Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Και με αυτοδυναμία θα επιδιώξουμε συγκλίσεις, αλλά όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης: Και με αυτοδυναμία θα επιδιώξουμε συγκλίσεις, αλλά όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ

Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές κάλπες, καθώς και για το πλάνο του στις εθνικές εκλογές μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ερωτηθείς σχετικά, υπογράμμισε πως στις εθνικές εκλογές, «η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός· η χώρα χρειάζεται ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, η Ελλάδα πρέπει να είναι αυτοδύναμη». Επισήμανε, δε, ότι ακόμα και αν το κόμμα του επιτύχει την αυτοδυναμία, θα επιδιώξει ευρύτερες κοινοβουλευτικές συγκλίσεις και συμπράξεις, αλλά πως δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «μας χωρίζει άβυσσος».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και τα σενάρια περί συνεργασίας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Εξυπακούεται ότι δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ», ενώ χαρακτήρισε «κακόγουστο αστείο» την πρόταση Βαρουφάκη περί συνεργασίας.

Δεν μας αιφνιδίασε το αποτέλεσμα

Ερωτηθείς για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Είναι ένα αποτέλεσμα που μας ικανοποιεί, δεν μας αιφνιδίασε. Έβλεπα πως υπήρξε μία μεγάλη ωριμότητα στην ελληνική κοινωνία, καθώς και εμπιστοσύνη. Το αποτέλεσμα αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Το 33% είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για τις Ευρωεκλογές. Όσον αφορά τις εθνικές εκλογές θέλω να πείσω όσους δεν μας ψήφισαν να μας εμπιστευτούν».

Οσο για το αν ψήφος των Ελλήνων ήταν θετική προς την ΝΔ ή απλά αντιΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος απάντησε: «Και τα δύο συνέβησαν. Υπήρξε καταδίκη της κυβέρνησης. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέχασαν τίποτα και δεν παραδέχτηκαν τίποτα. Η καταδίκη ενός κόμματος σημαίνει την άνοδο όμως ενός άλλου κόμματος».

Για τον αν τον υποτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε: «Εγώ προσωπικά δεν υποτιμώ κανέναν και δεν πρόκειται να το κάνω. Η δικιά μου δουλειά είναι να μην ασχολούμαι με το τι γίνεται από την άλλη πλευρά. Οι πολίτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους».

Σχετικά για το πώς βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα την επόμενη μέρα των εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε λακωνικά πως… δεν τον αφορά.

«Δεν το σκέφτομαι γιατί δεν με αφορά. Το πρώτο μου μέλημα είναι να έχουμε όσο το πιο δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα. Θα ευχόμουν η πολιτική αντιπαράθεση να γίνουν σε τόνους πολιτισμένους. Αν θα γίνει αυτό δεν το ξέρω και δεν έχω και χρόνο να ασχοληθώ», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην συνέχεια στο ερώτημα για το αν η προεκλογική εκστρατεία κατά την διάρκεια των Ευρωεκλογών θύμιζαν πολύ τις εκστρατείες του ΄80.

Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι θα συμμετάσχει σε ένα debate με τον κ. Τσίπρα και τους υπόλοιπους αρχηγούς, όπως συνήθως ορίζει η διακομματική.

Για τις συνεργασίες

«Ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα και πάντα οι εντυπώσεις σχηματίζονται από την προεκλογική περίοδο. Ο δικός μας αγώνας θα είναι διαφορετικός. Θα κάνουμε μόνο μία τελική συγκέντρωση στην Αθήνα και θα επιδιώξω συγκεντρώσεις με πολίτες για την επόμενη μέρα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα δεν δίστασε να παραδεχτεί πως δεν βγήκε «πρώτη δύναμη» στις ευρωεκλογές όσον αφορά τους ανέργους, ωστόσο το κόμμα του κατάφερε να γκρεμίσει μία σειρά από ταμπού, καθώς η ΝΔ ήταν πρώτη δύναμη στους νέους και στους δημοσίους υπαλλήλους.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε να σχολιάσει τα εσωκομματικά του, ούτε να πάρει το μέρος κάποιου. Ωστόσο αυτό που ξεκαθάρισε είναι πως δεν υπάρχει «καμία περίπτωση να δείτε τον κύριο Βενιζέλο στα ψηφοδέλτιά μας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε να κρατήσει αποστάσεις και από τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Κυριάκο Βελόπουλο, εξαπολύοντας βαρείς χαρακτηρισμούς κατά αμφότερων.

«Ο Βαρουφάκης είναι υπεύθυνος για την καταστροφή που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015. Τότε φτάσαμε πάρα πολύ κοντά στην απόλυτη καταστροφή. Τα περί συνεργασίας με Βαρουφάκη είναι απλώς κακόγουστο αστείο. Οσον αφορά τον κόμμα του Βελόπουλου κρατώ πολύ θετικό το γεγονός πως σε αντίθεση με όσα έγιναν στην υπόλοιπη Ευρώπη, κρατήσαμε στην άκρη τα… άκρα.

Από εκεί και πέρα το φαινόμενο Βελόπουλου είναι ένα φαινόμενο που θα το εξετάσουμε. Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα του. Η φιλοδοξία μου είναι η Χρυσή Αυγή και το κόμμα του Βελόπουλου είναι να βγουν εκτός κοινοβουλίου», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για το πώς θα ενεργήσει σε περίπτωση που έχει αυτοδυναμία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως: «Σκοπός είναι αυτοδύναμη η Ελλάδα και η επόμενη κυβέρνηση να είναι αποτελεσματική και σταθερή. Το καλύτερο ποσοστό είναι αυτό που θα μας εξασφαλίσει ισχυρή κυβέρνηση. Πάντως και αυτοδύναμοι να είμαστε θα επιδιώξουμε τις πιο δυνατές συγκλίσεις ως προς τους πολιτικούς. Με τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συνεργασίας. Από εκεί και πέρα αν είμαστε αυτοδύναμοι θα εξετάσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και θα καταλάβουμε τι θέλει ο λαός. Η χώρα πάντως θα κυβερνηθεί μετά τις επόμενες εκλογές. Το πώς θα κυβερνηθεί θα το επιλέξει ο λαός».

Η ΝΔ θα απέχει από τις διαδικασίες της Βουλής αυτή την εβδομάδα, είπε ο κ. Μητσοτάκης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να περάσει ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής τις επόμενες μέρες. «Αύριο θα εξηγήσουμε τους λόγους και θα αποχωρήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Για δημοσίους υπαλλήλους και ΕΡΤ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στο ερώτημα περί απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων καθώς και περί 7ημερης εργασίας: Δεν μίλησα ποτέ για 7ημερη εργασία, αλλά για 7ημερη λειτουργία. Επίσης διαβεβαιώνω πως δεν θα υπάρξει καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου, δεν ξέρω πόσο πιο καθαρά να σας το πω».

Πρόσθεσε ότι δεν θα καταργήσει σε καμία περίπτωση της 120 δόσεις, αλλά θα απλοποιηθούν και θα επιβραβεύονται οι συνεπείς.

Σχετικά για το κλείσιμο της ΕΡΤ σε περίπτωση που εκλεχθεί πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η ΕΡΤ  δεν πρόκειται να κλείσει αλλά να εξυγιανθεί. «Δεν υπάρχει ζήτημα να κλείσει η ΕΡΤ. Υπάρχει ζήτημα εξυγίανσης, μπορεί να δουλέψει καλύτερα, όχι να είναι φερέφωνο. Δεν θα είχα να κερδίσω κάτι, θα έκανε ελάχιστη τηλεθέαση και θα στοίχιζε πολλά» είπε χαρακτηριστικά.

Οσο για τα πρόσωπα που θα τον συσπειρώσουν στις Εθνικές εκλογές που κοντοζυγώνουν, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Μπορεί να δείτε στελέχη από ευρωψηφοδέλτιο στις εθνικές εκλογές. Θα δείτε πολλά νέα πρόσωπα όπως στο ευρωψηφοδέλτιο. Θα επιδιώξω μια κυβέρνηση που θα κάνει πράξη τη σύνθεση εμπειρίας και ανανέωσης. Θα δίνει ευκαιρία σε εξωκοινοβουλευτικούς που θέλουν να προσφέρουν, ενδεχομένως σε πιο χαμηλές θέσεις».

Επεσήμανε μάλιστα ότι στους περιφερειάρχες «ρισκάραμε με νέα πρόσωπα, όπως τους κ.κ. Σπανό, Φαρμάκη. Οταν είδαν κάποιοι τις πρώτες μετρήσεις είπαν δεν τραβάνε, δεν τους ξέρει κανείς. Κι όμως, η κοινωνία είναι έτοιμη να αγκαλιάσει νέα πρόσωπα.

Στο τέλος της συνέντευξης του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τους πολίτες να δουν προσεκτικά τα ψηφοδέλτια και να κάνουν επιλογή που να συνδυάζει εμπειρία και ανανέωση.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024