Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ταινίες βασισμένες σε πραγματικές ιστορίες που αξίζει να δείτε

Ταινίες βασισμένες σε πραγματικές ιστορίες που αξίζει να δείτε

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ταινιών που ρίχνουν φως σε πραγματικές ανθρώπινες ιστορίες

Η ζωή μιμείται την Τέχνη ή Τέχνη τη ζωή; Ένα φιλοσοφικό ερώτημα, το οποίο στο πέρασμα του χρόνου, έχει βρει κι από τις δύο πλευρές, τους δικούς του θιασώτες.

Στην 7η Τέχνη, είναι εύκολο να συναντήσει κανείς έργα σκηνοθετών, που αφηγούνται ιστορίες ανθρώπων, οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, άφησαν στη ζωή το δικό τους στίγμα.

Παρακάτω επιλέγουμε μερικές τέτοιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις ταινιών, που μάλλον αποδεικνύουν πως ζωή και Τέχνη πάνε διαχρονικά χέρι – χέρι, αλληλοσυμπληρώντας η μία την άλλη.

Alive

Μια ιστορία που μοιάζει με σενάριο ταινίας, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή, διαδραματίστηκε πριν από 47 χρόνια στις Άνδεις. Η ταινία Alive αφηγείται την πραγματική ιστορία του αεροπορικού δυστυχήματος της ομάδας ράγκμπι από την Ουρουγουάη «Old Christians», τον Οκτώβριο του 1972 , καθηλώνοντας το κοινό με τον αγώνα επιβίωσης και τη μάχη που έδωσαν οι αθλητές προκειμένου να κρατηθούν στη ζωή.

Into The Wild

Η ταινία Into the Wild είναι μια αμερικανική ταινία επιβίωσης, που γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Sean Penn, το 2007. Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Jon Krakauer,  στο οποίο εξιστορείται η ζωή του Christopher McCandless, ενός Αμερικανού ιδεαλιστή και ακτιβιστή, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αποφάσισε να ζήσει μόνος του, κάτω από αντίξοες συνθήκες στη άγρια φύση της Αλάσκας.

127 Hours

Το 127 Hours είναι μια βιογραφική, δραματική περιπέτεια του 2010 σε σκηνοθεσία και παραγωγή του Ντάνι Μπόιλ. Το σενάριο το έγραψε ο ίδιος μαζί με τον Σάιμον Μπόφοϊ και είναι βασισμένο στην αυτοβιογραφία του ορειβάτη Άρον Ράλστον «Between a Rock and a Hard Place» ο οποίος το 2003, παγιδεύτηκε σε ένα φαράγγι στη Γιούτα και έμεινε εκεί για περισσότερο από πέντε μέρες.

12 Years A Slave

Η ταινία 12 Years a Slave  -σε σκηνοθεσία του Στιβ ΜακΚουίν και σενάριο του Τζον Ρίντλεϊ- αποτελεί μια μυθιστορηματική προσαρμογή της αυτοβιογραφίας «Twelve Years a Slave» του Σόλομον Νόρθαπ, ενός ελεύθερου μαύρου άνδρα που απήχθη στη Γουάσινγκτον το 1841 και πουλήθηκε ως σκλάβος, δουλεύοντας σε φυτείες στη Λουιζιάνα για 12 χρόνια πριν την απελευθέρωσή του.

Platoon

Το Platoon είναι μια αμερικανική πολεμική ταινία του 1986, με την υπογραφή του Oliver Stone στο σενάριο και τη σκηνοθεσία και πρωταγωνίστες τους Tom Berenger, Willem Dafoe και Charlie Sheen. Είναι η πρώτη ταινία μιας τριλογίας ταινιών του Stone για τον πόλεμο του Βιετνάμ. Ο Stone έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία με βάση τις εμπειρίες του ως πεζοναυτής των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, δημιουργώντας μια από τις πλέον θρυλικές πολεμικές ταινίες όλων των εποχών.

The Imitation Game

Η ταινία The Imitation Game είναι βασισμένη στη ζωή του Βρετανού μαθηματικού, κρυπτογράφου και πρωτοπόρου επιστήμονα υπολογιστών Άλαν Τούρινγκ. Ο Τούρινγκ αποτέλεσε σημαντική φυσιογνωμία της ιστορίας, καθώς κατάφερε να σπάσει τον Κωδικό Enigma της Ναζιστικής Γερμανίας, επίτευγμα που βοήθησε τους Συμμάχους να νικήσουν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

The Insider

Το Insider βασίστηκε σε ένα πολύκροτο ρεπορτάζ του Vanity Fair. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του Τζέφρι Γουαϊγκαντ, του ανθρώπου που έσπασε ένα συμβόλαιο εχεμύθειας για να αποκαλύψει μια απάτη τεράστιων διαστάσεων μιας κολοσσιαίας καπνοβιομηχανίας στον αέρα της δημοφιλέστατης αμερικανικής εκπομπής «60 λεπτά» ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

All the President’s Men

Η ταινία All the President’s Men είναι ένα πολιτικό θρίλερ του 1976 . Σε σκηνοθεσία Άλαν Τζέι Πακούλα και βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο των δημοσιογράφων Καρλ Μπέρνσταϊν και Μπομπ Γούντγουορντ, η ταινία πραγματεύεται τις έρευνες πάνω στο Σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, η αποκάλυψη του οποίου οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον τον Αύγουστο του 1974.

A Beautiful Mind

Η  ταινία του 2001 A Beautiful Mind  σε σκηνοθεσία του Ρον Χάουαρντ και πρωταγωνιστή τον Russell Crowe, είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο Ένας Υπέροχος Άνθρωπος της Σίλβια Νασάρ, που εκδόθηκε το 1995. Κεντρικός ήρωας, είναι ο βραβευμένος με Νόμπελ για τη θεωρία των παιγνίων, μαθηματικός Τζον Νας. Η ταινία, αν και έλαβε θετικές κριτικές, προτάθηκε για οκτώ βραβεία Όσκαρ κερδίζοντας τελικά τέσσερα, μεταξύ των οποίων και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, έχει επικριθεί από αρκετούς, συμπεριλαμβανομένων και της οικογένειας του Τζον Νας, για τις ιστορικές ανακρίβειες που έχει σχετικά με τη ζωή του.

Amadeus

Η ταινία Amadeus του Μίλος Φόρμαν, είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό του Σάφερ, που με τη σειρά του βασίστηκε στο θεατρικό έργο του Αλέξανδρου Πούσκιν «Μότσαρτ και Σαλιέρι». Η ζωή και το έργο του κορυφαίου συνθέτη Αμαντέους Μότσαρτ, υπό την σκηνοθετική ματιά του Φόρμαν, χάρισαν στην ταινία περισσότερα από 50 κινηματογραφικά βραβεία – μεταξύ των οποίων και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας –  ενώ το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, κατέταξε την ταινία στην 53η θέση στoν κατάλογο με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Milk

Το Milk είναι μία δραματική, βιογραφική ταινία βασισμένη, στη ζωή του Αμερικανού πολιτικού Χάρβεϊ Μιλκ, ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και πρώτο δηλωμένο ομοφυλόφιλο άνδρα που εκλέχθηκε σε δημόσιο αξίωμα στην Καλιφόρνια ως μέλος του Συμβουλίου Εποπτών του Σαν Φρανσίσκο. Το Milk κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 26 Νοεμβρίου 2008, μία μέρα πριν την 30ή επέτειο της δολοφονίας του Μιλκ.  Απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από κοινό και κριτικούς, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η ερμηνεία του Σον Πεν, είναι μία από τις καλύτερες της κινηματογραφικής του καριέρας.

The King’s Speech

Η ταινία σχηματίζει το πορτρέτο του Βασιλιά Γεωργίου VI (Κόλιν Φερθ), ο οποίος είχε πρόβλημα στην ομιλία, αφού τραύλιζε,  κάτι που αποτελούσε εμπόδιο για αυτόν καθώς έπρεπε να εκφωνεί λόγους μπροστά σε μεγάλο κοινό. Στην ταινία παρακολουθούμε τη ζωή του, λίγο πριν το θάνατο του πατέρα του ώσπου να γίνει βασιλιάς. Με την ώθηση της γυναίκας του, (Έλενα Μπόναμ Κάρτερ), ο Γεώργιος θα επισκεφτεί έναν γιατρό, που ειδικεύεται σε τέτοια προβλήματα, τον Λάιονελ Λογκ (Τζέφρεϊ Ρας), ο οποίος παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του Βασιλιά, θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει τους φόβους του, δίνοντας λύση στο πρόβλημα ομιλίας του. Έτσι, όταν ο αδερφός του, Εδουάρδος ο 8ος (Γκάι Πίρς), ο οποίος έχει διαδεχθεί τον πατέρα του στην εξουσία μετά το θάνατό του, υποβάλει την παραίτηση του, ο Γεώργιος θα αναλάβει τα καθήκοντα του βασιλιά και μαζί με τον Λογκ θα ετοιμάσουν το λόγο που θα απαγγείλει όταν θα γίνει βασιλιάς, όπως και την ομιλία του στο ραδιόφωνο, με την οποία θα ανακοινώνει τη συμμετοχή της Αγγλίας στον πόλεμο.

Dallas Buyers Club

Το σενάριο της ταινίας Dallas Buyers Club,  είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία του Ρον Γούντρουφ, ενός Αμερικανού ηλεκτρολόγου με ομοφοβικές απόψεις, ο οποίος, αφού διαγνώστηκε με AIDS, ξεκίνησε λαθρεμπόριο μη εγκεκριμένων φαρμάκων στο Τέξας. Το club που ίδρυσε ο Γούντρουφ το 1988 με την βοήθεια του γιατρού του και ενός άλλου ασθενή, μέχρι το 1992 προμήθευε 112 είδη φάρμακων, για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του AIDS, κανένα από τα οποία δεν είχε εγκριθεί από το από το FDA. Η ταινία, χάρισε στους πρωταγωνιστές της -Μάθιου Μακόναχι και Τζάρεντ Λέτο – από ένα βραβείο όσκαρ για της ερμηνείες τους, ρίχνοντας φως σε μία πραγματική ιστορία που πρωταγωνιστεί η ανθρώπινη δύναμη.

Catch Me If You Can

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο στην ταινία Catch Me If You Can υποδύεται τον απατεώνα με τα χίλια πρόσωπα, Φρανκ Άμπανεϊλ,  ο οποίος ταξίδεψε σε 26 χώρες υποδυόμενος τον πιλότο, και αλλάζοντας συνεχώς ταυτότητες, υπεξαίρεσε χιλιάδες δολάρια, χάρη στη γοητεία του και το υποκριτικό του ταλέντο. Η ταινία που σκηνοθετήθηκε από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ και γυρίστηκε μέσα σε 52 ημέρες, διηγείται την απίστευτη ιστορία του Άμπανεϊλ ο οποίος μέχρι τη σύλληψή του το 1969, είχε πραγματοποιήσει 250 πτήσεις ως πιλότος, πλαστογραφήσει έγγραφα σε 12 χώρες και κόψει επιταγές ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Schindler’s List

Ακόμα μία ταινία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα με την υπογραφή του Στίβεν Σπίλμπεργκ, είναι «Η Λίστα του Σίντλερ», με θέμα την ιστορία του Όσκαρ Σίντλερ, ενός Γερμανού επιχειρηματία που έσωσε τις ζωές χιλίων Πολωνών Εβραίων στο Ολοκαύτωμα προσλαμβάνοντάς τους στα εργοστάσια του.  Ο Πόλντεκ Πφέφερμπεργκ ήταν ένας από τους Εβραίους που σώθηκε από τον Σίντλερ και έκανε σκοπό της ζωής του να πει την ιστορία του σωτήρα του. Ο Πφέφερμπεργκ προσπάθησε να γυρίσει μια βιογραφία του Σίντλερ  το 1963 αλλά δεν τα κατάφερε. Το 1982 ο Τόμας Κενάλι, αφού συναντήθηκε με τον Πφέφερμπεργκ, έγραψε το βιβλίο Schindler’s Ark,  το οποίο όταν ο  Σπίλμπεργκ το διάβασε, εξέφρασε αρκετό ενδιαφέρον ώστε η Universal να αγοράσει τα δικαιώματα του βιβλίου. Αν και ο ίδιος ο Σπίλμπεργ στην αρχή δίστασε να σκηνοθετήσει την ταινία, τελικά απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από κριτικούς και έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, κερδίζοντας ταυτόχρονα σειρά βραβείων.

The Aviator

Ο Μάρτιν Σκορσέζε, αποφασίζει το 2004 να σκηνοθετήσει μία ταινία βασισμένη στην ζωή του εκκεντικού κροίσου του Χόλιγουντ, Χάουαρντ Χιούζ . Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο μπορεί να χάνει για άλλη μια φορά το βραβείο Όσκαρ, υποδυόμενος τον Χιούζ, κέρδισε όμως με την ερμηνεία του την Χρυσή Σφαίρα και μία θέση στην κινηματογραφική μας μνήμη.

The Danish Girl

Η ταινία «The Danish Girl», που έκανε πρεμιέρα στο 72ο Φεστιβάλ Βενετίας, αποσπώντας το Βραβείο Queer Χρυσός Λέοντας  αφηγείται την αληθινή, τραγική ιστορία της ζωγράφου Λίλι Έλμπε, της πρώτης τρανσέξουαλ, με καταγεγραμμένη περίπτωση χειρουργικού επαναπροσδιορισμού φύλου το 1930. Την ταινία σκηνοθετεί ο Τομ Χούπερ, ο οσκαρικός σκηνοθέτης της ταινίας «The King’s Speech»  ο οποίος προσεγγίζει με ιδιαίτερη ευασθησία την ιστορία της γυναίκας που προκάλεσε τα όρια της ιατρικής και τελικά, πλήρωσε το υψηλότερο κόστος.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024