Τον κίνδυνο επιστροφής του κοινωνικού κράτους σε συνθήκες Μεσαίωνα με την επικράτηση της ΝΔ στις εθνικές εκλογές επισείει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλώντας για ανασφάλιστες οικογένειες και περικοπή συντάξεων, ενώ υποστήριξε ότι από τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ωφελούνται σήμερα 3 εκατ. συμπολίτες μας.

«Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται ένα Μεσαίωνα», τόνισε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» για το πρόγραμμα που προτείνει η Νέα Δημοκρατία για το κοινωνικό κράτος.

«Εάν το κοινωνικό κράτος, όπως επαγγέλλεται ο κ. Μητσοτάκης, γίνει ιδιωτικό, χαθήκαμε όλοι μας -και τα μεσαία στρώματα- γιατί ξαφνικά θα βρεθούν ανασφάλιστες οι οικογένειες σε επίπεδο υγείας», είπε η κ. Φωτίου.

«Συγχρόνως», πρόσθεσε, «θα κοπεί η σύνταξη του πατέρα τους την άλλη μέρα, γιατί η νέα γενιά πληρώνει τις παλιές συντάξεις, δηλαδή εμείς πληρώνουμε τις συντάξεις των μπαμπάδων μας και αν αυτές πάνε και «μετακομίσουν» σε ιδιωτικά ταμεία, τότε αυτόματα χάνεται η επικουρική σύνταξη και αυτόματα μειώνονται οι συντάξεις».

«Θα δούμε λοιπόν τα νοσοκομεία να διοικούνται και από ιδιώτες; Αυτό θέλουμε αντί να τα κάνουμε καλά; Να καταργηθεί το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, τα ΤΟΜΥ; Όπως βρήκαμε εμείς 2,5 εκατ. ανασφάλιστους να μην έχουν κανένα αποκούμπι, αυτό θέλουμε ακριβώς;», διερωτήθηκε.

Αναφορικά με τη ερμηνεία δηλώσεών της στην ΕΡΤ ότι «στην πραγματικότητα κυβερνάμε εννιά μήνες και συγκεκριμένα μετά την έξοδο από τα μνημόνια», η κ. Φωτίου έκανε λόγο για «μεγάλη σκόνη», «προπαγάνδα» και «γελοιότητες» και εξήγησε:

«Αν ακούσετε όλη τη συνέντευξη θα συμφωνήσετε ότι προφανώς εννοώ ότι τους τελευταίους εννιά μήνες εκτός μνημονίων κυβερνάμε με δικό μας πρόγραμμα. Βρίσκομαι στην κυβέρνηση από τον Ιανουάριο του 2015 -τεσσεράμισι χρόνια- κι επειδή εμείς ήμασταν στην κυβέρνηση, επειδή εμείς κυβερνούσαμε, καταφέραμε να μην κοπεί ούτε ένα επίδομα από τους ανάπηρους και τα παιδιά, γιατί θεωρούμε τα επιδόματα όρους ισοδυναμίας για τη συμμετοχή στη ζωή. Ρωτάω πάντα τον κ. Μητσοτάκη αν θα τα κόψει και δεν απαντά».

«Επειδή εμείς κυβερνούσαμε ρίξαμε τη φτώχεια και την παιδική φτώχεια στα προ κρίσης επίπεδα και φτάσαμε εκεί σήμερα με τον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση και το ΚΕΑ. Μέχρι το 2015 δεν είχε δοθεί ένα ευρώ. Επειδή εμείς κυβερνούσαμε διευρύναμε την κοινωνική προστασία υπέρ των μεσαίων στρωμάτων, ώστε να περιλάβει όλους τους πολίτες, όπως με τα μέτρα για το παιδί, τη στέγη και την αναπηρία, που δεν αφορούν τους φτωχούς, αφορούν και τα μεσαία στρώματα.»

» Επειδή εμείς κυβερνούσαμε αυξήσαμε για το παιδί τα κονδύλια από 822 εκατ. σε 1,416 εκατ. ευρώ, δώσαμε σε 260.000 νοικοκυριά, σε 680.000 άτομα 375 εκατ. επίδομα στέγης. Επειδή εμείς κυβερνούσαμε, εντάξαμε τους ανάπηρους συμπολίτες μας στην εργασία με 15% νέων θέσεων στο δημόσιο γι’ αυτούς και χωρίς απώλεια του επιδόματος αναπηρίας. Τους δίνουμε κάθε μήνα το επίδομα αναπηρίας και κάναμε πλήρη ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας για τον καθένα.»

«Από τα μέτρα αυτά ωφελούνται σήμερα 3 εκατ. συμπολίτες μας με ένα διαφανές ψηφιακό σύστημα, έναν κεντρικό φορέα που τα πήρε όλα και τα διαχειρίζεται -τον ΟΠΕΚΑ- χωρίς πελατειακές σχέσεις και διαφθορά» τόνισε η κυρία Φωτίου, προχωρώντας σε μίνι απολογισμό της θητείας της.

Η κυρία Φωτίου δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά και στο νόμο για την υιοθεσία και την αναδοχή. «Φέραμε τον νόμο της αναδοχής και υιοθεσίας και σήμερα 900 άτομα, συμπολίτες μας βρίσκονται υπό επεξεργασία οι αιτήσεις για να πάρουν ένα παιδί και να μη μένουν τα παιδιά μέσα στα ιδρύματα [..] Επειδή εμείς κυβερνούσαμε σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα voucher για τους βρεφονηπιακούς και βάλαμε φέτος 70 εκατ. παραπάνω από τον προϋπολογισμό και την κάθε δεκάρα που μαζέψαμε την πάμε εκεί που πρέπει κι εκεί που έχουν ανάγκη οι άνθρωποι», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τον σχεδιασμό εν όψει των εθνικών εκλογών, η κα Φωτίου έκανε λόγο για «ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία, που θα απευθύνεται στους νέους, στα μεσαία στρώματα, στις οικογένειες με παιδιά, θα αναφέρεται στους εργαζόμενους και θα τους προτείνει πράγματι ένα καλύτερο μέλλον, ορατό με νούμερα», το οποίο θα παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο