Συνολικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, για την επόμενη τετραετία έως το 2023, θα παρουσιάσει απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής, στις 20:00, θα συμμετέχουν σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων οι υπουργοί Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και ο Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για πλήρως κοστολογημένο, τεκμηριωμένο και εναρμονισμένο με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της σχέδιο με έμφαση στην εμβάθυνση της νέας οικονομικής πολιτικής που ξεκίνησε την επομένη της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει ιδιαίτερο βάρος σε νέες στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, νέες δουλειές, περαιτέρω αυξήσεις στους μισθούς, μετά και την αύξηση του κατώτατου που έγινε στις αρχές του έτους, περαιτέρω ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και στη συνέχιση μεγάλων θεσμικών τομών στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση.

Το πρόγραμμα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

1. Ανάπτυξη για όλους, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

2. Νέες ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς

3. Δικαιότερη φορολογία, δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος

4. Αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, σε κάθε πυλώνα θα περιγράφεται κωδικοποιημένα τι παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση το 2015, τι κατάφερε να κάνει μέχρι σήμερα, ποιο είναι το όραμα και οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση υλοποίηση μέχρι το 2023 και τι ζητά από τους πολίτες με την ψήφο τους να αποτρέψει.

Επικεντρώνει δηλαδή και στην προγραμματική αντιπαράθεση με το σχέδιο της ΝΔ στον εκάστοτε πυλώνα.

Πέραν της αναλυτικής παρουσίασης του προγράμματος που θα γίνει από τους συναρμόδιους υπουργούς, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικεντρώσει την ομιλία του στις 12 πιο εμβληματικές δεσμεύσεις για υλοποίηση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την επομένη των εθνικών εκλογών.

Τζανακόπουλος : Θα αναδείξει την πολιτική και προγραμματική υπεροχή μας έναντι της ΝΔ

Την πεποίθηση ότι το «τετράπτυχο», που αποτελεί τον άξονα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, θα αναδείξει την πολιτική και προγραμματική υπεροχή του έναντι της ΝΔ, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας νωρίτερα στον «Real fm».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει απόψε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βασίζεται στο τετράπτυχο:

– Νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, με αυξημένους μισθούς.

– Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις , οι οποίες θα στοχεύουν κατά κύριο λόγο στη μεσαία τάξη και την κοινωνική πλειοψηφία.

– Ισχυρό κοινωνικό κράτος.

– Κοινωνική ασφάλεια για τους πολίτες.

«Αυτό είναι το κοινωνικό και πολιτικό μας τετράπτυχο. Μ΄ αυτό κατεβαίνουμε στις εκλογές και μ΄ αυτό θα αντιπαρατεθούμε και με τη ΝΔ» είπε, τονίζοντας: «Έχω την πίστη ότι σ΄ αυτό το επίπεδο θα εμφανιστεί και η πολιτική και προγραμματική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ».

Μιλώντας για τις εργασιακές σχέσεις, είπε ότι «οι συγκρίσεις είναι συντριπτικές υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ».

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη μείωση της αδήλωτης εργασίας κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες και πρόσθεσε πως «όταν κληθήκαμε να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση, η αγορά εργασίας ήταν μία πραγματική ζούγκλα στην οποία είχαν οδηγήσει οι συγκεκριμένες επιλογές που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2012 μέχρι το 2014, αλλά και προηγουμένως, ενώ και σήμερα στο πρόγραμμα της ΝΔ αυτό το οποίο παρατηρούμε είναι ότι υπάρχει μία έντονη εστίαση σε ζητήματα που σχετίζονται με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, έτσι ώστε να μπορούν οι εργοδότες να μειώνουν το μισθολογικό κόστος και να δημιουργούν μεγαλύτερες δυνατότητες κερδοφορίας».

Αναφορικά με την ανεργία, σημείωσε ότι η ΝΔ την οδήγησε το 2013 στο «ιστορικό υψηλό» του 29%, με την ανεργία των νέων να φθάνει στο 60%. Όπως συμπλήρωσε, αυτή τη στιγμή «έχει ήδη σπάσει το φράγμα του 20%. Βρισκόμαστε στο 18,1%, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία, έχουν δημιουργηθεί περίπου 400.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της διακυβέρνησής μας» και πρόσθεσε:

«Επομένως, σε ό, τι αφορά την πολιτική αξιοπιστία, του να μιλάει κανείς για την ανεργία, τη στήριξη των μισθών, τη στήριξη των εργαζομένων, νομίζω ότι οι πολίτες μπορούν να κρίνουν καθαρά ποιος την έχει και ποιος δεν την έχει, αυτή ακριβώς την αξιοπιστία».

Ως προς τη φορολογία, ο Δ.Τζανακόπουλος είπε ότι η ΝΔ, κατά την περίοδο 2012-2014, πήρε συνολικά μέτρα περίπου 25 με 30 δισ. ευρώ και άλλα τόσα είχε πάρει στο πρώτο μνημόνιο η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ.

«Τα πεπραγμένα της ΝΔ είναι πάρα πολύ σαφή και καθόλου δεν βοηθούν αυτή την προγραμματική προσπάθεια την οποία κάνουν τα στελέχη της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, να μας πείσουν ότι κάπως και με κάποιο τρόπο όλα θα αλλάξουν, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για το ίδιο πολιτικό προσωπικό το οποίο χρεοκόπησε τη χώρα», σημείωσε.

Πρόσθεσε, δε, αναφορικά με τα δημοσιονομικά, ότι η ΝΔ είχε παραδώσει έλλειμμα 12% με 12,5% και «ήταν και αυτό ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία».

Ερωτηθείς για τις προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές, ως προς τη δυνατότητα μεταστροφής του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι «οι κάλπες το πρωί της 7ης Ιουλίου θα είναι άδειες. Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, ένα γεγονός δεν μπορεί να προκαθορίσει ένα άλλο».

Τόνισε ότι οι εθνικές εκλογές είναι μία «διαφορετική εκλογική μάχη σε σχέση με τη μάχη των ευρωεκλογών», καθώς «στις ευρωεκλογές δεν κρίνεται το ποιος θα κυβερνήσει και το πώς θα κυβερνήσει».