Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πώς ερμηνεύουν οι «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ τη συντριβή στις κάλπες

Πώς ερμηνεύουν οι «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ τη συντριβή στις κάλπες

Αρκετοί υπουργοί και βουλευτές  έχουν συνταχθεί πίσω από τη λογική του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος  επέλεξε να χρησιμοποιήσει γενικόλογες αναφορές περί λαθών και συμβιβασμών  χωρίς να μπει στη βάσανο της αυτοκριτικής για επιλογές προσώπων και πολιτικών

Την ώρα που ο πρωθυπουργός προσπαθεί  – χωρίς  μεγάλη επιτυχία – να τονώσει το ηθικό των κυβερνητικών στελεχών μετά τη συντριβή στις κάλπες, την ώρα που αναζητά πυξίδα και ένα νέο πειστικό αφήγημα για προσέλκυση ψηφοφόρων ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να βγαίνουν δειλά – δειλά  τα «μαχαίρια».

Οι ερμηνείες για τα αίτια της ήττας – για όσους έχουν το σθένος να ορθώσουν αυτή τη στιγμή πολιτικό λόγο – ποικίλουν. Αρκετοί υπουργοί και βουλευτές  έχουν συνταχθεί πίσω από τη λογική του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος  επέλεξε να χρησιμοποιήσει γενικόλογες αναφορές περί λαθών και συμβιβασμών  χωρίς να μπει στη βάσανο της αυτοκριτικής για επιλογές προσώπων και πολιτικών.

Αυτά για τα οποία απέφυγε να μιλήσει ο κ. Τσίπρας, όπως ότι κυβέρνησε για πολλά χρόνια με έναν ακροδεξιό εταίρο, ότι άνοιξε την πολιτική του «αγκαλιά» σε στελέχη από τα… αζήτητα της Κεντροαριστεράς στο πλαίσιο της περίφημης πλατιάς διεύρυνσης, ότι προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία στηρίχθηκε σε μία κυβέρνηση – κουρελού με στελέχη από όλο το πολιτικό φάσμα, ότι δε δίστασε να υπουργοποιήσει ακόμη και πρώην υβριστές του, άρχισαν να τα ψελλίζουν υπουργοί και βουλευτές. Άλλοι χαμηλόφωνα, άλλα με μεγαλύτερη  ένταση.

«Δεν είναι τρελός ο λαός»

Η πιο ενδιαφέρουσα και γενναία  τοποθέτηση  ήταν αυτή της  βουλευτή Γεωργίας Γεννιάς. «Δεν είναι  τρελός ο λαός» δήλωσε  συμπυκνώνοντας σε αυτή τη φράση όλη την  ουσία για την ερμηνεία του εκλογικού  αποτελέσματος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μάθει να ακούει και να σέβεται. Να λέμε ευχαριστώ και συγνώμη, να δεχόμαστε την κριτική! Δεν είναι τρελός ο λαός!» είπε προκαλώντας αμηχανία στο Μαξίμου το οποίο  ακόμη  ψάχνει  τα αίτια της συντριβής  στην αποχή και στο γεγονός ότι  δεν επικοινωνήθηκαν  τα μέτρα ελάφρυνσης στην  κοινωνία.

Σε άλλη της αποστροφή πετάει συντροφικά «καρφιά» αναφορικά με τον τρόπο που αντιμετώπισαν ορισμένοι  στον ΣΥΡΙΖΑ τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων. «Αυτό που είναι τρελό είναι οι εκφράσεις κάποιων ”αριστερών” που βρίζουν αναθεματίζουν τον αχάριστο ψηφοφόρο που δεν εκτίμησε. Χάσαμε τη μεσαία τάξη αγαπητοί σύντροφοι», σημειώνει και καταλήγει λέγοντας «έχουμε μπροστά μας αγώνα».

Ο Κοτζιάς  πήρε το… όπλο του

Ο Νίκος Κοτζιάς, αν και δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι μέλος της κοινοβουλευτικής του  ομάδας, ήταν ο στυλοβάτης της Συμφωνίας των Πρεσπών  που «πλήρωσε» στις εκλογές  ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο βασικός πολέμιος του  Πάνου Καμμένου όσο αυτός ήταν στην  κυβέρνηση.

Ο κ. Κοτζιάς αποφάσισε να πάρει το… όπλο του ρίχνοντας  κατά ριπάς προς  όλες τις  κατεύθυνσης. Μίλησε για ένα κομμάτι του  Μαξίμου που έχει αλαζονική συμπεριφορά, ήταν καυστικός για  την επικοινωνιακή διαχείριση της ήττας , ανέφερε ότι η συνεργασία  με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ θα έπρεπε να είχε λήξει πολύ νωρίτερα.

«Τι μάς είπαν; Φταίει δηλαδή ο λαός, που δεν κατάλαβε; (…) Δεν είναι τρόπος συμπεριφοράς απέναντι στον κόσμο! (…) Χρειάζεται αλλαγή ρότας, να πάνε στην άκρη ορισμένοι, που είναι δίπλα στον πρωθυπουργό! Μόνο ο λαός έκανε λάθος; Αυτοί που έκαναν λάθος εκτιμήσεις δεν θα αναλάβουν τις ευθύνες τους;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Ψήγματα  αυτοκριτικής από Σκουρλέτη

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης από την πλευρά, άσκησε μεν κριτική σε ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, κράτησε ωστόσο  χαμηλούς τόνους ώστε να μην πυροδοτήσει εντάσεις.

«Κάποια κυβερνητικά στελέχη δεν ήταν «μετρημένοι και νουνεχείς», ενώ πρόσθεσε ότι μεταξύ των αιτιών ήταν η συνέχιση της συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο μετά τον Αύγουστο του 2018 καθώς και η Συμφωνία των Πρεσπών.

Παραδέχθηκε με λίγα λόγια ότι  η κυβέρνηση υποτίμησε τις συνέπειες που  θα υπήρχαν μελλοντικά από μία σειρά κεντρικών πολιτικών της.

Μιλώντας για τα αίτια της συντριβής της 26ης Μαΐου, αρκέστηκε  σε μισόλογα υποστηρίζοντας  μεταξύ άλλων: «Όταν στο τέλος της ημέρας κάνει ο άλλος ταμείο, λίγο τον ενδιαφέρει, αν από τα 100 που έχασε τα 70 τα έχασε επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και μόλις τα 30 επί ΣΥΡΙΖΑ. Σημασία έχει ότι τα έχασε διότι βιώνει μια αρνητική πραγματικότητα».

Παππάς από… άλλο πλανήτη

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς είναι μία σχολή από μόνος του καθώς η ανάλυσή του για αίτια της συντριβής είναι πραγματικά από… άλλο πλανήτη.

«Δεν τελεσφόρησε η μάχη για την ανάδειξη των πραγματικών διλημμάτων και δεν πείστηκαν όλοι οι πολίτες ότι είναι τόσο κρίσιμες αυτές οι εκλογές με αποτέλεσμα να μην ψηφίσουν» απεφάνθη ο Νίκος Παππάς.

Αφού λοιπόν απέδωσε την ήττα στην  αποχή των… ψηφοφόρων  του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον κόσμο να διαβάζει – όπως είπε – πίσω από τις γραμμές, να κρίνει προγράμματα, να μην ξεχνά.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024