Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας μεταμορφώθηκε σε «Μεγάλο Πατερούλη» κι έκανε σόου με τα Ελληνοτουρκικά

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας μεταμορφώθηκε σε «Μεγάλο Πατερούλη» κι έκανε σόου με τα Ελληνοτουρκικά

Προσχηματική και άκρως επικοινωνιακή η χθεσινή σύγκληση του ΚΥΣΕΑ χωρίς καν να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και καθησυχάζοντας στη συνέχεια τον ελληνικό λαό λέγοντας ότι είναι ασφαλής τα στιβαρά του χέρια

Την ημέρα της γιορτής του πατέρα αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας να το παίξει… μεγάλος πατερούλης του ελληνικού λαού που τον προστατεύει από τους κακούς Τούρκους.

Μια φήμη που σερνόταν από τις αρχές του χρόνου, ότι δηλαδή κάποιοι στην κυβέρνηση έχουν εισηγηθεί στο Μαξίμου να «σηκώσει» τα ελληνοτουρκικά προκειμένου να αποτρέψει πολιτικές εξελίξεις, έγινε χθες πραγματικότητα.

Χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής κρίσης, με μόνο κάποιους συνηθισμένους λεονταρισμούς από την πλευρά της Αγκυρας, ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του έστησαν ολόκληρο επικοινωνιακό σόου.

Τρεις εβδομάδες πριν από την τελική ετυμηγορία του ελληνικού λαού, ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι μπορεί τώρα στα πολιτικά στερνά του να δείξει ότι είναι πραγματικός ηγέτης. Κι όχι ένας αποτυχημένος πρωθυπουργός που μέχρι πρότινος χαρακτήριζε  «τζούφιο το σκάψιμο, που επιχειρεί η Άγκυρα».

Λες κι έχουν περάσει αιώνες από τη στιγμή που ο Τσίπρας χωρίς λόγο κάλεσε τον Ερντογάν στην Αθήνα και μέσα στο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο τόλμησε να ανοίξει θέμα αλλαγής της συνθήκης της Λωζάννης.

Λες και ξεχάστηκε από τον ελληνικό λαό κάθε αποτυχημένη προσπάθεια προσέγγισης της Αγκυρας κυρίως γιατί η ελληνική διπλωματία αποδεικνυόταν ανέτοιμη για συνομιλίες με την Τουρκία.

Ολοι ήξεραν

O πρωθυπουργός βρίσκεται στα Δωδεκάνησα για περιοδεία και όλοι γνωρίζουν για τη φήμη ότι θα διακόψει τις επισκέψεις του και θα επιστρέψει στην Αθήνα. Και ξαφνικά, Κυριακή πρωί η φήμη γίνεται πραγματικότητα, ο Τσίπρας δεν πάει στην Κω και τη Νίσυρο και παίρνει το αεροπλάνο για την Αθήνα.

Στην κυβέρνηση «δραματοποιούν» το γεγονός με δεδομένο ότι και ο Ερντογάν συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις του, κάτι που άλλωστε δεν έχει σταματήσει εδώ και καιρό.

Ο πρωθυπουργός συγκαλεί έκτακτο ΚΥΣΕΑ, κυβερνητικές πηγές λένε «ήρθε η ώρα να ενεργοποιηθεί ο Τσίπρας», λες και μέχρι σήμερα ήταν στον «πάγο» κι έπρεπε να τον ξεπαγώσουν.

Καλεί τη στρατιωτική ηγεσία και τον Γιώργο Κατρούγκαλο, Φώτη Κουβέλη, την Ολγα Γεροβασίλη και τον Ευάγγελο Αποστολάκη στο Μαξίμου για να αποφασίσουν τι; Απολύτως τίποτε. Μια θεατρική παράσταση, σε δραματοποιημένη μορφή, για να βγει ο πρωθυπουργός σαν «μεγάλος ηγέτης» έξω από το Μαξίμου να κάνει δηλώσεις.

Και να πει ότι δεν θα ανεχτεί την τουρκική προκλητικότητα, ΑΝ έκαναν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, και θα υπάρξουν κυρώσεις. Και να μας διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής στα στιβαρά του χέρια.

Ποιος; Ο Αλέξης Τσίπρας που ένα χρόνο πριν, ακριβώς τέτοιες ημέρες έστηνε το σόου των Πρεσπών, χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Που έκλεισε άρον – άρον ένα μείζον εθνικό θέμα χωρίς να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τον ελληνικό λαό.

Ασφαλής η Ελλάδα στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ όταν έντεκα μήνες πριν έστησε ο ίδιος πρωθυπουργός αυτή την άθλια παράσταση την ώρα που υπήρχαν δεκάδες νεκροί στο Μάτι.

Κι όμως, τα… στιβαρά χέρια του απερχόμενου πρωθυπουργού προσπάθησαν να αναδείξουν οι επικοινωνιολόγοι του. Χρησιμοποιώντας ένα μείζον εθνικό θέμα, προσπαθούν να αναστήσουν τα νεκρά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Χωρίς να ενημερώσει κανέναν πολιτικό αρχηγό, ούτε για τα μάτια του κόσμου, χωρίς να πάρει ένα τηλέφωνο έστω τον Μητσοτάκη που με βάση τις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον, κερδίζει τις εκλογές.

Μέσα σε δύο ώρες στο ΚΥΣΕΑ αποφασίζουν ένα τίποτε, μιας και τα περιθώρια για την Ελλάδα είναι ελάχιστα. Σύνοδος Κορυφής υπάρχει το επόμενο διάστημα, Συμβούλιο Ασφαλείας υπάρχει, δεν υπήρχε κανένας λόγος αυτής της δραματοποίησης.

Πόσο μάλλον και η ανακοίνωση ότι είμαστε απόλυτα ασφαλείς και ότι η Ελλάδα είναι περισσότερο ισχυρή από ποτέ σε διεθνές επίπεδο.

Αναπάντητα ερωτήματα

Πολλά είναι τα ερωτήματα που δεν απαντώνται παρά μόνο με το σκεπτικό ότι όλα όσα έγιναν στον τριήμερο ήταν σχεδιασμένα για την αυτοδιαφήμιση της κυβέρνησης και την αυτοπροβολή του Τσίπρα.

Αν είναι τόσο κρίσιμα τα πράγματα με την Τουρκία, γιατί δεν συγκάλεσε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Αν πηγαίναμε σε πολεμική σύρραξη κι έπρεπε να είμαστε σε εγρήγορση γιατί δεν υπάρχει ανάλογη ετοιμότητα του Στρατού, παρά μόνο η συνηθισμένη κινητικότητα λόγω της προεκλογικής περιόδου;

Προς τι η ανακοίνωση ότι ο υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές για να κάνει απερίσπαστος τη δουλειά του; Μα κανείς δεν είχε πει ότι ο Αποστολάκης θα διεκδικούσε την ψήφο του κόσμου. Στο Επικρατείας θα έμπαινε, άρα δεν θα χρειαζόταν προεκλογική εκστρατεία, επομένως, μήπως η «απόσυρσή» του είναι μέρος ακριβώς αυτής της δραματοποίησης της κατάστασης;

Κι αν πράγματι ήταν επικίνδυνα τα πράγματα στην Κύπρο και συγκαλείς ΚΥΣΕΑ, τότε γιατί αμέσως μετά τη συνεδρίαση κάνεις τόσο καθησυχαστικές δηλώσεις; Αναιρείς επί της ουσίας το έκτακτο της σύγκλισης του ανωτάτου οργάνου ασφάλειας και άμυνας;

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τουρκικά ΜΜΕ ουδόλως ασχολήθηκαν με το ελληνικό ΚΥΣΕΑ. Οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και η τουρκική λίρα ήταν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τους, κι όχι ο Τσίπρας και το επικοινωνιακό θέατρο.

H Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να προσβλέπουν σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας από ΕΕ και ΗΠΑ, αν και αυτό είναι δύσκολο λόγω των τεράστιων ξένων επενδύσεων, άνω των 80 δις ευρώ στη γειτονική χώρα. Μπορούν να ελπίζουν σε διεθνείς πιέσεις προκειμένου να σταματήσει η Αγκυρα τις προκλήσεις.

Αλλά, να χρησιμοποιείται αυτό το θέμα για εσωτερική κατανάλωση και να μπαίνει στην κάλπη είναι αν μη τι άλλο άθλιο. Μια σοβαρή πολιτική ηγεσία δεν στήνει επικοινωνιακά σόου προκειμένου να αναδείξει την… χαμένη σοβαρότητά της.

Ούτε μπορεί να αλλάξει, όπως πιστεύουν κάποιοι, η απόφαση του ελληνικού λαού για το ποιος θέλει να τον κυβερνήσει. Το αντίθετο μάλιστα: Αυτοί που θέλουν να αυτοδιαφημιστούν και να κερδίσουν πόντους χρησιμοποιώντας κρίσιμα εθνικά θέματα τα οποία τρομάζουν τους πολίτες, τελικά θα χάσουν. Γιατί η έλλειψη υπευθυνότητας γίνεται εύκολα αντιληπτή.

Εκτός κι αν ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να γίνει… Κυριάκος Βελόπουλος και ποντάρει όλα του τα λεφτά, όσα του απέμειναν δηλαδή, στο κόκκινο της έντασης με την Τουρκία.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024