Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανοιχτός σε συνάντηση με τον Τραμπ για τους δασμούς ο πρόεδρος του Μεξικού

Ανοιχτός σε συνάντηση με τον Τραμπ για τους δασμούς ο πρόεδρος του Μεξικού

Το Μεξικό επιμένει ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια συμφωνία, ώστε να αποφευχθεί η επιβολή των δασμών από τις ΗΠΑ σε μεξικανικά προϊόντα, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ την επόμενη Δευτέρα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας πριν τη συνάντησή του με τον Μάικ Πομπέο.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα συνομιλούσε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ «αν χρειαζόταν», μετά την απειλή του τελευταίου να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα μεξικανικά προϊόντα.

«Αν χρειαστεί, θα το κάνουμε», απάντησε ο Λόπες Ομπραδόρ όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο αν θα συναντηθεί με τον Τραμπ για να εξευρεθεί μια λύση ώστε να αποφευχθεί η επιβολή αυτών των δασμών που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την επόμενη Δευτέρα.

Σήμερα, Τρίτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Χεσούς Σεάδε συναντήθηκε με τον ειδικό εκπρόσωπο των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ και τον επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου Τομ Ντόναχιου για να συζητήσουν το θέμα των δασμών και το μεταναστευτικό.

Αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Έμπραρντ πρόκειται να συναντηθεί στην Ουάσινγκτον με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο.

Το Μεξικό επιμένει ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια συμφωνία. «Πιστεύω ότι έχουμε 80%» πιθανότητες να βρεθεί μια λύση, δήλωσε ο Έμπραρντ σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι από τις 10 Ιουνίου θα επιβληθούν δασμοί, ύψους 5%, σε όλα τα μεξικανικά είδη. Οι δασμοί αυτοί θα αυξάνονται κλιμακωτά για να φτάσουν στο 25% την 1η Οκτωβρίου.

Οι ΗΠΑ διατηρούν το δικαίωμα να άρουν τους δασμούς αυτούς εφόσον το Μεξικό λάβει μέτρα για να καταπολεμήσει την παράτυπη μετανάστευση.

Ο Μεξικανός πρόεδρος είπε ότι θέλει να διεξαχθούν οι ήδη προγραμματισμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων πριν οριστεί μια συνάντηση με τον Τραμπ.

«Οι συνομιλίες πάνε καλά (…) Είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω ότι η αυριανή συνάντηση (σ.σ. του Έμπραρντ με τον Πομπέο) θα είναι σημαντική και θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία πριν τις 10 Ιουνίου. Υπάρχουν ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι είναι σημαντικό για τους Αμερικανούς να καταλήξουν σε μια συμφωνία», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024