Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο πρωθυπουργός «καθαρίζει» τη... γερουσία και φτιάχνει τους νέους «Τσιπροφύλακες»

Ο πρωθυπουργός «καθαρίζει» τη… γερουσία και φτιάχνει τους νέους «Τσιπροφύλακες»

Ο Αλέξης Τσίπρας αποστρατεύει την παλιά φουρνιά στελεχών και βγάζει μπροστά τους 40άρηδες - Ομως, οι εκλογές της 7ης Ιουλίου ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αναγκαστική αποστρατεία πολλούς κορυφαίους υπουργούς και βουλευτές

Η διπλή ήττα σε ευρωεκλογές και δημοτικές – περιφερειακές εκλογές αποτέλεσε την καταλύτη των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που θα έπρεπε να έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, δηλαδή να δείξει ότι υπάρχει «πάγκος» στο κόμμα, ότι ακολουθούν νέοι και άφθαρτοι πολιτικοί, το έκανε μετά από το προσωπικό και κομματικό «Βατερλώ».

Την ανανέωση την χρειάζονται όλα τα κόμματα, ειδικά όσα ασκούν εξουσία. Επομένως και ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να ανανεωθεί, ειδικά τώρα που πάει σε μια κρίσιμη εκλογική μάχη.

Κι αν είναι δεδομένη η ήττα, τουλάχιστον όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αυτό που απασχολεί και τον Αλέξη Τσίπρα και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επόμενη ημέρα.

Η διαχείριση της ήττας, η δημιουργία ενός συμπαγούς κόμματος που θα ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση και θα διεκδικήσει ξανά την εξουσία.

Στην Κουμουνδούρου έχουν καταλάβει πλέον ότι δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας του 4%, αλλά ένα κόμμα που μπορεί να γίνει ξανά κυβέρνηση και γι’ αυτό πρέπει να προετοιμάζεται για όσα θα έρθουν τα επόμενα χρόνια.

Η ηγετική φυσιογνωμία του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητείται. Ακόμη κι αν το σκορ με τον Μητσοτάκη γράψει 3-0 εναντίον του, κανείς δεν μπορεί να ζητήσει ευθύνες από τον νυν πρωθυπουργό.

Ο Τσίπρας θα μείνει όσο αυτός θέλει και είναι δεδομένο ότι ένας 45χρονος πολιτικός με μια θητεία στο Μαξίμου θα θελήσει να επανέλθει, ει δυνατόν προτού η ηλικία του γράψει τον αριθμό 5 μπροστά.

Με αυτό το δεδομένο, και με τις πρόσφατες ήττες να είναι ο καταλύτης των αλλαγών που πρέπει να γίνουν, ο πρωθυπουργός ήδη ξεκίνησε την… εκκαθάριση της «αυλής» του και τη δημιουργία μιας νέας ισχυρής ομάδας πάνω στην οποία θα «χτίσει» τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης τετραετίας με την ελπίδα μιας «γαλάζιας παρένθεσης».

Οι αποχωρήσεις

Στους σχεδιασμούς του Τσίπρας δεν χωράνε οι… «δημογέροντες» η παλαιά γενιά του κόμματος που σιγά – σιγά και διακριτικά αποστρατεύονται. Μην ξεχνάμε επίσης ότι δύο από τους κορυφαίους υπουργούς της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι κ. Κοτζιάς και Καμμένος, όχι απλά βρίσκονται εκτός κυβέρνησης αλλά έχουν ανοίξει και πόλεμο με τον πρωθυπουργό.

Αφού έφυγαν τα εξωτερικά «βαρίδια» για τον Τσίπρα, τώρα αρχίζει να διώχνει και τα εσωτερικά, κάτι που θα γίνει πιο φανερό την ημέρα των εκλογών.

Ορισμένοι από τους κορυφαίους υπουργούς και βουλευτές δεν θα περάσουν την πύλη της νέας Βουλής και θα αποστρατευτούν αναγκαστικά. Η μάχη που θα δοθεί για τον σταυρό, ειδικά στην περιφέρεια της Αθήνας (Α και πρώην Β Αθήνας) θα είναι σκληρή κι αναμένεται «σφαγή» πολύ γνωστών ονομάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό είναι σίγουρο ότι θα βολέψει τον Αλέξη Τσίπρα για την επόμενη ημέρα όπου θέλει να έχει τους νέους «Τσιπροφύλακες», κατά κύριο λόγο στελέχη της γενιάς του.

Στο δρόμο προς την 7η Ιουλίου, πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει διάθεση να πετάξει από το καραβάνι τους παλαιούς και να προωθήσει τη νέα γενιά.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η εκτόξευση της Εφης Αχτσιόγλου στο κομματικό στερέωμα, ούτε η συνεχής παρουσίας της, από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στην επίσκεψη στο ΣΕΠΕ και φυσικά ως εκπρόσωπος του κόμματος όπου θα πάρει πάνω της την προεκλογική εκστρατεία.

Δίπλα της ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο με πολλές συμπάθειες, ο Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος με την υποψηφιότητά του για το δήμο της Αθήνας πέτυχε αυτό που ήθελε. Την αναγνωρισιμότητα δηλαδή και να τον ξέρουν ως Νάσο Ηλιόπουλο κι όχι ως το παιδί που απλά μοιάζει με τον καθηγητή από το Casa de Papel.

Το τρίτο πρόσωπο που ξεκάθαρα πριμοδοτείται από τον Τσίπρα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος μαζί με την Αχτσιόγλου είναι κοντά στην ομάδα των «53+» που έχει ως άτυπο αρχηγό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο Χαρίτσης θεωρείται από τα πρόσωπα που θα βρεθούν στην στενή ομάδα του Αλέξη Τσίπρα το επόμενο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό και βγήκε μπροστά τελευταία. Αλλωστε, η πολύμηνη παραμονή του σε κορυφαίο υπουργείο τον έχει κάνει αναγνωρίσιμο, κάτι που θα παίξει ρόλο στη μάχη που θα δώσει στη Μεσσηνία για να εκλεγεί. Αν δεν το πετύχει τότε θα πέσουν και οι μετοχές του, σε αντίθεση με την κ. Αχτσιόγλου που παίρνει «χρυσή βίζα» εισόδου στη Βουλή μέσω του Επικρατείας και του Νάσου Ηλιόπουλου που δεν θα κατέβει στις εκλογές, επομένως δεν θα «καεί».

Ένα άλλο πολυσυζητημένο πρόσωπο που βρίσκεται κι αυτό στην πρώτη γραμμή είναι αυτό του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Ο οποίος αν και για πολλούς θεωρείται καμένος, εντούτοις βρίσκεται κι αυτός μπροστά, στην πρώτη γραμμή της μάχης. Το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το πολιτικό του μέλλον αν στην Α’ Αθήνας που θα εκτεθεί δεν ψηφιστεί.

Σ’ αυτήν την κλειστή ομάδα των νέων «Τσιπροφυλάκων» πρέπει να προστεθούν και ορισμένοι άλλο, όπως ο Γ. Βασιλειάδης, η Ρ. Σβίγγου, ο Χρ. Στάικος, ο Γ. Μπουρνούς, η Κ. Νοτοπούλου, η Ε. Χατζηγεωργίου, ο Σ. Γιαννίδης, ο Κ. Στρατής, και οι «πασοκογενείς» Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Αγγ. Τόλκας και Θ. Μωραϊτης και ο πρωθυπουργικός εξάδελφος, Γ. Τσίπρας.

Ολοι τους θα διεκδικήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού κι αν είναι στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν ισχυρή παρουσία, αν όχι θα περιοριστούν σε κομματικά καθήκοντα μετά τις 7 Ιουλίου.

Οι παλιοί σωματοφύλακες

Υπάρχουν βεβαίως και οι παλαιοί σωματοφύλακες, αυτοί που στήριξαν την πορεία του Τσίπρα προς το Μέγαρο Μαξίμου. Κάποιοι είναι στην ομάδα κρούσης, κάποιοι είναι λίγο πιο πίσω, κάποιοι ετοιμάζονται για τιμητική αποστρατεία.

Ο Ν. Παππάς, π.χ. είναι από τα «δεξιά χέρια» του κ. Τσίπρα αν κι έχει δεχθεί κατά καιρούς σφοδρά εσωκομματικά πυρά.

Επίσης, ο Χρ. Βερναρδάκης ο οποίος έπαιξε εν πολλοίς το ρόλο της «Ιφιγένειας» για το γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν δει την ήττα με σχεδόν 10 μονάδες.

Αγνωστος είναι ο ρόλος που θα παίξει η Ρένα Δούρου στην επόμενη ημέρα αν και κάποιες φήμες λένε ότι θα μπορούσε να γίνει γραμματέας του κόμματος, μιας και δεν μπορεί να είναι βουλευτής.

Αλλά και ο Π. Σκουρλέτης που ως γραμματέας του κόμματος έχει μερίδιο ευθύνης της ήττας, αν και τώρα θέλει να έχει μια σίγουρη θέση στο Επικρατείας.

Ακόμη είναι οι «γέροντες» που έχουν κάνει πίσω για να φανεί η νέα γενιά. Ο Αλ. Φλαμπουράρης, ο Γ. Δραγασάκης, ο Ν. Βούτσης που ενδεχομένως να μην είναι στην επόμενη Βουλή.

Ιδιαίτερη περίπτωση είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος έχει δηλώσει ότι ο διάδοχος του Τσίπρα θα πρέπει να είναι κάποιος της γενιάς του, αποκλείοντας τον εαυτό του από αυτό. Ο υπουργός Οικονομικών έχει αναλάβει την εκλαϊκευση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Δραγασάκη, είναι αυτός που υπερασπίζεται την οικονομική πολιτική της προηγούμενης τετραετίας, αλλά έχει και το προφίλ της «αριστερής συνείδησης» στο κόμμα.

Πάντως, πέραν της εκκαθάρισης από τον Αλέξη Τσίπρα των στελεχών που δεν θέλει μαζί τους στην επόμενη ημέρα, μια μεγάλη εκκαθάριση θα γίνει από τον ελληνικό λαό. Οι κάλπες της 7ης Ιουλίου θα σταματήσουν ενδεχομένως πολλές πολιτικές καριέρες και θα αναδείξουν άλλες εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024