Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία : «Στοιχειώνει» τον Τζόνσον η γκάφα του 2017 με το Ιράν

Βρετανία : «Στοιχειώνει» τον Τζόνσον η γκάφα του 2017 με το Ιράν

Επανήλθε στο προσκήνιο η γκάφα του τότε υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας και νυν υποψηφίου για τη διαδοχή της Μέι, Μπόρις Τζόνσον, που είχε δηλώσει ότι η συλληφθείσα στο Ιράν Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ, εκπαίδευε δημοσιογράφους.

Ο σύζυγος Βρετανοϊρανής που έχει φυλακιστεί στο Ιράν επέμεινε χθες Τετάρτη ότι η γκάφα που είχε διαπράξει προ ετών ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, σήμερα φαβορί για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και το αξίωμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας, έκανε χειρότερη την κατάσταση της συντρόφου του.

Εχει κατασκηνώσει έξω από την πρεσβεία

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού ντιμπέιτ την Τρίτη, στο οποίο πήραν μέρος οι υποψήφιοι για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι στην ηγεσία των Τόρις, ο Τζόνσον ισχυρίστηκε ότι τα σχόλια που είχε κάνει ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, το 2017, δεν είχαν ουδεμία επίπτωση για τη Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ, η οποία οδηγήθηκε σε ιρανική φυλακή κατηγορούμενη για κατασκοπεία το 2016.

Η τοποθέτησή του προκάλεσε σοκ και οργή στον Ρίτσαρντ Ράτκλιφ, τον σύζυγό της, όπως τόνισε ο ίδιος σε βίντεο που γύρισε μπροστά στην πρεσβεία του Ιράν στο Λονδίνο.

Ο Ράτκλιφ έχει κατασκηνώσει έξω από την πρεσβεία από το Σάββατο, όπου άρχισε απεργία πείνας, όπως και η σύζυγός του στην ιρανική φυλακή όπου κρατείται.

«Αποκύημα φαντασίας»

Ο ισχυρισμός «ότι οι δηλώσεις του [Τζόνσον] δεν έκαναν την κατάσταση χειρότερη, ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο μιας εκστρατείας προπαγάνδας [του Ιράν] (…) αποτελεί αποκύημα φαντασίας», έκρινε.

Σύμφωνα με τον Ράτκλιφ, ο Τζόνσον πρέπει να «αρχίσει να αναλαμβάνει ευθύνες για τα λάθη [του]».

Ο Τζόνσον ρωτήθηκε προχθές Τρίτη σχετικά με την τοποθέτηση που είχε κάνει στο βρετανικό κοινοβούλιο περί τα τέλη του 2017, όταν ήταν ακόμη επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις, ότι η Ζαγαρί-Ράτκλιφ εκπαίδευε δημοσιογράφους στο Ιράν.

Η τοποθέτηση εκείνη «δεν άλλαξε τίποτε», έκρινε ο πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας. «Οταν υψώνεις το δάχτυλο και δείχνεις το ΗΒ, το μόνο που κάνεις είναι ότι αθωώνεις αυτούς που ευθύνονται στ’ αλήθεια, που είναι οι Φρουροί της Επανάστασης», πρόσθεσε ο Τζόνσον, αναφερόμενος, χωρίς να διευκρινίσει το γιατί, στο επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Διόρθωσε… την γκάφα

Η Ζαγαρί-Ράτκλιφ συνελήφθη διότι φέρονταν να συνωμοτούσε για την ανατροπή του καθεστώτος, εκπαιδεύοντας ιρανούς δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Το 2017, λίγο καιρό μετά την γκάφα του, ο Μπόρις Τζόνσον είχε διαβεβαιώσει τηλεφωνικά τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών ότι η Ζαγαρί-Ράτκλιφ έκανε απλώς «διακοπές στο Ιράν όταν συνελήφθη».

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024