Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αποκάλυψη: Εμβασμα - μυστήριο 4 εκατ. ευρώ έφτασε από τη Βενεζουέλα στην Ελλάδα

Αποκάλυψη: Εμβασμα – μυστήριο 4 εκατ. ευρώ έφτασε από τη Βενεζουέλα στην Ελλάδα

Πώς μια μικρή εταιρεία σιδηροκατασκευών από το Κερατσίνι πήρε δουλειά σε γήπεδο μπέιζμπολ στο Καράκας

Εμβασμα-μυστήριο ύψους 4 εκατ. ευρώ από τη Βενεζουέλα στην Ελλάδα, μέσω Παναμά, φέρεται να έχει εντοπίσει αλλά δεν δημοσιοποιεί η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος. Πρόκειται για ροή χρήματος που έχει γίνει με επίκληση σιδηροκατασκευές σε γήπεδο μπέιζμπολ στο Καράκας. Ωστόσο υπάρχουν υπόνοιες ότι μπορεί να αφορά τη διεθνή μεθόδευση της κυβέρνησης Μαδούρο, όπως έχει ήδη αναδειχθεί, να στέλνει μεγάλα κεφάλαια στην Ευρώπη μέσω άσχετων εταιρειών για να μη γίνονται αντιληπτά. Ηδη υπάρχουν σχετικά δείγματα με τον εντοπισμό ύποπτων κεφαλαίων από τη Βενεζουέλα στη Βουλγαρία, σε μία περίπτωση μάλιστα υπάρχει και έμμεση εμπλοκή έλληνα ιδιώτη!

Οπως αποκάλυψε «Το Βήμα της Κυριακής», τους τελευταίους μήνες η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος έχει δεχθεί αναφορές ότι μέσω ελληνικών τραπεζών επιχειρήθηκε να μεταφερθεί (την περίοδο Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2018) το προαναφερόμενο ποσό από τη Βενεζουέλα προς εταιρεία με μεταλλικές κατασκευές στο Κερατσίνι που έχει σχετική δραστηριότητα και στη Δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με αναφορές το ποσό αυτό παραδόθηκε στην ελληνική επιχείρηση με αναφερόμενη αιτιολογία την κατασκευή μεταλλικού στεγάστρου και άλλα έργα σε γήπεδο μπέιζμπολ στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας. Η συγκεκριμένη μετακίνηση κεφαλαίων σε ελληνική εταιρεία, μικρού βεληνεκούς, για σιδηροκατασκευές στη Βενεζουέλα, φάνηκε παράδοξη στους ερευνητές της Αρχής αφού προφανώς είναι τελείως ασύμφορη και μη εφαρμόσιμη για σειρά λόγων. Σημειώνεται ότι πράγματι υπάρχει από την περίοδο 2015-2016 σχέδιο κατασκευής στο Καράκας γηπέδου μπέιζμπολ χωρητικότητας 36.500 ατόμων με το όνομα «La Rinconada», όμως πουθενά δεν έχει καταγραφεί εμπλοκή ελληνικής εταιρείας στην κατασκευή τμήματός του.

Με κεφάλαιο 3. 000 ευρώ

Τα ερωτήματα πληθαίνουν επειδή η εν λόγω ελληνική μονοπρόσωπη εταιρεία εμφανίζεται να δημιουργείται μόλις τον Μάρτιο του 2018, με αρχικό κεφάλαιο 3.000 ευρώ, ενώ μέχρι προ μερικών ημερών φαίνεται να δηλώνει ότι εξειδικεύεται μόνο στην κατασκευή και συντήρηση ανελκυστήρων. Τον Μάιο του 2019, δηλαδή αρκετούς μήνες μετά την ανάληψη του έργου στη Βενεζουέλα, εμφανίστηκε να έχει δυνατότητες κατασκευαστικών έργων, ενώ η έδρα της στο Κερατσίνι είναι ένα μικρό ισόγειο γραφείο λίγων τετραγωνικών μέτρων.

Το εύρημα αυτό της Αρχής φαίνεται να έρχεται στη συνέχεια αποκαλύψεων από πρώην δικαστικούς λειτουργούς της Βενεζουέλας που συνεργάζονται με ευρωπαϊκές αρχές ότι υπάρχουν ροές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που «ξεπλένει» το καθεστώς της Βενεζουέλας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα ποσά που φθάνουν από Βενεζουέλα και στην Ελλάδα προέρχονται από ευρωπαϊκούς λογαριασμούς που διαχειρίζονται εταιρείες-βιτρίνες, πίσω από τις οποίες βρίσκονται άλλες εταιρείες, με αποτέλεσμα να χάνονται τα ίχνη του πραγματικού ιδιοκτήτη.

Η έρευνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά υπήρξε εισήγηση από τους υπευθύνους της Αρχής (η έρευνα δεν πραγματοποιήθηκε από τον ελεγκτή που απομακρύνθηκε λόγω της υπόθεσης ELFE – Πετσίτη, αλλά από δύο άλλους υπαλλήλους) ο σχετικός φάκελος να αρχειοθετηθεί. Ωστόσο τελικώς η Ολομέλεια φέρεται να αποφάσισε την περαιτέρω διερεύνηση με υποβολή ερωτημάτων στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα και ακολούθως στην ελληνική πρεσβεία στο Καράκας. Χωρίς να διευκρινιστεί αν υπήρχε συμμετοχή της ελληνικής εταιρείας στο γήπεδο του Καράκας. Το μόνο που προέκυψε από την περαιτέρω έρευνα είναι ότι από τα 4 εκατ. ευρώ που μεταφέρθηκαν από τη Βενεζουέλα προς Ελλάδα μέσω Παναμά ποσό της τάξης των 50.000 ευρώ μεταφέρθηκε σε ξένη τράπεζα στη Γλυφάδα.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024