Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατήφεια στην κυβέρνηση για το εκλογικό Βατερλώ, προβληματισμός για την επόμενη μέρα

Κατήφεια στην κυβέρνηση για το εκλογικό Βατερλώ, προβληματισμός για την επόμενη μέρα

Η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κορυφαίων στελεχών και υπουργών του κυβερνώντος κόμματος ήταν αποκαρδιωτική. Σκυθρωπά πρόσωπα, περισυλλογή για την επόμενη μέρα, προβληματισμός για τον τρόπο διαχείρισης της ήττας και φόβος μήπως ανοίξει και άλλο η «ψαλίδα» με τη ΝΔ ενόψει των εθνικών εκλογών

Κατήφεια για τη συντριβή στις ευρωεκλογές αλλά και  για τις επιλογές προσώπων σε κεντρικούς δήμους και περιφέρειες που καταποντίστηκαν επικρατεί μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, με τον πρωθυπουργό να κάνει ακόμη και σήμερα ότι δεν καταλαβαίνει τους λόγους για τους οποίους αποδοκιμάστηκε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και οδηγήθηκε το κόμμα σε εκλογικό Βατερλώ.

Η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κορυφαίων στελεχών και υπουργών του κυβερνώντος κόμματος ήταν αποκαρδιωτική. Σκυθρωπά πρόσωπα, περισυλλογή για την επόμενη μέρα, προβληματισμός για τον τρόπο διαχείρισης της ήττας και φόβος μήπως ανοίξει και άλλο η «ψαλίδα» με τη ΝΔ ενόψει των εθνικών εκλογών.

Ο πρωθυπουργός, μία ημέρα μετά το «χαστούκι» των ψηφοφόρων για τις πολιτικές που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια, αναγκάστηκε να ψελλίσει – απευθυνόμενος προς τους συντρόφους του – ότι έγιναν λάθη και συμβιβασμοί.

Υπό το βάρος της βαριάς πολιτικής ήττας της 26ης Μαΐου ο κ. Τσίπρας επιχείρησε  μάλιστα – χωρίς επιτυχία – να τονώσει το ηθικό των μελών της κυβέρνησης λέγοντας ότι χάθηκε μία μάχη αλλά μπροστά μας έχουμε τον κρίσιμο πόλεμο, εννοώντας τις εθνικές εκλογές οι οποίες, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, είναι πιθανό να διεξαχθούν στις  7 Ιουλίου ώστε να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες που σχετίζονται με τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ο πρωθυπουργός ο οποίος πριν τις εκλογές της 26ης Μαΐου είχε θέσει επιτακτικά το δίλημμα στους ψηφοφόρους λέγοντας ότι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα κόμμα που μάχεται για τα συμφέροντα των πολλών και σε ένα άλλο που θέλει επιστροφή στη λιτότητα, φαίνεται πως συνεχίζει να πορεύεται στο σύντομο χρονικό διάστημα που ακολουθεί μέχρι τις εθνικές εκλογές με αυτό το λανθασμένο αφήγημα.

Μετά τα ψήγματα αυτοκριτικής για λάθη και συμβιβασμούς, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έλαβε το μήνυμα από τους ψηφοφόρους και αναφερόμενος στις επικείμενες εθνικές εκλογές έθεσε και πάλι το δίλημμα πρόοδος ή συντήρηση. Κατά την προσφιλή του τακτική των τελευταίων ημερών, χαρακτήρισε το πρόγραμμα της ΝΔ ακραία νεοφιλελεύθερο, όταν ο ίδιος ψήφισε και εφάρμοσε τα υπερπλεονάσματα τα οποία «γονάτισαν» τη μεσαία τάξη και όχι μόνο.

Την ίδια στιγμή, αρνείται να παραδεχθεί δημοσίως τους πραγματικούς λόγους της συντριβής, αρνείται να πάρει πάνω του ως ηγέτης ενός κόμματος τις ευθύνες για τις λανθασμένες επιλογές σε πρόσωπα, για την αμέριστη στήριξη που προσέφερε στον Παύλο Πολάκη, για όλα όσα πλήγωσαν τους ψηφοφόρους του και οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογικό Βατερλώ.

Ήδη μέσα στο κυβερνών κόμμα πολλά στελέχη έχουν αρχίσει να «ακονίζουν τα μαχαίρια τους» καθιστώντας υπεύθυνους για τη βαριά ήττα συγκεκριμένους υπουργούς στους οποίους χρεώνουν λανθασμένους επικοινωνιακούς χειρισμούς πριν τις εκλογές.

«Το ματσάκι δεν έχει λήξει»

Ο πρωθυπουργός ενόψει του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, θέλοντας να δείξει ότι ακόμη υπάρχει ελπίδα για κάποιες περιφέρειες και δήμους να περάσουν ή να παραμείνουν στα «χέρια» του ΣΥΡΙΖΑ σήμανε γενικό προσκλητήριο λέγοντας χαρακτηριστικά για τη μάχη της Ρένας Δούρου με τον Γιώργο Πατούλη, ότι «το ματσάκι δεν έχει λήξει».

Η κ. Δούρου η οποία πέρασε με το ζόρι στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, συγκεντρώνοντας μόλις 19,71% έναντι 37,64% του κ. Πατούλη ήταν και αυτή σκυθρωπή δίπλα στον πρωθυπουργό βλέποντας με τη σειρά της να την «μαυρίζουν» οι ψηφοφόροι της Αττικής και να την «τιμωρούν» για την διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι.

Κατηφής και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς που του χρεώνουν «σύντροφοι» το θέμα του Μανώλη Πετσίτη, ο Πάνος Σκουρλέτης και πολλοί ακόμη που προσπαθούν να μαζέψουν τα θρύψαλα του κυβερνώντος κόμματος και να ανασυνταχθούν ενόψει της ερχόμενης Κυριακής και κυρίως ενόψει των εθνικών εκλογών.

Αιφνιδιασμένοι από τη συντριβή

Οι δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών και πρωτίστως του ίδιου του πρωθυπουργού μετά τη συντριβή στις ευρωεκλογές, αποδεικνύουν ότι δεν περίμεναν τόσο βαριά ήττα και ταυτόχρονα δείχνουν ανήμποροι να τη διαχειριστούν επικοινωνιακά και να εμφυσήσουν και πάλι την ελπίδα για ένα καλό αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές.

Ουδείς βεβαίως αυτή τη στιγμή πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γυρίσει το… παιχνίδι  και στόχος όλων είναι το βράδυ των εθνικών εκλογών να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τη ΝΔ με τη μικρότερη δυνατή διαφορά.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024