Απονεμήθηκαν τα επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη για το 2019 σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Τα βραβεία

Το βραβείο στον τομέα των εφαρμοσμένων επιστημών της τεχνολογίας κατέκτησε ο καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

Στον τομέα των κοινωνικών επιστημών τα βραβεία απονεμήθηκαν στον αναπληρωτή καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα, Λουκά Καραμπαρμπούνη καθώς επίσης και στον αναπληρωτή καθηγητή στο πανεπιστήμιο Μπράουν, Στέλιο Μιχαλόπουλο.

Στον τομέα των βασικών επιστημών, το βραβείο κατέκτησε ο επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Πίτσμπεργκ, Γιάννης Μπουρμπάκης.

Το βραβείο στον τομέα των βιοεπιστημών κατέκτησε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Icahn School of Medicine Mount Sinai, Παναγιώτης Ρούσσος.

«Αριστεία και αξιοκρατία»

«Με τη δράση αυτή, το ίδρυμά μας προσπαθεί να στηρίξει την αριστεία και την αξιοκρατία. Στόχος του ιδρύματος είναι να προβάλλουμε διεθνώς καταξιωμένους έλληνες επιστήμονες κάτω των 40 ετών που μπορούν να λειτουργήσουν ως υγιή πρότυπα για τις νεότερες γενιές», τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Δημήτρης Βλαστός.

Επιπλέον, ο κ. Βλαστός υπογράμμισε: «Θεωρούμε ότι η αναγνώριση των αρίστων είναι μία κίνηση που επιβάλλεται για να μεταφέρει το αισιόδοξο μήνυμα ότι η Ελλάδα διαθέτει τους ανθρώπους για να οικοδομήσουν το μέλλον της.

»Η αριστεία στη σύγχρονη Ελλάδα είναι μία έννοια παρεξηγημένη, προσβάλλει τους μέτριους και πανικοβάλλει το πολιτικό σύστημα. Δεν θα έπρεπε όμως να είναι έτσι. Επιβάλλεται λοιπόν η χώρα μας να προσπαθήσει να κερδίσει το σύστημα της αριστείας, στα σχολεία της, στα πανεπιστήμιά της , στα ερευνητικά της κέντρα. Πρέπει η πολιτεία μας να καταλάβει ότι το κοινωνικό σύνολο κερδίζει από την αριστεία».

«Αισθανόμαστε υπερήφανοι»

«Η Ελλάδα είναι σε θέση να παράγει με τα παιδιά της επιστημονικό έργο με διεθνή αναγνώριση και ακτινοβολία αρκεί να τους εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα ανοιχτές αμοιβές, ανοιχτές υποδομές, ασφάλεια.

»Βασικό κριτήριο για την απονομή τους είναι η εξαιρετική συμβολή των υποψηφίων στον τομέα τους με πρωτοποριακό και ολοκληρωμένο έργο. Ολοι μας αισθανόμαστε πραγματικά υπερήφανοι για το έργο τους και την προσφορά τους στην επιστήμη και στον τόπο τους», κατέληξε ο κ. Βλαστός.

«Είναι μεγάλη μου τιμή η επιλογή μου για το επιστημονικό βραβείο Μποδοσάκη. Η χώρα μας έχει ανάγκη από στήριξη της αριστείας και από πρότυπα στον τομέα των γραμμάτων, και έχει να επιδείξει εξαιρετικούς επιστήμονες εντός και εκτός των συνόρων της», επισήμανε ο κ. Δασκαλάκης.

«Το βραβείο αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίτευγμα για έναν νέο έλληνα επιστήμονα. Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων να τιμηθώ με το Βραβείο Μποδοσάκη», ανέφερε ο κ. Καραμπαρμπούνης.

«Πηγή έμπνευσης και υπερηφάνειας»

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχαλόπουλος σημείωσε: «Τα επιστημονικά βραβεία του ιδρύματος Μποδοσάκη αποτελούν για εμάς τους νέους έλληνες επιστήμονες πηγή έμπνευσης και υπερηφάνειας».

«Το βραβείο του ιδρύματος Μποδοσάκη αποτελεί μεγάλη διάκριση για έναν νέο επιστήμονα. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος», ανέφερε ο κ. Μπουρμπάκης.

Ο κ. Ρούσσος, αφού ευχαρίστησε το Ιδρυμα Μποδοσάκη για «την τιμή που του έκανε», τόνισε: «Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και όλους τους μέντορές μου γιατί χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα είχα φτάσει ως εδώ».

Ολοι οι βραβευθέντες, κατά τη διάρκεια της τελετής, παρουσίασαν συνοπτικά το έργο τους.

Η θεσμοθέτηση των «Επιστημονικών Βραβείων Ιδρύματος Μποδοσάκη» στο πλαίσιο των κοινωφελών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος στο χώρο της παιδείας, έχει σκοπό να αναγνωρίσει και να ενισχύσει το δημιουργικό έργο των νέων ελλήνων επιστημόνων ηλικίας έως 40 ετών.

Η απονομή των βραβείων έχει, επίσης, σκοπό να επιβραβεύσει τη συνεχή και συνεπή προσπάθεια των βραβευόμενων στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προαγωγή της επιστήμης.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr