επίμονη τακτική, μέσω της οποίας, η κυβέρνηση Τραμπ αρνήθηκε να δώσει προσοχή σε ευρήματα που δείχνουν τους πιθανούς κινδύνους και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με δεκάδες ξεχωριστές μελέτες.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ περιφρονούν την πρακτική που εφαρμόζονταν για δεκαετίες από το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, τόσο για την προώθηση της επιστημονικής έρευνας, στο πλαίσιο εκπαίδευσης των αγροτών, όσο και για την ενημέρωση των καταναλωτών σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με μία ανάλυση του USDA και της αρμόδιας υπηρεσίας επικοινωνίας, υπό την διοίκηση προηγούμενων Αμερικανών προέδρων.

Η απουσία της δημοσιοποίησης των ερευνών που γίνονται από πολλούς επιστήμονες που εργάζονται για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, δηλώνει ότι η έρευνά τους λαμβάνει λιγότερη δημόσια προβολή. Τα ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή δημοσιεύονται ακόμη -χωρίς ιδιαίτερο θόρυβο- σε επιστημονικά περιοδικά, αλλά είναι σχετικά δύσκολο να εντοπιστούν. Το USDA δεν δημοσιεύει όλες τις μελέτες του σε ένα έντυπο.

Από την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ το 2017, η υπηρεσία έρευνας στο υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έχει προχωρήσει στην έκδοση δελτίων Τύπου μόνο για δύο έρευνες, που ήταν σχετικές με την κλιματική αλλαγή. Οι δύο αυτές έρευνες είχαν ευρήματα που εξυπηρετούσαν την πολιτικά ισχυρή βιομηχανία παραγωγής κρεάτων στις ΗΠΑ.

Η μία έρευνα διαπίστωνε ότι η παραγωγή βοδινού κρέατος επηρεάζει σχετικά σε μικρό ποσοστό τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η δεύτερη έρευνα υποστήριζε ότι η απομάκρυνση των κρεάτων από την ανθρώπινη διατροφή για περιβαλλοντολογικούς λόγους, θα προκαλούσε σημαντικά προβλήματα έλλειψης πολύτιμων συστατικών από την καθημερινή διατροφή των ανθρώπων.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024