Στα ύψη βρίσκεται το θερμόμετρο στον Περσικό Κόλπο, με φόντο την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ προς το Ιράν ότι επίκειται επίθεση των ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης. Ο Τραμπ πήρα πίσω την απόφασή του  την τελευταία στιγμή. Η αποκάλυψη για το τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν έρχεται λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα των New York Times πως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αποφασίσει να βομβαρδίσει στόχους στο Ιράν, τα ξημερώματα της Παρασκευής, αλλά την τελευταία στιγμή και παρά την κινητοποίηση, άλλαξε γνώμη.

Ιρανοί αξιωματούχοι, δήλωσαν σήμερα στο πρακτορείο Reuters, ότι η Τεχεράνη έλαβαν μήνυμα από τον Τραμπ  μέσω του Ομάν – που είναι σύμμαχος της Ουάσιγκτον- ότι επίκειται επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν.

Η επικοινωνία φαίνεται να ακολούθησε το δημοσίευμα των Times, σύμφωνα με το οποίο ο Τραμπ είχε εγκρίνει βομβαρδισμό στο Ιράν τα ξημερώματα της Παρασκευής ως αντίποινα για την κατάρριψη αμερικανικού drone.

«Στο μήνυμα ο Τραμπ είπε ότι δεν θέλει πόλεμο με το Ιράν και ότι επιθυμεί να συνομιλήσει με την Τεχεράνη για διάφορα ζητήματα.  Έδωσε ένα μικρό χρονικό περιθώριο για να απαντήσουμε. Ωστόσο απαντήσαμε άμεσα ότι αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο αρμόδιος να απαντήσεις είναι ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χομεϊνί», δήλωσε ανωνυμος αξιωματούχος στο Reuters.

Ένας άλλος αξιωματούχος του Ιράν είπε στο πρακτορείο ότι «καταστήσαμε  σαφές ότι ο ηγέτης(Χαμενεΐ) είναι αντίθετος με οποιαδήποτε συζήτηση, αλλά το μήνυμα επρόκειτο να του μεταβιβαστεί για να αποφασίσει. Ωστόσο, είπαμε στον αξιωματούχο του Ομάν ότι οποιαδήποτε επίθεση στο Ιράν θα είχε συνέπειες για την περιοχή αλλά και διεθνώς».

Γράψτε το σχόλιο σας