Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Athens Pride 2019: Από το Stonewall μέχρι σήμερα

Athens Pride 2019: Από το Stonewall μέχρι σήμερα

Σήμερα το 15ο Athens Pride: Ο δρόμος είχε τη δική μας ιστορία

Το πιο πολιτικό Athens Pride θα είναι το 15ο, που γίνεται σήμερα στο Σύνταγμα. Η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου έθεσε τους όρους: Παλεύουμε για ισότητα, ορατότητα, δικαιοσύνη.

Η απαρχή

Η εξέγερση του Stonewall είναι πλέον πασίγνωστη. Τον Ιούνιο του 1969, σε ένα περιθωριακό μπαρ της Νέας Υόρκης οι θαμώνες ήταν γκέι, queer, λεσβίες, τρανς άτομα. Όλα αυτά τα μέλη της κοινότητας επρόκειτο να συμμετάσχουν στην πρώτη εμβληματική νίκη του κινήματος: Βαριά οπλισμένοι άντρες των ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν στο μπαρ. Ο κόμπος όμως είχε ήδη φτάσει στο χτένι, γιατί είχε προηγηθεί μία σειρά πάμπολλων παρενοχλήσεων γκέι και τρανς ατόμων στην ευρύτερη περιοχή, άτομα που έπεφταν συχνότατα θύματα και σεξουαλικής βίας.

Οι συλλήψεις και η βία που ακολούθησε εξαγρίωσαν τον κόσμο που βρισκόταν έξω από το μπαρ με αποτέλεσμα να επιτεθούν στα αστυνομικά οχήματα με πέτρες, μπουκάλια και ό,τι άλλο βρήκαν. Στη συνέχεια μαζεύτηκε πολύ μεγάλο πλήθος για να διαμαρτυρηθεί, με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις με την αστυνομία να συνεχιστούν για τις επόμενες μέρες και νύχτες.

Τα επόμενα χρόνια έφεραν τους ήρωες του Stonewall στον πυρήνα της ακτιβιστικής δράσης. Δημιουργήθηκε το Gay Liberation Front και διεκδίκησε νομοθετικές αλλαγές προς υπεράσπιση της κοινότητας. Σε όλες τις ΗΠΑ ξεκίνησαν συλλαλητήρια διεκδικήσεων, ζητώντας να σταματήσει η παρενόχληση από την αστυνομία και να ανακληθούν εξευτελιστικοί νόμοι, όπως ο νόμος περί απαγόρευσης του σοδομισμού.

Τα επόμενα χρόνια ξεκινούν οι πορείες στην επέτειο του Stonewall, οι οποίος μετεξελίσσονται σε διεκδικήσεις της Υπερηφάνειας και ταξιδεύουν προς την Ευρώπη.

Από τις ενδιαφέρουσες περιπτώσεις συμμετοχής σε gay pride μιας διαφορετικής κοινωνικής ομάδας σημειώθηκε το 1985 στη Μεγάλη Βρετανία. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης απεργίας των Βρετανών ανθρακωρύχων τη διετία 1984-1985, μία ομάδα της Βρετανικής ΛΟΑΤ κοινότητας οργάνωσε επιτροπή συμπαράστασης στους απεργούς.

Στο gay pride του Λονδίνου που ακολούθησε, κατέβηκε και μάλιστα τέθηκε επικεφαλής της διαδήλωσης μια ομάδα απεργών ως αντιπροσωπεία του εργατικού σωματείου τους, κάτι που κατέδειξε ένα ευρύτερο πεδίο αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες, που όμως δραστηριοποιούνται στο ίδιο κοινωνικό περιβάλλον.

Η 28η Ιούνη καθιερώθηκε ως η ημέρα LGBTQ Υπερηφάνειας κι έτσι σταδιακά ο Ιούνιος έγινε μήνας Υπερηφάνειας σε όλο τον κόσμο (που διοργανώνει φεστιβάλ).

Στην Αθήνα ήρθε δειλά για πρώτη φορά -και με μικρή συμμετοχή- προς τα τέλη της δεκαετίας του ’80 στο Ζάππειο, μεταφέρθηκε στον Λόφο του Στρέφη και σταδιακά έφτασε, εν μέσω διαμαρτυριών και αποδοχής παράλληλα, στους δρόμους της πόλης.

Σήμερα

Το φετινό Athens Pride συμπίπτει με τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Stonewall.

«Το Athens Pride 2019 τονίζει τον ρόλο του δρόμου ως δημοκρατικού χώρου διεκδίκησης, επανάστασης αλλά και θριάμβου μπροστά στην αδικία και τη βιαιότητα. […] Στις 8 Ιουνίου 2019 θα βγούμε ξανά περήφανα στους ιστορικούς δρόμους της Αθήνας. Αλλά δεν αρκεί αυτό. Σε κάθε δρόμο που περπατάμε, διεκδικούμε την ελευθερία μας και την ασφάλειά μας από οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης και βίας. Ο δρόμος μάς ανήκει εξίσου. Ο δρόμος έχει τη δική μας ιστορία», σημειώνουν οι διοργανωτές.

Στην πλατεία Συντάγματος μέχρι τις 5 το απόγευμα θα γίνονται δράσεις, όπως Face and Body Painting και Rainbow Games, και θα ακούγεται μουσική από ντιτζέι. Στις 5 θα ξεκινήσουν οι χαιρετισμοί, στις 6 το πάρτι πριν από την παρέλαση και στις 6.30 θα γίνει η επίσημη έναρξη της παρέλασης-πορείας στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Από τις 9 μέχρι μετά τα μεσάνυχτα η πλατεία θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο υπαίθριο πάρτι, με συμμετοχή φέτος του Φοίβου Δεληβοριά, της Ελένης Φουρέιρα, της Τάμτα και με μικρές και μεγάλες εκπλήξεις.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024