Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου μιλάει στο in.gr για το νέο του δίσκο «Μπλέξαμε»

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου μιλάει στο in.gr για το νέο του δίσκο «Μπλέξαμε»

ο Βασίλης μίλησε στο in.gr για τα νέα του σχέδια και αποκάλυψε με πιο τρόπο θα συνεχίσει την μεγάλη επιτυχία του «Εννιά και πέντε»

Πενήντα χρόνια στη σκηνή, σαρανταπέντε στη δισκογραφία, δεκάδες επιτυχίες, χρυσοί και πλατινένιοι δίσκοι και ένα κοινό που συνεχώς ανανεώνεται.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθένα. Ξεκινάει καλοκαιρινή περιοδεία με πάνω από 30 σταθμούς, έχει αμείωτο κέφι και παρουσιάζει νέα δισκογραφική δουλειά, μετρώντας πια πάνω από 1.000 δισκογραφημένα τραγούδια.

Λίγες μέρες πριν συμβούν όλα αυτά, ο Βασίλης μίλησε στο in.gr για τα νέα του σχέδια και αποκάλυψε με πιο τρόπο θα συνεχίσει την μεγάλη επιτυχία του «Εννιά και πέντε».

Βασίλη συναντιόμαστε λίγες μέρες πριν ξεκινήσεις την καλοκαιρινή σου περιοδεία…

Πάλι φέτος ο Βασίλης παίρνει τα όρη, τα άγρια βουνά, σε λαγκάδια, κοιλάδες πεδιάδες, γήπεδα, θέατρα, νταμάρια και πέτρες. Για μια φορά ακόμα. Έχω φτάσει στα 50 χρόνια που είμαι στη σκηνή και 45 στη δισκογραφία. Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, είναι τρόπος ζωής πια.

Στη σκηνή είμαι μαζί με τους φίλους μου, γιατί έχω την τύχη οι μουσικοί μου, να είναι μαζί μου πολλά χρόνια. Με τον παλιότερο, τον Βαγγέλη Πατεράκη, είμαστε μαζί από την αρχή. O Ανδρέας Αποστόλου και ο Στέφανος Δημητρίου επίσης είναι πάρα πολλά χρόνια μαζί μου και οι νεότεροι στην παρέα, Μαίρη Μπρόζη και  Γιάννης Αυγέρης, είναι μαζί μου 14 και 10 χρόνια αντίστοιχα.

Ξεκινάμε την περιοδεία με μια συναυλία στη Γερμανία το Σάββατο 15 Ιουνίου και μετά θα γυρίσουμε όλη την Ελλάδα. Πρώτα στην Πάτρα στις 19, μετά στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη στο Βύρωνα στις 21 Ιουνίου, που είναι τα γενέθλιά μου, αλλά και η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής και η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου. Στη συνέχεια θα πάμε και στην Αλεξανδρούπολη, τη Δράμα, τα Γιάννενα και αλλού. Συνολικά θα είναι περίπου 30 συναυλίες.

Να μιλήσουμε και για τον νέο δίσκο που κυκλοφορεί σε λίγες μέρες;

Ακόμα ένας δίσκος! Τώρα πρέπει να έχω φτάσει τα 1.000 τραγούδια ηχογραφημένα με τη φωνή μου. Ο δίσκος λέγεται «Μπλέξαμε». (γέλια) Το υπονοούσα και με τις άλλες δουλειές μου βέβαια, αλλά τώρα είναι ξεκάθαρο…

Ποιοι έχουν γράψει σε αυτό τον δίσκο;

Αυτή τη φορά μουσικά εγώ έχω μελοποιήσει τα 9 από τα 12 κομμάτια που περιέχει ο δίσκος, με τους πιο πολλούς στίχους να ανήκουν στην Λίνα Δημοπούλου. Σε δύο τραγούδια έχει γράψει στίχους η Σάννυ Μπαλτζή, το ένα έχει μελοποιήσει ο Ανδρέας μου, ο Ανδρέας Αποστόλου και το άλλο ο Χριστόφορός μου, ο Χριστόφορος Κροκίδης.

Δύο στίχους έχει γράψει και ο Οδυσσέας Ιωάννου, ο παντοτινός συνεργάτης και φίλος μου πλέον και στο θέατρο. Έχω τραγουδήσει τα περισσότερα τραγούδια από όσα έχει κυκλοφορήσει ο Οδυσσέας Ιωάννου. Υπάρχει ακόμα ένα ποίημα της Γαλάτειας Καζαντζάκη, γυναίκα του Νίκου Καζαντζάκη, το «Αμαρτωλό» που γράφτηκε το 1940 και το οποίο θεώρησα καλό να το τραγουδήσει η Βιολέτα Ίκαρη. Μάλιστα το είπε τόσο καλά που δεν το περίμενα να το ακούσω έτσι. Επίσης έχω και ένα ντουέτο με την Ρίτα Αντωνοπούλου.

Έχεις αγωνία για το νέο δίσκο;

Δεν έχω γευτεί ακόμα το δίσκο. Θα τον παίξουμε για πρώτη φορά στα γενέθλιά μου στον Βύρωνα. Είμαι γεμάτος αγωνία να δω την απήχηση που θα έχει στον κόσμο γιατί, κακά τα ψέματα, δεν γράφουμε κατά παραγγελία ή δεν μας διέπει κανένα πρέπει, γράφουμε τις δικές μας αγωνίες, τις δικές μας εμπειρίες, με το δικό μας γούστο. Αλλά είναι ανθρώπινο να θέλουμε να τα αγκαλιάσει ο κόσμος τα τραγούδια. Κάθε δουλειά είναι διαβατήριο για την επόμενη.

Εντάξει, εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένος με το δίσκο, αλλά ανθρώπινα θέλω να αρέσει. Αν δεν αρέσει δεν θα μετανιώσω, γιατί τον έβγαλα για εμένα. Είναι οι καινούργιες μου αγωνίες.

Βασίλη είσαι από τους ρομαντικούς της μουσικής που επιμένουν να κυκλοφορούν συνεχώς νέους δίσκους και μάλιστα και σε βινύλιο, γιατί υπάρχουν ακόμα  πολλοί λάτρεις του βινυλίου…

Ναι, είμαι ρομαντικός. Δεν είναι δυνατόν να ακούμε μεμονωμένα τραγούδια. Πρέπει να υπάρχουν συλλογές, να υπάρχουν ολοκληρωμένες δουλειές.

Με την εταιρεία μου, την Rain Music, κάνουμε επανεκδόσεις σε βινύλιο προηγούμενων δουλειών μου. Τώρα βγήκε «Το παιχνίδι παίζεται ακόμα» και θα βγουν κι άλλες δουλειές. Ακόμα, κυκλοφόρησε ο δίσκος «Χαραγμένες στιγμές» όπου εκεί καταγράφεται ο καημός μου. Πώς ήθελα να είναι ένα τραγούδι. Μπορεί να είναι δημοτικό, λαϊκό, ξένο, οτιδήποτε. Απωθημένα είναι αυτά πρέπει να βγαίνουν! Θα ακολουθήσουν και άλλες «Χαραγμένες στιγμές».

Ο ήχος του βινυλίου είναι πολύ καλύτερος από το cd, είναι πιο πλούσιος, έχει πιο πολύ δροσιά, έχει πιο πολλές συχνότητες, άρα ακούγεται πιο ευχάριστα.

Τώρα βγάζουμε και dvd με όλα αυτά τα χρόνια των συναυλιών, που έχει και δικές μου στιγμές backstage, ό,τι έχει να κάνει με τη μουσική μου πορεία. Αλλά η προσωπική μου ζωή είναι συνυφασμένη με τη μουσική μου ζωή. Δεν περνάει από το μυαλό μου να σταματήσω ή να αράξω σε κανένα χωριό. Όσο μπορώ θα επιμένω.

Με την εταιρεία σου, Βασίλη, εκτός από τις δικές σου δουλειές, κάνεις παραγωγή και σε δίσκους άλλων.

Ετοιμάσαμε τώρα ένα δίσκο με τίτλο «Μεσημέρι… στον παράδεισο» που θα κυκλοφορήσει σε βινύλιο και cd, με στίχους του Σταμάτη Μεσημέρη. Όλα τα κομμάτια τα έχει μελοποιήσει ο Γιάννης Γιοκαρίνης και έχουμε τραγουδήσει όλοι οι εν δράσει έλληνες τραγουδιστές του χώρου. Την επιμέλεια του υλικού, τις ενορχηστρώσεις και τις ηχοληψίες έκανε ο Ανδρέας Αποστόλου. Ο δίσκος αυτός μαζί με τις δικές μου δουλειές και το dvd θα είναι διαθέσιμα και στη συναυλία στο Βύρωνα.

Η εταιρεία προσπαθεί να στηρίζει και τους νέους. Έχουμε βγάλει αρκετές δουλειές νέων καλλιτεχνών και θα συνεχίζουμε και με άλλες. Ξέρεις, εκεί δεν βγαίνει ούτε το κόστος γιατί ο κόσμος δεν αγοράζει cd, αλλά τι να κάνουμε…

Πώς καταφέρνεις να συνδυάζεις το καινούργιο υλικό με το παλιό, όταν πρέπει να φτιάξεις ένα πρόγραμμα; Με τον όγκο του υλικού, πιστεύεις ότι αδικούνται νέα τραγούδια επειδή ο κόσμος ζητάει κυρίως τα παλιά;

 Αυτό είναι και το πρόβλημά μου στις συναυλίες και στις εμφανίσεις γενικότερα. Αν έλεγα όσα τραγούδια αγαπάει ο κόσμος θα τραγουδούσα από το πρωί μέχρι το άλλο πρωί και πάλι δεν θα έφτανε κιόλας.

Υπάρχουν τραγούδια που νιώθεις ότι έχουν αδικηθεί;

Συμβαίνει αυτό, αλλά τα τραγούδια της β πλευράς, που λέγαμε παλιά, κατά καιρούς τα έχω τραγουδήσει σε μικρούς χώρους, γιατί αυτά συνήθως ως πιο χαμηλόφωνα δεν προσφέρονται για τις μεγάλες συναυλίες, τις πολυπληθείς. Θέλουν μικρούς χώρους για να μπορεί να δοθεί σημασία στο στίχο, στο ποίημα, στην μπαλάντα γενικότερα.

Το «Εννιά και πέντε» είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό. Σκέφτεστε με τον Ιωάννου να κάνετε κάτι αντίστοιχο στο μέλλον;

Ναι, θα ανέβει μια παράσταση τον Ιανουάριο στο Θέατρο Διάνα. Αυτή τη φορά θα είναι και τέσσερις ηθοποιοί. Τα κείμενα τα γράφει πάλι ο Οδυσσέας Ιωάννου που θα είναι και ο αφηγητής.

Σημαδιακό το «Μπλέξαμε» αυτή την περίοδο που είναι όλα ρευστά;

Πάντα ρευστά ήταν!

Θα βγάλουμε ποτέ άκρη;

Δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον.

Δεν είσαι αισιόδοξος σε κοινωνικό επίπεδο;

Σε κοινωνικό είμαι αισιόδοξος, σε πολιτικό δεν είμαι. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, να ζούμε μεταξύ μας με αλληλεγγύη, να μην απομονώνεται ο καθένας, να μην γυρίζει την πλάτη στον άλλο. Να μην λέει ‘δόξα τω θεώ είμαι καλά’ γιατί ο διπλανός σου μπορεί να μην είναι και αύριο μπορεί να μην είσαι και εσύ καλά. Η αλληλεγγύη είναι το υπέρτατο αγαθό που έχει ο άνθρωπος.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024