Μέχρι τώρα αποτελούσε ταμπού στη Γερμανία: η ιδέα μιας πολιτικής συμμαχίας μεταξύ του συντηρητικού κόμματος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, που βλέπει τη δημοτικότητά του να μειώνεται, και του ακροδεξιού Εναλλακτική για τη Γερμανία που βρίσκεται σε τροχιά ανόδου έχει αρχίσει να συζητείται.

Μέχρι τώρα αποτελούσε ταμπού στη Γερμανία: η ιδέα μιας πολιτικής συμμαχίας μεταξύ του συντηρητικού κόμματος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, που βλέπει τη δημοτικότητά του να μειώνεται, και του ακροδεξιού Εναλλακτική για τη Γερμανία που βρίσκεται σε τροχιά ανόδου έχει αρχίσει να συζητείται.

Η ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) απορρίπτει προς το παρόν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό, κυρίως μετά τον φόνο στις αρχές του μήνα στελέχους του από μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης.

Όμως η συζήτηση, που πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν αδιανόητη, έχει ξεκινήσει κυρίως ενόψει των περιφερειακών εκλογών το φθινόπωρο σε τρία κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, όπου το αντιμεταναστευτικό και ακροδεξιό AfD ενδέχεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να αναδειχθεί πρώτο κόμμα, κάτι που θα δυσκολέψει τη δημιουργία συνασπισμών για τον σχηματισμό τοπικών κυβερνήσεων.

«Δεν αποκλείεται»

«Ό,τι και να γίνει δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού» με το AfD: οι δηλώσεις αξιωματούχου του CDU από το κρατίδιο της Σαξονίας- Άνχαλτ στην ανατολική Γερμανία έπεσε αυτή την εβδομάδα σαν βόμβα.

«Δεν είναι δυνατό τώρα, αλλά δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η κατάσταση σε δύο ή πέντε χρόνια», πρόσθεσε ο Ούλριχ Τόμας μιλώντας στην εφημερίδα Mitteldeutsche Zeitung.

Παλαιότερα ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών εσωτερικού Χανς- Γκέοργκ Μάασεν, που βρίσκεται στη δεξιά πτέρυγα του CDU, δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών με το AfD σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

«Πιστεύω ότι στην τρέχουσα κατάσταση αποκλείουμε το ενδεχόμενο ενός τέτοιου συνασπισμού, όμως ποτέ δεν ξέρεις», σχολίασε.

Την πρόταση αυτή υιοθέτησε ο αντιπρόεδρος του AfD Γκέοργκ Πατσντέρσκι ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος ότι «το ενιαίο μέτωπο (εναντίον του κόμματός του) έχει αρχίσει να διασπάται».

«Κυρίως η βάση του CDU, που απογοητεύθηκε μαζικά από την ηγεσία, δεν μπορεί να ακούει να λένει ότι το κόμμα θα πρέπει να είναι πιο κοντά στην αριστερά απ’ ό,τι στο AfD», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Die Welt στο σημερινό της φύλλο.

Πρόκειται για μια αναφορά στη μετακίνηση προς το κέντρο που κάνει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα από το 2005 υπό την Άγγελα Μέρκελ. Και στο γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι το CDU θα συνεργαστεί με τους Πράσινους για να κυβερνήσουν κάποια στιγμή τη χώρα.

«Για να είναι ξεκάθαρο σε όλους: το CDU απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνεργασία ή συμμαχία με το AfD», τόνισε στο Twitter ο γενικός γραμματέας του κόμματος Πολ Ζίμιακ.

Υπό πίεση

Όμως το κόμμα της καγκελαρίου βρίσκεται υπό πίεση: μετά την απογοητευτική νίκη στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, το CDU συνεχίζει την πτώση του στις δημοσκοπήσεις. Έρευνα για το τηλεοπτικό δίκτυο RTL που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο τοποθετεί τους Χριστιανοδημοκράτες στη δεύτερη θέση με 24%, έναντι 27% για τους Πράσινους και μπροστά από την ακροδεξιά (13%).

Και το φθινόπωρο προμηνύεται δύσκολο με τις περιφερειακές εκλογές στο Βρανδεμβούργο, τη Θουριγγία και τη Σαξονία, όλα τους προπύργια του AfD, το οποίο ενδέχεται να αναδειχθεί πρώτη δύναμη.

Όμως για τους Πράσινους ενδεχόμενοι συνασπισμοί του CDU με την ακροδεξιά σε τοπικό επίπεδο αποτελούν εμπόδιο για μια πιθανή συμμαχία συντηρητικών- οικολόγων σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

«Θα αποτελέσει ρήγμα στο δημοκρατικό φράγμα και θα αυξήσει απότομα την απόσταση που μας χωρίζει», προειδοποίησε την Παρασκευή ένας από τους ηγέτες των Πρασίνων, ο Μίχαελ Κέλνερ.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr