Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σχέδιο για διορισμό ηγεσίας της Δικαιοσύνης πίσω από την μετάθεση των εκλογών

Σχέδιο για διορισμό ηγεσίας της Δικαιοσύνης πίσω από την μετάθεση των εκλογών

Αν και ο πρωθυπουργός το βράδυ των ευρωεκλογών ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, τελικά αυτό θα γίνει στις 10 Ιουνίου, δηλαδή μια εβδομάδα μετά χωρίς κάποια πειστική εξήγηση.

Μείζον πολιτικό θέμα έχει προκύψει μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για διεξαγωγή εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε χθες ότι «η απόφαση του πρωθυπουργού είναι πράγματι, οι εκλογές να γίνουν στις 7 Ιουλίου και αυτό σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με το γεγονός ότι δεν επιθυμούμε να διαταραχθεί η διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων, που τελειώνουν στις 2 Ιουλίου» ωστόσο η Νέα Δημοκρατία και κορυφαίοι συνταγματολόγοι της χώρας κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα για σχέδιο ελέγχου της Δικαιοσύνης πίσω από την μετάθεση των εκλογών.

Αν και ο πρωθυπουργός το βράδυ των ευρωεκλογών ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, τελικά αυτό θα γίνει στις 10 Ιουνίου, δηλαδή μια εβδομάδα μετά χωρίς κάποια πειστική εξήγηση.

Το πρόσχημα των πανελλήνιων εξετάσεων που επικαλείται η κυβέρνηση δε έπεισε την αντιπολίτευση καθώς οι εξετάσεις που θα γίνουν στις 2 Ιουλίου αφορούν μόνο ειδικά μαθήματα και πολύ λίγους μαθητές.

Ο πραγματικός λόγος για την αλλαγή της ημερομηνίας, σύμφωνα πάντα με την Νέα Δημοκρατία, είναι η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης καθώς στις 30 Ιουνίου λήγει η θητεία της σημερινής ηγεσίας.

Σε μια πρωτοφανής προσπάθειας χειραγώγησης ο Αλέξης Τσίπρας θέλει ο ίδιος να επιλέξει τον νέο Πρόεδρο και τον νέο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αδιαφορώντας για τις καταγγελίες περί θεσμικού πραξικοπήματος.

Ερωτήματα εγείρει για ποιο λόγο μια κυβέρνηση που χωρίς καμία θεσμική κατοχύρωση, αφού έχουν ήδη προκηρυχθεί εκλογές, θα πάρει τόσο σημαντικές αποφάσεις παρά τις προειδοποιήσεις θεσμικών φορέων της χώρας.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ιδιαίτερα αυστηρή ήταν η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Πειραιώς η «υπό προθεσμία κυβέρνηση Τσίπρα» για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν μπορεί να λάβει τέτοιες αποφάσεις.

Η ανακοίνωση της ΝΔ αναλυτικά αναφέρει: Ο κ. Τσίπρας υπό το βάρος της ήττας του, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Είναι επομένως αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Για κακοποίηση του θεσμού της Δικαιοσύνης μιλά το ΚΙΝΑΛ σχολιάζοντας τις πληροφορίες για τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει να κάνει προεκλογικά η κυβέρνηση για τον ορισμό του Προέδρου και του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης του Κινήματος Αλλαγής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου σημειώνει:

«Η κακοποίηση του θεσμού της Δικαιοσύνης και οι καθεστωτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστούν όπως φαίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή που θα μείνει στην εξουσία. Είναι απαράδεκτο, αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό να προχωρήσει η Κυβέρνηση στον ορισμό του Προέδρου και του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου διασύροντας και υπονομεύοντας τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Θα βρουν εμάς όπως και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες απέναντι και τους προειδοποιούμε να μην τολμήσουν να το κάνουν».

Απάντηση Τζανακόπουλου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε αργά το βράδυ της Τρίτης με ανάρτησή του στο facebook ότι η ΝΔ για άλλη μία φορά προσβάλλει τους θεσμούς και επιχειρεί τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης. «Η χώρα έχει Σύνταγμα, έχει κυβέρνηση, έχει έννομη τάξη που καθορίζει αρμοδιότητες. Μάλλον κάποιοι θέλουν οι θεσμοί να μείνουν ακέφαλοι ενόψει εκλογών, ανέφερε χαρακτηριστικά θέτοντας το εξής ερώτημα: «Γιατί η ΝΔ ακολουθώντας τον κ. Βενιζέλο εκδηλώνει τέτοιο άγχος για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, κατά το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και του νόμου; Ποιόν αλήθεια φοβoύνται;»

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024